Seks met Tineke: mag je masturberen als vrijgezel?

Tineke van der Veer-Mikkers is klinisch psychologe en seksuologe. Op Meet you in the field beantwoordt ze seksvragen van lezers. Vandaag: Mag je masturberen als vrijgezel? Wat zegt de Bijbel hierover?

Tineke: ‘Over masturberen bestaan naar mijn idee veel misverstanden. Toen ik mijn studie als seksuoloog afrondde, heb ik mij verdiept in wat christelijke literatuur zegt over masturbatie. Wat mij daarin opviel, was hoe negatief er vaak over masturbatie gesproken werd. Het zou verslavend werken, ik-gericht zijn en soms werd er zelfs een Bijbeltekst aangehaald om aan te tonen dat masturbatie zondig zou zijn. Terwijl masturbatie vanuit het perspectief van de seksuologie zo belangrijk is voor het ontdekken van je eigen seksualiteit, je behoeftes. Maar zoals ik al aangaf: de christelijke literatuur geeft vaak een ander beeld.

Wat de Bijbel zegt

Laat ik beginnen bij wat soms gezegd wordt over wat de Bijbel zou zeggen over masturbatie. De Bijbeltekst die vaak aangehaald wordt, is Genesis 38:9.

‘Maar omdat Onan wist dat zo’n kind niet als zijn nageslacht zou gelden, liet hij telkens als hij met de vrouw van zijn broer gemeenschap had zijn zaad op de grond terechtkomen, zodat hij geen nakomelingen voor zijn broer zou verwekken.'

~ Genesis 38:9

Maar deze tekst gaat helemaal niet over masturberen, maar over een man die volgens de toen geldende regels voor nageslacht moest zorgen, maar daar geen zin in had. Als het gaat om ‘wat zegt de Bijbel’, dan kunnen we concluderen dat de Bijbel niet iets specifieks over masturbatie zegt. Blijkbaar geeft God ons de ruimte om hier zelf over na te denken en is de manier waarop de Bijbel over seksualiteit praat voldoende om ons op weg te helpen. Dit vind ik persoonlijk ook het mooie aan Gods woord: de ruimte die het ons geeft om te zoeken. Ook op het gebied van seksualiteit. Dus ook als het gaat om masturbatie mogen we onze eigen weg zoeken met elkaar.

Verslaving


De argumenten over verslaving komen niet helemaal uit de lucht vallen. Het kan inderdaad zijn dat masturbatie een manier wordt om te ontladen, die uiteindelijk zo belangrijk wordt dat andere manieren niet meer gezien worden. Dan wordt masturbatie het enige wat nog ‘helpt’ en ben je er (te) veel mee bezig. Het zou kunnen dat je het dan als een verslaving gaat ervaren, als iets wat je beheerst.

Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘Alles waar te voor staat is verkeerd’. Ik weet niet of dat bij alles het geval is, maar het klopt inderdaad dat het zo kan zijn dat je misschien wel te veel masturbeert. En dan bedoel ik met ‘te veel’ niet een bepaalde frequentie, maar in dit geval staat de ‘te’ vooral op de impact die het heeft op je dagelijks leven, op je relatie met anderen, op je beleving van seksualiteit. Je masturbeert zoveel dat je niet meer toekomt aan andere dingen of zoveel dat je seksualiteit niet meer deelt met de partner die je wellicht hebt. Masturbatie kan een deel zijn van je seksualiteit, een belangrijk deel wellicht, maar niet het enige deel.

Ik-gericht

Dat masturbatie ik-gericht is, dat klopt eigenlijk gewoon. Het gaat immers om wat jij fijn vindt, om waar jij van geniet. De vraag is dan: wat is daar fout aan? Mag je als vrouw of man niet bezig zijn met je eigen seksualiteit? Naar mijn idee wel. Masturbatie is juist een mooie manier om te ontdekken wat je fijn en prettig vindt. En dat is heel belangrijk als je met je partner wilt gaan genieten van seksualiteit, want dan kun je iets aangeven, iets met de ander delen, waardoor samen genieten nog beter tot stand komt. Het is immers een utopie om ervan uit te gaan dat de ander wel weet wat jij fijn vindt. Daarvoor zijn we veel te verschillend. Samen genieten van seks gaat niet vanzelf, het vraagt om afstemmen, luisteren, delen. En ja, dan dus ook delen wat je bij jezelf ontdekt hebt.

Masturbatie is belangrijk

Kortom, wat mij betreft is masturbatie een belangrijk onderdeel van iemands seksuele ontwikkeling. Het kan en mag een belangrijk onderdeel zijn van je eigen seksualiteit, of van de seksualiteit die je met je partner deelt. Met dit laatste bedoel ik dat masturbatie volgens mij ook een plek kan krijgen in je relatie met de ander. Bijvoorbeeld door samen te masturberen, of omdat er verschil is in behoefte aan seksualiteit. Masturbatie is dus niet alleen iets voor mensen die vrijgezel zijn.

Wat ik in dit antwoord bewust laat liggen, is wat je inspiratiebronnen zijn als je masturbeert. Ik kan mij voorstellen dat jij denkt dat daar wellicht een aandachtspunt of valkuil ligt. Ik ben benieuwd welke vragen en ideeën jij over dit thema hebt. Laat het me vooral weten, dan gebruik ik jouw vragen als input voor een vervolg op dit antwoord!’

Wat vind jij?

Mag je masturberen als vrijgezel? Wat vind jij? We zijn benieuwd naar jouw mening, dus deel hieronder gerust jouw reactie!

Tineke van der Veer-Mikkers

Tineke van der Veer-Mikkers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl