Stille Week – Dag 4

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de bossen en wijngaarden (Jesaja 10 en 33).

De weelde van hun wouden en wijngaarden

vernietigt Hij, met alles wat daar leeft;
ze zullen wegkwijnen als een zieke.

Wat blijft over van zijn bossen?

Enkele bomen, een kind kan ze tellen.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Uw licht kan worden als een vlam, die alles verteert. Bewaar mij in het warme licht van uw genade.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Jesaja 10:15-19 en 33. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Jesaja 19:10. Wat blijft er over van zijn bossen? Enkele bomen, een kind kan ze tellen.

Weet je nog dat God aan het begin van de tijd de bomen als gift aan de mensen gaf? Hier neemt Hij deze gave van hen weg. Hij gaat rond als een verterend vuur; als een woedende boswachter hakt Hij de stammen omver totdat er niet veel meer overblijft: een kind kan de bomen nog tellen.

De maat is vol en daarom laat God Assur zijn gang gaan. Assur is als een bijl in de hand van de houthakker. Maar nu begint de bijl zelf hoogmoedig op te geven over zijn daden. ‘Kijk eens naar mij, ik heb dit uit eigen kracht gedaan.’

Dit stuk gaat over de macht van God, die elke koning in zijn hand heeft, of hij nu gelovig is of niet (zie ook Spreuken 21:1: ‘De gedachten van de koning zijn als waterstromen in de macht van de heer, Hij leidt ze waarheen Hij maar wil.’) Het stuk maakt mij stil: waar verhef ik mij boven God? Waar roem ik in mijn eigen wijsheid? Waar breng ik geen recht aan de arme, weduwe en zwakke? Alles wat vrucht draagt, de weelde van wouden en wijngaarden, kan God vernietigen. Wat Hij wil is recht voor de zwakke en een nederig hart dat niet groots opgeeft over eigen daden.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid met Francis Drake uit De dag met God:

Verstoor ons, Heer,

als we tevreden zijn over onszelf,

als onze dromen zijn uitgekomen

omdat we te klein hebben gedroomd,

als we veilig zijn aangekomen

omdat we te dicht langs de kust hebben gezeild.

Verstoor ons, Heer,

als we, met overvloed aan dingen,

onze dorst zijn kwijtgeraakt

naar het water des levens.

We zijn verliefd geworden op het leven,

we dromen niet langer van de eeuwigheid

en in ons pogen een nieuwe aarde te bouwen,

hebben we de visie

op de hemel laten verflauwen.

Verstoor ons, Heer,

zodat we grotere zeeën durven bevaren

waar stormen ons uw heerschappij tonen;

waar verlies van zicht op land

leidt tot het vinden van de sterren.

We vragen U

de horizon van onze hoop te verbreden

en ons de toekomst in te duwen

met kracht, moed, hoop en liefde.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

admin

admin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl