Als 17-jarig meisje ben ik voor het eerst op een festival als ik ineens iemand in mijn billen voel knijpen. Verward kijk ik om en ikz ie een groepje jongens schaapachtig lachen. Mijn vriendinnen halen hun schouders op. ‘Dat gebeurt nou eenmaal.’ Een paar maanden later fiets ik rond twee uur ’s middags met een vriendin van mijn huis naar haar huis, een weg van zo’n zes kilometer lang. Verschrikt kijken we op als er iemand vanuit een auto ‘Hoer!’ naar ons roept. Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer. En als ik op mijn 18e ga studeren en met vriendinnen op straat sta te praten na het eten, word ik zo hard in mijn billen geknepen dat ik er de hele weg naar huis nog pijn van heb.
Triggerwaarschuwing: deze tekst gaat over grensoverschrijdend gedrag.
Ik kan zo nog wel even doorgaan en daarin ben ik niet de enige. Ruim de helft van de vrouwen tussen de 18 en 24 heeft volgens onderzoek van het CBS in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een vorm seksueel grensoverschrijdend gedrag. Grote kans dat jij jezelf daar ook in herkent. Gelukkig is er in de afgelopen tijd wel iets veranderd. Door de wereldwijde MeToo-beweging en de opleving in Nederland daarvan na de BOOS-uitzending over The Voice zijn mensen zich bewuster geworden van grensoverschrijdend gedrag.
Daten na #MeToo
Voor de 28-jarige documentairemaakster Gwyneth Sleutel riep dit de vraag op: maar hoe moet je dan nog wel flirten (en daten) na #MeToo? Kun je nog zeggen dat je iemand sexy vindt? En zo nee, wat is dan wel gepast? Ze spreekt verschillende mannen over deze vraag, van wie de meningen uiteenlopen. Over één ding zijn ze het echter wel eens: de tijden zijn veranderd en dat vraagt om een andere houding. Alleen zorgt dat ook voor frictie, want daardoor krijgen ze soms het idee dat ze helemaal niks meer mogen zeggen.
En daar lijkt dit maatschappelijke debat ook wat te schuren. Aan de ene kant is er de MeToo-beweging, die – terecht – aan het licht heeft gebracht dat vrouwen zich vaak onveilig voelen en dat een overgrote meerderheid te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Aan de andere kant heeft dat de verhoudingen ook op scherp gezet en is er sprake van een cancelcultuur waarbij je, als je iets zegt dat niet in de huidige tijdsgeest past, meteen openbaar gecanceld kunt worden.
Samen naar een oplossing
Zoals zo vaak bij maatschappelijke debatten lijken groepen dan tegenover elkaar te staan. Maar er is hier duidelijk een gemeenschappelijk terrein. Zowel mannen als vrouwen vinden dat bepaald gedrag misschien niet meer kan. En in de oplossing van dit probleem staan we dan ook naast elkaar, niet tegenover elkaar.
Het is goed om na te denken of een bepaalde opmerking gepast is en waar nodig je taalgebruik aan te passen. En tegelijkertijd hoeft niemand meteen opzijgeschoven te worden als hij of zij wel een keer iets ongepasts zegt.* Geef rustig je grenzen aan, dan kun je van elkaar leren en kom je samen dichter bij een oplossing. En onthoud: de grens, die bepaal jij.
*Hier bedoel ik een compliment of flirtpoging die volgens jou ongepast is, het gaat hier niet om (strafbaar) seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Heb jij in het verleden te maken gehad met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en merk je dat dit je dagelijks leven en/of denken beïnvloedt? Maak dan een afspraak met je huisarts of bel anoniem met de Luisterlijn (088 0767 000) voor advies.
1 gedachte over “Daten na #MeToo: waar ligt de grens?”
Mooi, Hilde! Het blijft een lastige kwestie. Ik denk dat ik bijna wekelijks op straat word lastiggevallen door mannen. Soms ook op zeer overschrijdende wijze. En het lijkt wel alsof het de laatste jaren alleen maar meer wordt. (Of komt dat omdat ik me er door het maatschappelijk debat meer van bewust ben geworden?) Nu ligt het dateleven al een tijdje achter me, maar ik merk wel dat mijn vertrouwen in mannen door dit soort situaties niet toeneemt. Vooral nu ik zelf een dochtertje heb.
Mooi dat je zegt dat jijzelf degene bent die de grens bepaalt. Ik ben opgevoed met het idee dat de schuld haast automatisch bij de vrouw ligt: ‘had je je maar niet zo moeten kleden, had je je maar niet zo moeten gedragen, had je maar… je weet toch hoe mannen zijn’. Goed om te beseffen dat grensoverschrijdend gedrag nooit oké is!