Stille Week – Dag 2

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de appelboom (Hooglied 2).

Als een appelboom tussen de bomen van het bos,

zo is mijn lief tussen de jongens.

Ik verlang in zijn schaduw te zitten,

met mijn tong wil ik zijn zoete vruchten proeven.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Laat mij in dit licht uw liefde smaken.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Hooglied 2:3-5. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Hooglied 2:3. Als een appelboom tussen de bomen van het bos … ik wil zijn zoete vruchten proeven.

De vrouwelijke persoon in dit verhaal vergelijkt haar lief met een appelboom in het bos. Een wilde boom met zoete vruchten. We weten niet welke boom hier precies wordt bedoeld. Mogelijk ging het om een abrikozenboom. Dat is een boom die veel schaduw geeft, heerlijk ruikt en zoete vruchten geeft. Behalve dat Hooglied de aardse liefde tussen man en vrouw bezingt, wordt het ook gezien als een liefdeslied over God en zijn kerk, of soms ook over God en de ziel van een mens. God zelf wordt vergeleken met een boom die je wilde vruchten schenkt, een heerlijk geurende, smakelijke liefde. Je mag proeven van Gods goedheid en liefde. Hij wil ons het zoete geven vanuit de hemel, zoals een boom zijn vruchten. Misschien ervaar je die liefde niet altijd zo, maar besef dan dat een boom ook niet alle seizoenen vruchten geeft. Blijf geduldig wachten als je naar Gods zoetheid verlangt. Zijn liefde is niet in hokjes te vangen, dat zie je terug in de wildheid van de boom. En steeds maar weer brengt God je naar het wijnhuis, waar de wijn ligt te rijpen. Wat een liefde!

Waarin verlang jij Gods liefde te proeven?

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid uit De dag met God:

Grote God, verlicht mijn ogen.

Berg mij in uw liefde,

zodat ik niet in stukken uiteenval.

Heer, kom mij te hulp.

Breng mij onder uw vaandel.

U bent een God van daden.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.