De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’. Misschien een gek onderwerp voor een platform gericht op vrouwen van 30+. Waarschijnlijk denk je dat het merendeel van de lezers hier al seksueel actief is en daarom geen maagdenvlies meer heeft. Heb ik je gedachten goed geraden? Lees dan vooral even verder!

Bestaat het maagdenvlies wel?

Laat ik bij dezen de mythe maar meteen ontkrachten. Het maagdenvlies zoals veel vrouwen en mannen denken dat het is, is helemaal geen vlies. Veel mensen denken dat er een dun vliesje aanwezig is dat de vagina-ingang afsluit van de baarmoeder. Maar als er een vliesje zou zitten dat de vagina afsluit, dan zou je ook niet ongesteld kunnen worden. De mythe van het maagdenvlies hangt ook sterk samen met de overtuiging dat bij de ontmaagding van de vrouw (de eerste keer penetratieseks) het maagdenvlies scheurt en je daardoor kan gaan bloeden. Maar ook dit klopt niet!*

Het idee dat er bij de eerste keer (penetratie)seks een maagdenvlies zou scheuren en je daarbij zou bloeden, is een negatieve benadering die ik schadelijk vind voor onszelf en onze kinderen. Bij de eerste keer penetratieseks is het namelijk helemaal niet nodig om te bloeden.

Invloed van religie

Veel culturen en religies geloven in de mythe van het maagdenvlies. Zeker als het bij deze religies van belang is dat een vrouw als maagd het huwelijk in moet gaan. Vaak gelooft men dat dit alleen kan worden aangetoond als ze bloedt na de eerste keer penetratieseks. Helaas ook in het christendom, waar vaak wordt verwezen naar het stuk in Deuteronomium 22:20. Of waar er vanuit de katholieke kerk wordt verwezen naar Maria, die als heilige maagd bevrucht werd door de Heilige Geest. Ik ben geen theoloog, dus ik ga hier niet de Bijbel verklaren. Wel wil ik vanuit de hedendaagse kennis (biologie, wetenschap) over het menselijk lichaam deze mythe voor eens en altijd uit de weg ruimen.

De mythe heeft namelijk nog steeds heftige gevolgen, waarbij het in sommige culturen voorkomt dat vaders hun dochter willen doden uit eerwraak, of dat ouders geen contact meer willen hebben met hun dochter, omdat ze ontmaagd is voor het huwelijk. Als ik kijk naar mijn eigen christelijke omgeving, dan zie ik nog steeds veel vrouwen met veel schaamte het huwelijk ingaan. Ze voelen zich enorm schuldig over het feit dat ze voor het huwelijk seks hebben gehad. Dit kan een heel negatieve impact hebben op je eigen seksbeleving. Helaas ben ik zelf ook met zo’n negatieve ervaring in het huwelijk getreden. En door de schuld en schaamte die ik destijds heb ervaren, heb ik in het begin van mijn relatie een blokkade ervaren op het gebied van seks en kon ik mij moeilijk ontspannen. Uit het contact dat ik heb met klanten van mijn webshop blijkt dat dit iets is wat bij meer vrouwen terugkomt.

Geen maagdenvlies, maar ‘hymen’

Het maagdenvlies zouden we beter hymen kunnen noemen. Vanuit de seksuologie wordt deze benaming ook meer gebruikt. De meest gangbare theorie in de seksuologie is dat het hymen de vagina beschermt tegen allerlei bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de baarmoeder. Het hymen is niet meer dan een soepel randje weefsel, dat zo rekbaar is als een ‘scrunchie’ (zo’n dik elastiek). Het hymen scheurt dus niet bij de eerste keer! En de meeste vrouwen bloeden ook niet bij de eerste keer seks. Sterker nog, als je wel bloedt, dan is de kans groot dat je onvoldoende opgewonden bent en dus te weinig vocht hebt aangemaakt wanneer je overgaat op penetratie. Of je hebt een te grote spierspanning, waardoor er bij te snelle penetratie kleine scheurtjes in de vaginawand ontstaan. Dit veroorzaakt het bloeden en heeft niks te maken met het maagdenvlies.

Een arts kan ook niet aantonen of een meisje nog wel of geen maagd is. Het hymen kan zeker wel wat veranderen van structuur. Maar zelfs bij een vrouw die van meerdere kinderen is bevallen kan het hymen nog volledig intact zijn. Bij andere vrouwen kan het hymen iets meer gaan ‘flubberen’. Er zijn helaas nog steeds artsen die bij vrouwen (uit overwegend niet westerse culturen) hersteloperaties uitvoeren voor het maagdenvlies. Hierbij wordt er een extra stukje weefsel geplaatst dat scheurt tijdens de huwelijksnacht, waardoor er dus gebloed wordt. Maagdenvlieshersteloperaties, ook wel hymenoplastie genoemd, zijn kostbare operaties. Klinieken die deze operaties uitvoeren (ook in Nederland!) hebben er financieel belang bij om de mythe van het maagdenvlies in stand te houden.

Waarom vind ik het belangrijk om deze mythe te ontkrachten?

Ik vind een gezonde seksuele ontwikkeling erg belangrijk. Ik geloof dat die kan bijdragen aan een sterke en fijne relatie. Laten we stoppen met onze kinderen dingen leren die niet waar zijn. Het is belangrijk om jongeren en volwassenen goed voor te lichten over hun lichaam en seksualiteit, zodat zij op een veilige en plezierige manier seks kunnen hebben. Dat kan alleen door je lichaam goed te kennen. Neem voldoende tijd voor het voorspel en wanneer je pijn voelt, dan moet je altijd stoppen! Denk je dat een jongen die voor de eerste keer seks heeft en wiens penis pijn doet, of zelfs gaat bloeden bij het penetreren, denkt: ‘hoort erbij, gewoon doorgaan’? Ik kan het me moeilijk voorstellen. Waarom gelden er voor jonge vrouwen dan andere regels?

Misschien hecht je er zelf wel belang aan om als maagd het huwelijk in te gaan of wil je dit je kinderen meegeven. Weet dan in elk geval dat maagdelijkheid niet iets is wat je aan je lichaam wel of niet kan zien, of dat pijn er nou eenmaal ‘bij hoort’ bij je eerste keer seks. Misschien heb je wel een andere overtuiging over ‘seks voor het huwelijk’ dan je omgeving of wilde je wel de eerste keer bewaren tot het huwelijk of vaste relatie en is dit toch anders gelopen… Gevoelens van schuld en schaamte brengen je alleen maar verder weg van een gezonde en fijne seksuele beleving. Richt je op wat er nog komen gaat en weet: seks is (ook) gemaakt om van te genieten!

Vind je dit een interessant onderwerp? Kijk dan ook deze TEDx Talk:

Geloofde jij ook in de mythe van het maagdenvlies? Heb je er weleens over nagedacht wat je aan je kinderen mee wilt geven over dit onderwerp? Deel je gedachten in de comments.

_____________
Els blogt voor Meet you in the field over de slaapkamerissues die dertigers bezighouden. Daarnaast werkt ze voor de Christelijke Hogeschool Ede en runt ze haar eigen webshop: Intimitijd.nl.



*Bron: Seks!, Rik van Lunsen & Ellen Laan, uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044631043

Els Gouman

Els Gouman

2 gedachten over “<strong>De mythe van het maagdenvlies</strong>”

  1. Fijn dat je deze mythe ontkracht, Els. Ik heb ook altijd meegekregen dat het op deze manier ‘werkt’. Je gaat haast aan jezelf twijfelen als je de eerste keer niét bloedt. Ik denk dat hiermee de urgentie van de opwinding van de vrouw nog dringender wordt! Want seks zonder voldoende opwinding kan natuurlijk niet. 🙂

    1. Toch wil ik er wel op wijzen dat God sex gemaakt heeft om van te genieten binnen de grenzen die Hij er voor gemaakt heeft: het huwelijk tussen één man en één vrouw. Alle sex buiten het huwelijk is ontucht en dus zonde. Dat is wat de Bijbel duidelijk zegt. Voor elke zonde is wel verzoening en vergeving mogelijk maar we moeten zonde wel zonde blijven noemen en wijzen op de mogelijkheid van vergeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl