Stille Week – Dag 2

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de appelboom (Hooglied 2).

Als een appelboom tussen de bomen van het bos,

zo is mijn lief tussen de jongens.

Ik verlang in zijn schaduw te zitten,

met mijn tong wil ik zijn zoete vruchten proeven.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Laat mij in dit licht uw liefde smaken.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Hooglied 2:3-5. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Hooglied 2:3. Als een appelboom tussen de bomen van het bos … ik wil zijn zoete vruchten proeven.

De vrouwelijke persoon in dit verhaal vergelijkt haar lief met een appelboom in het bos. Een wilde boom met zoete vruchten. We weten niet welke boom hier precies wordt bedoeld. Mogelijk ging het om een abrikozenboom. Dat is een boom die veel schaduw geeft, heerlijk ruikt en zoete vruchten geeft. Behalve dat Hooglied de aardse liefde tussen man en vrouw bezingt, wordt het ook gezien als een liefdeslied over God en zijn kerk, of soms ook over God en de ziel van een mens. God zelf wordt vergeleken met een boom die je wilde vruchten schenkt, een heerlijk geurende, smakelijke liefde. Je mag proeven van Gods goedheid en liefde. Hij wil ons het zoete geven vanuit de hemel, zoals een boom zijn vruchten. Misschien ervaar je die liefde niet altijd zo, maar besef dan dat een boom ook niet alle seizoenen vruchten geeft. Blijf geduldig wachten als je naar Gods zoetheid verlangt. Zijn liefde is niet in hokjes te vangen, dat zie je terug in de wildheid van de boom. En steeds maar weer brengt God je naar het wijnhuis, waar de wijn ligt te rijpen. Wat een liefde!

Waarin verlang jij Gods liefde te proeven?

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid uit De dag met God:

Grote God, verlicht mijn ogen.

Berg mij in uw liefde,

zodat ik niet in stukken uiteenval.

Heer, kom mij te hulp.

Breng mij onder uw vaandel.

U bent een God van daden.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

admin

admin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’.

Annemieke vraagt zich af: kan die kerk niet gewoon een tijdje dicht?

De kerk en ik is een lang verhaal. Ik groeide op in een streng reformatorisch stadje, ging naar een reformatorische basisschool en reformatorisch voortgezet onderwijs. Op maandagavond naar de catechisatie, op vrijdagavond naar de bijeenkomst van de jeugdvereniging. En op zondag twee keer naar de kerk.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl