De kracht van kleine stappen: zo krijg jij meer grip op je geld

Blogger Louise las voor ons de PorterRenee Moneyplanner, van moneygoeroe Renée Lamboo. Het inspireerde haar om haar eigen financiën eens onder de loep te nemen en dat leidde tot verrassende resultaten. Hieronder lees je haar boekreview.

De PorteRenee Money Planner: een boek over geld en plannen. Ik weet niet wat dat bij jou oproept? Even heel eerlijk? Ik wil best meer betrokken zijn op waar ons geld precies heen gaat, maar het lukt me niet goed. Ik vergeet gewoonweg te kijken in de bankierenapp of ons Exceloverzicht. Als ik een product zijn prijs waard vindt, en ik heb het nodig, gaat het meestal direct het (digitale) boodschappenmandje in.

Verder doe ik het meeste in het huishouden en doet mijn eega grotendeels onze financiën – hij vindt het ook leuker dan ik. Ai, dit klinkt wel erg traditioneel, al werkt deze verdeling prima voor ons. Toch wil ik eigenlijk wel graag meer inzicht in ons geld hebben en dus kwam deze planner als geroepen. Let’s go! Ik neem jullie mee in mijn ervaringen.

Maand voor maand

Het eerste ingeplande momentje om dit boek te lezen kwam al meteen niet van de grond. Iets met prioriteiten? Maar uiteindelijk vond ik toch de tijd voor koffie en één hoofdstuk. Het boek is opgebouwd uit twaalf hoofdstukken: iedere maand kun je je uitgaven bijhouden (wat gaat erin, wat eruit, wat zijn je doelen) en neemt Renée je mee in een aantal thema’s rondom geld. Hoe budgetteer je eigenlijk goed, hoe spaar je voor je kinderen, beleggen in twee minuten (zet de timer maar), enzovoort. In het eerste hoofdstuk neem je eerst grondig je huidige situatie door, in de rest van het boek borduur je daarop voort.

Opvattingen over geld

Maar voordat ik hiermee aan de slag ging, zette Renée me eerst stil bij mijn overtuigingen. Wat doe ik al heel goed, waar baal ik van? Welke negatieve gevoelens heb ik bij geld? Welke positieve?

Als ik de balans opmaak, constateer ik dat ik we de boel goed op orde hebben: we hebben geen onnodige abonnementen lopen, hebben heldere vaste lasten en dus dat Excelbestand. Ook halen we voldoening uit het zo snel mogelijk aflossen van onze studieschuld – je moet wat.

Ik merk wel dat ik het lastig vind om te bepalen of we binnen die budgetten blijven. En ergens is met geld bezig zijn in mijn hoofd te veel moeite, te saai of te vervelend. Ik voel me snel schuldig als ik iets duurs koop, want ja, je kan het geld ook sparen, zegt de stem van mijn man dan in mijn hoofd. Gaandeweg merk ik dat ik zo met geld bezig zijn eigenlijk best leuk vind en dat het me meer vrijheid kan geven doordat ik beter weet wat ik opzij wil zetten en wat ik waaraan wil uitgeven. Wekelijks even zitten met koffie en een koekje, zoals Renée het beschrijft, kan dus echt veel opleveren. Geld alleen maakt misschien niet gelukkig, maar geeft je wel legio mogelijkheden.

De kracht van kleine stappen

Door de weken heen leer ik verschillende dingen. Wat is je spaartactiek; kies je voor automatische incasso, maandelijks overmaken, of een vast percentage? Hoe doe je minder impulsaankopen? Waarom is beleggen een goed idee?

Wat ook steeds terugkomt in het boek is de kracht van kleine stappen. Dat maakt het behapbaar. Je hoeft niet alles in één keer om te gooien of jezelf een ijzeren stramien op te leggen. Je komt er juist stap voor stap.

Onder aan de streep

Het boek is bedoeld om een heel jaar mee te doen, maar ik heb het in sneltreinvaart doorgenomen en dat gaat ook prima. Renée schrijft helder en duidelijk. Soms vind ik haar benadering iets té – op de kleintjes letten is belangrijk, maar ik wil soms ook gewoon wel een keer die koffie kunnen kopen op het station (of klink ik nu erg millennial?).

Wat er veranderd is in mijn kijk op financiën? Ik heb daadwerkelijk meer grip, inzicht en motivatie als het gaat over ons geld. Ik vind het leuker om mee bezig te zijn, voel me minder schuldig – en ik check zelfs iedere dag even de bankapp. Dat kan alleen maar winst opleveren!

PorteRenee Money Planner, Renée Lamboo. Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789043926249. €21,99

Niet kopen als: je al lekker op weg bent en veel inzicht hebt in je financiën.
Wel kopen als: je aan de slag wilt met je inkomsten en uitgaven en de boel – voor het eerst of opnieuw – eens goed onder de loep wilt nemen. Of als je gewoon een vriendelijke schop onder je kont nodig hebt, zoals ik.

De vijf beste tips om je financiën op orde te krijgen

  1. Sta stil bij je positieve en negatieve gedachten over geld
  2. Maak een budget
  3. Neem iedere week even de tijd om je uitgaven te checken
  4. Kies hoe je spaart
  5. Doe het in kleine stapjes

Benieuwd geworden naar de Moneyplanner van Renée?

Louise Versteeg

Louise Versteeg

Louise schrijft hier af en toe een blog. Ze houdt van koffie, bloemen uit eigen tuin en eerlijke gesprekken. Ze verdiept zich graag in thema's als bezinning en verstilling en leeft op van gezelligheid, echte aandacht en mooie woorden. In het dagelijks leven werkt ze als beleidsmedewerker in de ggz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl