Zo kun jij een mentor zijn

In mijn vorige blog schreef ik over het vinden van een mentor. Als je ergens nieuw bent, hulp nodig hebt of gewoon af en toe met iemand wilt sparren, dan kan het erg fijn zijn om een mentor te hebben die met je meeloopt. Maar het kan ook waardevol zijn om dat wat jij geleerd hebt zelf weer door te geven. Daarom vertel ik je in deze blog meer over hoe jij een mentor kunt zíjn.

Relatiegeneratie

In mijn tijd bij de Navigators leerde ik het relatiegeneratieprincipe. Jij bouwt relaties op met andere mensen (die vaak jonger zijn dan jij), waarin je investeert in de ander, een vriendschap opbouwt en -in dit geval – het geloof doorgeeft. Diegene doet dat vervolgens weer bij iemand die jonger is dan hij of zij en zo kan het geloof van generatie op generatie doorgegeven worden. Een mooi principe, dat ook wordt uitgelegd in het boek ‘De verbinding tussen generaties’, van Carolyn Ros.

Het doorgeven van kennis, of dat nou over geloof, werk of persoonlijke ontwikkeling gaat, wordt zo een wisselwerking. Dat is ook logisch, want we hebben elkaar nodig. We zijn als mensen gemaakt om te leven in verbondenheid met anderen. Dat draagt bij aan ons geluk en onze fysieke en psychische gezondheid.

We hebben elkaar nodig

Toch kan het zijn van een mentor een beetje onwennig voelen. Is het wel jouw plek? Kan iemand anders dat niet beter doen? Laat ik voorop stellen dat dat soort vragen logisch zijn. Het kan best groot voelen om iemand anders te helpen, vooral als je sommige dingen zelf ook nog lastig vindt.

Maar dat geldt voor iedereen. Je bent er gevoelsmatig nooit helemaal ‘klaar’ voor om een ander te helpen, want je bent nooit honderd procent ontwikkeld als mens. Iedereen vindt dingen in het leven lastig, struikelt daarover en valt. Maar als we elkaar niet helpen opstaan, blijven we allemaal op de grond liggen en komt niemand vooruit. En juist in die kwetsbaarheid over wat je zelf lastig vindt, ligt jouw kracht.

Misschien heb je zelf veel moeite met je werk, maar heb je je verdiept in de opvoeding van je kinderen en kun je een onervaren moeder helpen. Of misschien heb je zelf moeite om alle ballen hoog te houden, maar weet je wel veel van de Bijbel en kun je die kennis delen met de tieners in jouw kerk of omgeving. Of misschien voel je je soms eenzaam, maar ben je al jaren getrouwd en kun je een jong stel verder helpen.

Geef hulp

Je leest het al: ook als jij zelf op een bepaald levensgebied een mentor nodig hebt, kun jij op een ander gebied een mentor zijn. In elke fase van je leven ben jij geroepen om er te zijn voor anderen. Je hoeft niet te wachten tot je er bent of een bepaald doel bereikt hebt. Jij kunt impact hebben op de plek waar je nu bent. Misschien zie jij nu wel iemand die wijzer is, volwassener en dus volgens jou geschikter is, maar jij hebt ook genoeg te bieden.

Ik denk dat het leven ten volle geleefd kan worden als we ons aan deze twee principes houden: zoek hulp en geef hulp. Uiteindelijk gaan we namelijk allemaal struikelend door het leven. Daar is niemand – ook niet die perfecte vrouw die jij nu in je hoofd hebt – een uitzondering op. Maar als we elkaar weer helpen opstaan, dan kan onze kennis van generatie op generatie doorgegeven worden!

Hilde Pater

Hilde Pater

Hilde Pater is socioloog en sociaal wetenschapper. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met onderzoek over mens, maatschappij en levensloopontwikkeling. In 2021 kwam haar boek Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk uit bij Uitgeverij Sestra.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl