Een vrouw is geen man, maar voor de dokter wel

80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw. En van die 80 procent voelt zeker 65 procent zich niet gehoord door haar huisarts of medisch specialist. Veel klachten die vrouwen bij hun zorgverleners melden, worden onterecht afgedaan als psychisch of stressgerelateerd. Terwijl de echte oorzaak is dat er gewoon te weinig kennis is over vrouwspecifieke ziektes, specifiek over hun hormonen.

Een vrouwenlichaam is anders ziek

Dat moet anders, vindt Voices for Women, een platform dat pleit voor vrouwspecifieke zorg. Medisch onderzoek wordt van oudsher gedaan op mannen, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat een vrouwenlichaam anders ziek wordt dan een mannenlichaam. Het gevolg hiervan is dat er bij vrouwen nog te vaak verkeerde diagnoses worden gesteld, waardoor de behandelingen die ze krijgen weinig tot geen nut hebben. Voices for Women stelt vast dat er in de medisch wereld nog te weinig kennis is over de werking van het vrouwenlichaam.

Petitie

Daarom overhandigt de stichting op 12 september een petitie aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Ze vragen met deze petitie meer aandacht voor genderspecifieke zorg. Ook richtte de stichting een meldpunt op, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen. Verrassend genoeg meldden zich ook een heel aantal mannen bij dit meldpunt. Uit hun verhalen blijkt vaak dat ze zich schuldig voelen, omdat ze de klachten van hun eigen vrouw niet geloofden, maar de geruststelling van de artsen wel, terwijl hun vrouw in sommige gevallen toch ernstig ziek bleek te zijn.

Waar zijn de hormonen?

Vrouwen krijgen twee keer vaker dan mannen de diagnose depressie toegeschreven. Ook gebruiken ze vaker medicatie dan mannen en ervaren daarbij ook meer bijwerkingen. Hormoongerelateerde klachten en menstruatiecycli worden vaak niet meegenomen bij het stellen van diagnoses, terwijl het niet onwaarschijnlijk is dat veel medische klachten bij vrouwen een hormonale oorzaak hebben.

Heb jij je weleens niet serieus genomen gevoeld door een arts, enkel en alleen omdat je vrouw bent? Heb je ervaring met verkeerd gestelde diagnoses, of ben je afgescheept met een psychische aandoening of burn-out, terwijl jouw klachten toch een andere oorzaak hadden? Vertel ons je verhaal! We helpen je graag om meer ruchtbaarheid aan deze zaak te geven.

Je kunt de petitie van Voices of Women hier ondertekenen.

Lees ook

Gerda

Gerda

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl