Stille Week – Dag 4

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de bossen en wijngaarden (Jesaja 10 en 33).

De weelde van hun wouden en wijngaarden

vernietigt Hij, met alles wat daar leeft;
ze zullen wegkwijnen als een zieke.

Wat blijft over van zijn bossen?

Enkele bomen, een kind kan ze tellen.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Uw licht kan worden als een vlam, die alles verteert. Bewaar mij in het warme licht van uw genade.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Jesaja 10:15-19 en 33. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Jesaja 19:10. Wat blijft er over van zijn bossen? Enkele bomen, een kind kan ze tellen.

Weet je nog dat God aan het begin van de tijd de bomen als gift aan de mensen gaf? Hier neemt Hij deze gave van hen weg. Hij gaat rond als een verterend vuur; als een woedende boswachter hakt Hij de stammen omver totdat er niet veel meer overblijft: een kind kan de bomen nog tellen.

De maat is vol en daarom laat God Assur zijn gang gaan. Assur is als een bijl in de hand van de houthakker. Maar nu begint de bijl zelf hoogmoedig op te geven over zijn daden. ‘Kijk eens naar mij, ik heb dit uit eigen kracht gedaan.’

Dit stuk gaat over de macht van God, die elke koning in zijn hand heeft, of hij nu gelovig is of niet (zie ook Spreuken 21:1: ‘De gedachten van de koning zijn als waterstromen in de macht van de heer, Hij leidt ze waarheen Hij maar wil.’) Het stuk maakt mij stil: waar verhef ik mij boven God? Waar roem ik in mijn eigen wijsheid? Waar breng ik geen recht aan de arme, weduwe en zwakke? Alles wat vrucht draagt, de weelde van wouden en wijngaarden, kan God vernietigen. Wat Hij wil is recht voor de zwakke en een nederig hart dat niet groots opgeeft over eigen daden.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid met Francis Drake uit De dag met God:

Verstoor ons, Heer,

als we tevreden zijn over onszelf,

als onze dromen zijn uitgekomen

omdat we te klein hebben gedroomd,

als we veilig zijn aangekomen

omdat we te dicht langs de kust hebben gezeild.

Verstoor ons, Heer,

als we, met overvloed aan dingen,

onze dorst zijn kwijtgeraakt

naar het water des levens.

We zijn verliefd geworden op het leven,

we dromen niet langer van de eeuwigheid

en in ons pogen een nieuwe aarde te bouwen,

hebben we de visie

op de hemel laten verflauwen.

Verstoor ons, Heer,

zodat we grotere zeeën durven bevaren

waar stormen ons uw heerschappij tonen;

waar verlies van zicht op land

leidt tot het vinden van de sterren.

We vragen U

de horizon van onze hoop te verbreden

en ons de toekomst in te duwen

met kracht, moed, hoop en liefde.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.