De levenslessen van Kate Bowler: Gewoon omdat het kan

Op 15 september verschijnt Kate Bowlers nieuwe boek Helemaal prima in Nederland. Voorafgaand aan de boeklancering delen we alvast een aantal van Kates levenslessen met je. Vandaag: doe eens iets zonder er een goede reden voor te hebben!

Angst is een vreselijk slechte raadgever. Hij houdt ons nachtenlang wakker. Hij duikt op de vreemdste momenten op. Hij blijft ons maar plagen, hoe druk of verdrietig we ons ook voelen. Angst weerhoudt ons van het maken van goede keuzes. Om nog maar te zwijgen over de eindeloze vragen die hij gedurende een dag op ons afvuurt: Wat als? Heb je het al gehoord? Wat nu? Heb je dat artikel al gelezen?

Een eland villen

Wanneer ik thuis opgesloten zit, afgescheiden van alle routines en ritmes waaraan ik zo gehecht ben, met angst als mijn enige metgezel, klamp ik me graag vast aan een belangrijke les die ik ooit geleerd heb. Ik herinner me nog heel levendig die ene afschuwelijke week waarin ik vanuit het medische hellandschap direct door moest naar een zakenreis. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk. Normaal gesproken zou zo’n reisje voor mij als academische supernerd en welkome afleiding geweest zijn, maar nu kreeg ik het naderende onheil maar niet van me afgeschud. Hoe kon ik in vredesnaam het aantal megakerken met woorden als Winner, Victory en Life in hun naam onderzoeken als ik alleen maar kon denken aan hoe bang ik was? Maar ik koos voor een aanpak die mij een heel belangrijke les leerde. Ik zal je vertellen welke: je kunt ongelooflijk veel vrede en vreugde vinden als je ontdekt dat je bepaalde dingen ook zonder reden kunt doen.

Heb ik echt geholpen met het villen van een eland bij een les Inheemse Studies? Jazeker! Ik heb een eland gevild! (Krijg je heel sterke schouders van, overigens.) Heb ik echt ’s werelds grootste kovbasa (Oekraïense worst) bezocht? Absoluut! Ik heb geleerd hoe je spritzgebäck, of zoiets, moet maken, omdat mijn Duitse huisgenootje geobsedeerd was door Duitse koekjes. En ik zag in het park een soliste op haar gitaar rammen alsof het haar helemaal niets kon schelen dat een of andere gek haar straks haatberichten zou sturen op Twitter.

Monsters op de achtergrond

Ik heb altijd gezegd dat ik geen hobby’s heb, maar vrienden. En heel eerlijk, ik heb ook gewoon niet zoveel met vogels spotten. Maar er is één ding dat ik van mijn vrienden heb geleerd: het kan heerlijk zijn om af en toe gewoon iets mafs te doen. Elke dag kent zoveel moeilijke keuzes. We moeten veel te moeilijke dingen doen. Alles geven wat we kunnen. Liefhebben zoveel als in onze macht ligt. Maar wat nou als onze energie, onze moed opdroogt… wat dan? Weet je, als je toch niet overal de controle over kunt hebben, waarom zou je dan niet ook eens iets proberen zonder er per se een heel goede reden voor te hebben? Wanneer de uitkomst niet uitmaakt, hoef je je immers ook geen zorgen te maken over je reputatie.

Ik heb een hele verzameling nogal matige kunst die ik bij kringloopwinkels heb gescoord. Dus ja, waarom zou ik op al die schilderijen dan geen monsters op de achtergrond mogen schilderen? Ík zou niet weten waarom niet. Kan ik nog steeds MC Hammers ‘You can’t touch this’ in het Frans meezingen? Absoluut. Ik heb nu al zin om spontaan eens een van mijn vrienden te Facetimen, om zomaar uit het niets een optredentje weg te geven. WIE HOUDT MIJ TEGEN?

Doe waar je zin in hebt

Mijn vriend Will werd laatst in zijn garage betrapt op het zagen van een houten slang. Hij vond namelijk dat er nog iets miste in huis: houten slangen. Dus misschien kan jij vandaag ook wel iets doen zonder er een goede reden voor te hebben. Bak de koekjes die je oudtante vroeger altijd maakte… zelfs al komen ze verbrand uit de oven. Lees hardop een gedicht voor met een soort-van-Zweeds accent. Ga in het gras liggen om dierenvormen in de wolken te zoeken of nieuwe sterrenbeelden te bedenken. Daag je kind uit voor een legocompetitie. Fluit al je favoriete liedjes of borduur een nogal ongepaste tekst op een kussen. Leer jodelen via YouTube.

Weet je, zelfs wanneer de angst ons in zijn geheel lijkt te verslinden, zal het hem toch niet lukken om ons volledig op te slokken. Vraag jezelf dus af: wat is er vandaag mogelijk? En doe waar je zin in hebt… zonder dat er per se een goede reden achter zit.

En, heb je het geprobeerd? Hoe voelde dat? Ik hoor het graag van je!

Benieuwd geworden naar het nieuwe boek van Kate? Je kunt het hier alvast bestellen, zodat je ‘m als eerste in de brievenbus hebt! Deze blog verscheen eerder al op Kates eigen website.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Zou Jezus een optreden cancelen vanwege een homoseksuele dominee?

WWJD, What would Jesus do? Ik herinner me nog de felgekleurde armbandjes waarmee ik in mijn tienertijd rondliep. Wat zou Jezus doen? Het was een actuele vraag wanneer ik weer eens op een kruispunt in mijn leven stond: wat zou Jezus nu doen? De armbandjes verdwenen na een tijdje in de la, de term WWJD raakte langzaam ‘uit’. En zelf ontdekte ik dat het eigenlijk niet eens zo’n heel moeilijke vraag was, waar ik ook niet dagelijks aan herinnerd hoefde te worden. Wat Jezus deed sprak voor zichzelf: radicaal liefhebben. Zonder voorbehoud. Toch was het deze vraag die mij te binnenschoot toen ik afgelopen week het nieuws las dat de christelijke band InSalvation hun optreden besloot af te zeggen vanwege een samenwerking met een homoseksuele dominee. Wat zou Jezus hebben gedaan? Het antwoord mag je zelf invullen.

5 x tips voor een geslaagde retraite

Elk jaar gaat Dorina er een paar dagen tussenuit. Alleen. Ze laat dan haar gezin en haar werk achter zich, om weer even tot zichzelf te komen. Als het aan haar ligt, zou elke vrouw zo af en toe op zo’n miniretraite moeten gaan. Maar hoe doe je dat concreet als het leven om je heen maar doordendert en je nooit een vrij plekje in je agenda vindt? Ze deelt hieronder vijf tips die haar goed hebben geholpen.