5 manieren om in verbinding te blijven

De een vindt het misschien wel prettig, de ander verlangt  naar een post-corona tijdperk; een tijd waarin je niet meer zo na hoeft te denken hoeveel mensen je kan en mag zien. Ik geloof er echt in dat voor jezelf zorgen ook betekent dat je in contact en verbinding bent met anderen. Hoewel we daar allemaal anders in zijn, denk ik dat we uiteindelijk – in meerdere of mindere mate – anderen nodig hebben. Vandaar deze blog met daarin 5 creatieve ideeën om ook in deze tijd verbinding te zoeken met de mensen die je dierbaar zijn.

Lees hetzelfde boek

Misschien heb je een vriend of vriendin die net zo van boeken houdt als jijzelf. Het kan heel leuk zijn om tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen. Dit kan dan ook weer reden zijn om elkaar te bellen of te appen en zo met elkaar in contact te blijven. ‘Ben je al bij hoofdstuk 6 aangekomen? Wat vind jij ervan toe nu toe?’ kan dan zomaar het begin zijn van contact. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eenzelfde Bijbelboek te lezen en elkaar te bemoedigen om dit vol te houden, zodat je er daarna ook weer met elkaar over kan praten.

Lichtpuntjes appgroep

Toen de lockdown van de afgelopen december en begin januari weken werd aangekondigd, werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een appgroep waarin dagelijks lichtpuntjes gedeeld zouden worden. Het werd een mooie verzameling aan spraakberichten vol van hoop. Dagelijks om 22u werd zo’n bericht in de groep gedeeld. Voor mij was en is dit een heel fijne manier om net voor ik naar bed ging nog even in contact met anderen bij onze grote God stil te staan. We maakten een rooster wie wanneer voor de input van die dag zou zorgen en mochten op die manier zowel geven als ontvangen van en voor elkaar. Je zou dit met spraakberichten kunnen doen of met een mooie quote, foto of een mooi schilderij, een lied: wees creatief!

Ga er samen op uit

Spreek je weleens met een ander af om een eind te gaan wandelen? Dit is niet meteen een heel creatief idee om mensen te ontmoeten, maar wel iets dat we soms misschien overslaan. Het weer en onze toch wel volle agenda’s lijken daarin soms een grote stem te hebben. Een goede stok achter de deur dus om samen met een ander te gaan wandelen. De een neemt een thermoskan koffie mee en de ander zorgt voor wat lekkers. Wil je echt de diepte in met een gesprek, schrijf dan op losse briefjes wat gespreksvragen en stop die in je jaszak. Pak er tijdens je wandeling willekeurig een uit en stel deze vraag aan elkaar.

Heen-en-weer stuur post

Een andere leuke manier om onderling contact te houden is door het sturen van post naar elkaar. Je kan dit bijvoorbeeld doen door een grote kaart te kopen en meerdere losse enveloppe aan te schaffen. Je kunt de kaart dan steeds voller schrijven door deze heen en weer te sturen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om elke vrijdag de kaart te versturen en dit door te laten gaan tot deze vol is. Je bent dan maar om de week aan de beurt om wat op te schrijven, het lijkt me dus een kleine moeite. En wie vindt het nou niet leuk om post in de brievenbus te krijgen? Je kan eventueel ook iets kleins mee sturen zoals een theezakje, een leuk uitgeknipt plaatje of wat stickers.

Til videobellen naar een hoger level

Je bent het misschien al spuugzat het bellen via een scherm en elkaar maar niet kunnen ontmoeten en even goed kunnen knuffelen. Ik herken die gevoelens wel! Toch denk ik, dat er nog steeds, heel leuke mogelijkheden zijn met videobellen, zeker als je dit met meerdere mensen tegelijk doet. Sommige spelletjes lenen zich heel goed om te doen via een beeldbelverbinding of wat dacht je van een bingo via het scherm. Er zijn ook leuke pub-quizzen te vinden om samen te doen. Of gebruik eens een keer een gesprekspel met verschillende vragen tijdens het videobellen. Maak het aan beide kanten van het scherm knus en gezellig, pak een kop thee erbij of een glas wijn met nootjes. Ik geloof dat je zo een heerlijke tijd samen kunt hebben!

Is het allemaal ideaal? Of als vervanging voor hoe we het liefst samen zonder afstand contact hebben? Nee, dat is het niet. Toch hoop ik dat je hier wat inspiratie uit gehaald hebt en je het jezelf en je vrienden, op de manieren die wel kunnen, gunt om met elkaar in verbinding te blijven!

Foto: Ditta van Gent


Henrike denkt graag na over duurzaam leven en mentale gezondheid. Vaak is ze te vinden in de natuur. Ook is ze samen met haar vriendin Karien. Je kunt haar volgen via haar Instagram-account @lesbinormal.

Henrike van de Watering

Henrike van de Watering

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Hoe duur is jouw menstruatie?

Menstrueren is niet bepaald gratis. Sterker nog, de NOS ontwikkelde afgelopen jaar zelfs een tool om uit te rekenen hoeveel geld je in je leven ongeveer kwijt bent aan menstuatiekosten.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl