Nyncke is allergisch voor zen maar gaat toch op mindfulness

In een poging wat minder input en ruis binnen te krijgen besloot ik afgelopen najaar mijn Instagram-account eens op te schonen. Wie volg ik eigenlijk allemaal en wat heb ik eraan? De eerste groep die ik ontvolgde was iedereen die iets doet met meditatie, zelfhulp en mindfulness. Posts daarover irriteerden me. Zweverig gedoe, millenial problemen om niks en al die minimalistische foto‘s. En daarbij, mijn leven was afgelopen jaar zo rommelig en chaotisch; zelfs als ik er niet jeukerig van werd, waar zou ik tijd vandaan halen om op een kussen adem te gaan zitten halen?

Interessant was het daarom toen ik gevraagd werd voor de rubriek ‘onderzoek alles…’ mee te doen aan de online cursus christelijke mindfulness van Studio Delight. Zeker toen mijn eerste bezoek aan de website al mijn vooroordelen bevestigde. Minimalistisch, veel wit, droogbloemen en het verschrikkelijk hippe millenial gebruik van Nederlandse en Engelse woorden door elkaar. Tools gericht op aandachtiger leven door selfcare, lifestyle en christelijke spiritualiteit. Maar het was dinsdagavond in de lockdown, wat was er anders te doen. Ik pakte een speelmat, een kaars, een kussen en een dekentje. Zette de laptop op de grond en logde in.

Mindful tanden poetsen

De 8-weekse cursus bestaat uit 8 video’s, één per week, waarin Zoë, de eigenaresse van Her Delight en Studio Delight, uitleg geeft over een specifiek thema rondom mindfulness. Naast deze video is er voor iedere week een opdracht die je in die week iedere dag kunt doen, en een meditatievorm. Deze meditatie wordt aangeraden om drie keer per week te volgen. In de eerste video was ik meteen weg van Zoë en haar stem, haar rust, haar heldere uitleg. Ik keek de video en volgde meteen daarna ook de eerste meditatie. Na een uur maakte mijn man me wakker… Niet helemaal de bedoeling waarschijnlijk, in slaap vallen.

De oefening van de eerste week is om dagelijks tijdens het tandenpoetsen heel bewust bezig te zijn met wat je aan het doen bent. Hoe voelt de borstel, hoe smaakt de pasta. Wat ik merkte toen ik die oefening deed is dat ik, als vanzelf, eens diep ademhaalde, mijn schouders liet zakken, naar mezelf keek in de spiegel. Ik stond ineens heel relaxed tanden te poetsen.

Door de lessen die daarna volgde leerde ik dat dat is waar mindfulness uiteindelijk om draait. Een klein moment heel bewust zijn van het nu, van, letterlijk en figuurlijk, waar je bent aanwezig te zijn. Even stilstaan, ademhalen, om je heen kijken. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het waren prettige en vrolijk makende momenten om mijn eten eens heel aandachtig te proeven, eens diep adem te halen bij de bushalte en de geuren en de kleuren in de berg was om mij heen waar te nemen. Ik werd er rustig van, vrolijk zoals ik al zei.

Foto: Ditta van Gent

Intiem

Maar goed, wat is hier nou christelijk aan. Mijn eigen overtuiging was in eerste instantie dat de ideeën achter mindfulness zelfs los staan van het christendom. In de cursus leerde en ervaarde ik dat het tegenovergestelde waar is. De Bijbel heeft ons al deze principes allang gegeven. Daarnaast zit de christelijke traditie bomvol met oefeningen die eeuwenoud zijn en ook vanuit deze mindfulle houding zijn vormgegeven. In de cursus leer je deze oefeningen en oefen je ze onder begeleiding van die heerlijk, ontspannen, warme stem van Zoë. De verschillende meditaties werden zo voor mij een heel bijzonder moment met Jezus. Intiemer misschien dan dat ik eerder heb ervaren. Liggend op de grond, totaal ontspannen een gebed steeds weer herhalend. Gedachten volledig gericht op Jezus en een houding waarachter je niks kan verbergen. Ik vond het ook wel spannend en kwetsbaar, maar tegelijkertijd voelde het als een cadeau om nieuwe manieren te leren om dichterbij God te komen. En ook in die kleine momenten door de dag heen leerde ik God te ontmoeten. De realisatie dat God er is, dat alleen al laat mij dankbaar en diep ademhalen.

Er is altijd íets te genieten

Het bleef in huis ook niet onopgemerkt dat ik wat mindfuller werd. Mijn man zei: ‘het doet je goed die cursus’ (een groot compliment). En in reactie op rondvliegende auto’s of een bord spagetti dat op de grond werd gegooid merkte ik bij mezelf dat ik ademhaalde, daarmee mijn standaard (boze, geïrriteerde, onpedagogische) reactie voorbij liet gaan en het wat tactischer aanpakte. Niet omdat ik nu ineens zo heilig en zweverig ben, maar omdat Zoë me leerde dat je momenten waarop je kunt genieten niet onopgemerkt aan je voorbij moet laten gaan door op de automatische piloot te leven. En in ieder moment valt íets te genieten. 

Het overkomt mij wel vaker dat ik baal dat ik dingen niet eerder geleerd heb. Maar misschien sta je pas open om te leren op de momenten dat je het het hardste nodig hebt. In elk geval heb ik instagram ondertussen helemaal van mijn telefoon verwijderd. En met dank aan de cursus heb ik nu een aantal heel praktische tools voor een aandachtiger, mindfull leven dichterbij God. Ik ben een dankbare millenial.

Over de cursus

Ben je benieuwd naar de cursus die ik heb gevolgd? De online cursus Christelijke Mindfulness is van Zoë Pruijssers van Studio Delight. Met de code INTHEFIELD25 krijgen jullie €25 korting op de cursus, die vind je hier.


Nyncke Graafland – van den Berg (38) is een stadsmens wonend in een dorp, een jongensmoeder die van roze houdt (en stilte) en een beleidsadviseur die het liefst met haar handen werkt. Naast verbouwen en tuinieren borduurt zij graag en probeert zij manieren te vinden om haar talenten in te zetten voor daar waar haar grootste frustratie zit; hoe Nederland omgaat met armen en kwetsbaren.  

Foto Nyncke: @authentic_memories.

Nyncke Graafland - Van den Berg

Nyncke Graafland - Van den Berg

1 gedachte over “Nyncke is allergisch voor zen maar gaat toch op mindfulness”

  1. Bedankt Nynke voor je mooie stuk! Ik moest mezelf even recht in de spiegel aankijken als stereotype millennial, maar gelukkig bleek dat zelfs nog authentiek te kunnen 😉 Zo dankbaar om te lezen dat de cursus je in intimiteit met God bracht. Liefde, Zoë

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Hoe duur is jouw menstruatie?

Menstrueren is niet bepaald gratis. Sterker nog, de NOS ontwikkelde afgelopen jaar zelfs een tool om uit te rekenen hoeveel geld je in je leven ongeveer kwijt bent aan menstuatiekosten.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl