5x feministische podcasts

Een fijne bezigheid voor in de auto of op de bank: podcasts luisteren. Zo begin of eindig je je werkdag met een flinke dosis inspiratie. Maar waar moet je beginnen? Wij zetten voor jou 5 podcasts over feminisme op een rijtje die echt het luisteren waard zijn!

  1. GRRRLS

De naam zegt genoeg: deze podcast gaat over vrouwen. Over hoe zij hun weg naar succes vinden en met welke moeilijkheden ze daarbij te maken krijgen. Persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en maatschappelijke issues zijn thema’s die voorbij komen. Host Roufaida, een jonge vrouw van 25, interviewt veel verschillende soorten vrouwen: van filmmaker Izza Genini tot auteur Maartje Wortel en journalist Aldith Hunkar. Genoeg diversiteit dus, en veel inspiratie om mee te nemen en over na te denken.

The Guilty Feminist is misschien wel de bekendste feministische podcast. Host Deborah Frances-White, een Britse comédienne, denkt na over de thema’s waar elke (feministische) vrouw mee te maken heeft en mee worstelt: onzekerheden, schuldgevoel, het hoe en waarom van activisme, identiteit, voor jezelf opkomen, enzovoorts. Al deze onderwerpen worden besproken in het licht van de actualitieiten: van de coronacrisis tot de nijpende situatie in Afghanistan.

De podcast ‘Dipsaus’ wordt door en voor vrouwen van kleur gemaakt. Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering online waarin de hosts op een originele, eigenzinnige manier een actueel onderwerp bespreken – steeds met een maatschappijkritische en natuurlijk feministische noot. Hun meest recente aflevering gaat bijvoorbeeld over de misstanden rond The Voice of Holland die afgelopen weken naar buiten kwamen.

In deze Amerikaanse Podcast wordt elke twee weken een actueel onderwerp besproken, in het licht van feminisme en het geloof. Zo is er een aflevering over corona, mentale gezondheid en de kerk, maar ook wat algemenere onderwerpen als gender of fake news komen voorbij. Veel afleveringen gaan over series, films of boeken, bekeken vanuit een Verenigde Staten-achtergrond: de podcast kan daarom wat te Amerikaans aanvoelen, maar is daarmee niet minder relevant voor de christelijke feminist.

Opnieuw een podcast die opereert op het snijvlak van feminisme en christendom: Blessed Are The Feminists. Hosts Jessica en Tyler bespreken allerlei dilemma’s waar je als christelijke feminist mee te maken kunt krijgen. Kun je jezelf feminist noemen, als je tegelijk op veel (geloofs)gebieden conservatief en traditioneel wilt blijven? Hoe combineer je christelijke waarden met een progressieve kijk op gender, relaties, ouderschap, seks, enzovoorts? Hoe bewaak je je grenzen door voor jezelf op te komen, maar tegelijk de christelijke norm van vergeving en zelfverloochening vast te houden? Praktische gesprekken dus, die veel handen en voeten hebben in je eigen leven.

Heb je zelf nog tips voor een feministische podcast? Laat het ons weten!

Header: Ditta van Gent fotografie


Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.

Door haar eigen verhaal met de lezer te delen geeft de auteur ons allemaal de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn.

Ellen Vos

Ellen Vos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl