Schaamte en onzekerheid in de slaapkamer

Schaamte tijdens de seks, onzekerheid tijdens je seksleven

Ik schrijf deze blog in eerste instantie voor de vrouwelijke lezers, maar voor mannen is hij ook zeker interessant en leerzaam. Mannen; blijf dus ook nog even hangen. Het gaat namelijk over onzekerheid tijdens de seks. Veel vrouwen (en vast ook mannen) voelen zich onzeker in de slaapkamer en dat is echt niet nodig!

Ik ben inmiddels 17 jaar getrouwd, maar ik kan me nog goed herinneren dat ik in de eerste jaren van ons huwelijk last had van mijn eigen onzekerheid in de slaapkamer. Ik vond het moeilijk om mijzelf bloot te geven, mij over te geven aan de passie van ons seksleven en was vooral erg gespannen. Ik schaamde me voor bepaalde lichaamsdelen en hield daarom het liefste het licht uit tijdens de seks. Inmiddels ben ik met heel veel liefde, geduld en bevestiging van mijn partner een groot stuk onzekerheid kwijtgeraakt. En naarmate ik ouder ben geworden, ben ik gelukkig ook een stuk milder voor mijzelf geworden.

Als eigenaar van christelijke erotiekshop Intimitijd kom ik regelmatig in contact met vrouwen die last hebben van hun onzekerheid in de slaapkamer. Maar waar komt die onzekerheid nou vandaan? En hoe kom je ervan af?

Onzekerheid en seks is geen fijne match

Onzekerheid kan veel invloed hebben op je leven in de slaapkamer. Je kan onzeker zijn over je lichaam, hoe je beweegt, hoe je ruikt, de geluiden die je (bewust en onbewust) maakt tijdens de seks. Maar hoe meer je bezig bent met je onzekerheid tijdens de seks, hoe minder je kan focussen op wat er gebeurt in de slaapkamer en het bijbehorende genot. Je eigen onzekerheid kan ertoe leiden dat je moeilijk of niet opgewonden raakt en bijvoorbeeld geen orgasme bereikt of dat je, omdat je er minder van geniet, steeds minder seks hebt. En dat is jammer. Ik gun iedereen namelijk goede seks waar je samen evenveel van kan genieten!

Waar komt die onzekerheid over lichaam en seksleven vandaan?

Onzekerheid is niet aangeboren maar een soort angst die ervoor zorgt dat je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Het kan wel zo zijn dat je hier gevoeliger voor bent en dus sneller onzekerheid ontwikkeld dan een ander. Maar we moeten vooral niet onderschatten hoe groot de invloed is van onze cultuur, social media, onze opvoeding, ervaringen uit het verleden en andere omgevingsfactoren. We leven nu in een samenleving waar een bepaald beeld wordt neergezet over hoe vrouwen (en mannen) eruit zouden moeten zien. Op social media ligt de nadruk vaak op het ‘perfecte plaatje’. En zelfs als je weet dat daar in veel gevallen een filtertje of photoshop aan te pas komt, word je er toch door beïnvloed. Kijk maar eens in je appstore hoeveel apps er zijn die bedoeld zijn om ‘imperfecties’ weg te werken. Met een paar klikken en swipes accentueer je even je vrouwelijke rondingen en haal je meteen even dat lelijke puistje of die ene moedervlek weg. Alles om maar het perfecte plaatje neer te zetten. In 2016 bleek al uit een studie van de Engelse ‘CBS’ dat kinderen die social media gebruiken zichzelf vaker lelijk vinden. En een meer recent intern onderzoek van Facebook bevestigde dat Instagram ertoe leidt dat jonge, vrouwelijke gebruikers die onzeker zijn over hun lichaam, zich daar nog slechter over gaan voelen.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor ‘body positivity’. Verschillende influencers laten eerlijk zien dat hun strakke buikje gewoon een kwestie is van op een bepaalde manier poseren. En steeds meer merken omarmen diversiteit in hun campagnes. Bijvoorbeeld de reclames van Dove met verschillende etniciteiten en lichamen in alle vormen en maten. Kleding gigant Zalando laat kleding zien dat gedragen wordt door een diversiteit aan ‘echte mensen’ in plaats van alleen maar slanke modellen met maatje XS. Natuurlijk spelen ze ook in op een trend en worden ze gedreven door omzet, maar het draagt toch bij aan een grotere beweging.

Ik heb last van onzekerheid tijdens de seks… en nu?

Ik noemde het eerder al even. Onzekerheid is vooral aangeleerd. Dat betekent dat je er ook weer (grotendeels) vanaf kan komen. Het is misschien niet makkelijk en gaat niet van de ene op de andere dag, maar het kan wel de weg vrijmaken naar een fijner seksleven en meer liefde voor jezelf. Heb je zelf last van onzekerheid tijdens de seks? Met onderstaande tips kan je vast aan de slag gaan.

1. Accepteren

De eerste stap is om je onzekerheid te accepteren en te onderzoeken waar deze vandaan komt. Ben je onzeker over je lichaam? Over hoe je eruitziet? Of ben je onzeker over je ‘prestaties’ in bed? Weet je ook van jezelf waar deze onzekerheid vandaan komt?

Accepteer ook dat het leven, menselijke lichamen en seks niet altijd perfect (hoeven te) zijn. Probeer niet iets na te streven wat niet realistisch is. Een bekende oefening in zelfacceptatie en zelfliefde is om elke dag naakt voor de spiegel te gaan staan en de tijd te nemen om naar jezelf te kijken. In eerste instantie zal je geneigd zijn om te focussen op je imperfecties en de lichaamsdelen waar je niet tevreden me bent. Probeer deze gedachten op te laten komen zonder er een oordeel voor jezelf aan te koppelen. Spreek daarnaast positieve dingen uit over jezelf terwijl je naar jezelf blijft kijken (positieve affirmatie). Dit helpt om jezelf steeds meer te accepteren zoals je bent en meer van jezelf te gaan houden.

2. Bespreek het (met je partner)

Waar je onzekerheid ook over gaat, bespreek het met je partner. Communicatie is de basis van elke relatie. Als je partner niet weet wat er in jouw hoofd omgaat, geef je hem of haar ook niet de kans om je daarin te helpen. Waar jij onzeker over bent of voor schaamt is waarschijnlijk iets waar de ander helemaal niet mee bezig is en zeker niet in de slaapkamer. Laat je partner de dingen benoemen die hij of zij mooi vindt aan jou of fijn vindt aan de seks die jullie samen hebben.  

Jullie seksleven is iets waar je samen in mag groeien. Het is net als het beoefenen van een sport. Niemand is van de ene op de andere dag topsporter. Je moet veel oefenen, mag fouten maken, hebt soms wat coaching nodig en theorie kan je helpen om beter te begrijpen hoe dingen werken. Zie seks niet als iets wat nu perfect moet zijn, maar als een gezamenlijke ontdekking van iets wat steeds beter wordt.

3. Vermijd negatieve invloeden

Media, films, reclame maar ook porno zorgen vaak voor een sterk vertekend beeld van hoe je eruit zou moeten zien of hoe seks zou moeten zijn en wat er van jou verwacht wordt in de slaapkamer. Als ook jij merkt dat je hierdoor wordt beïnvloed, probeer deze invloeden dan te beperken. Die ene ‘influencer’ met haar perfecte bikini foto’s heb je zo ontvolgd. En je overleeft het heus wel als je die ene serie niet meer kijkt met al die veel te perfecte vrouwen erin.

4. Gemaakt naar Gods evenbeeld

Wat ik je tenslotte nog als laatste mee wil geven is dat je gemaakt bent naar Gods evenbeeld. Dat betekent dat elke keer als jij in de spiegel kijkt je er bewust van mag zijn dat je iets van God ziet. Je bent zijn schepping. (genesis 1:26-28). En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijke en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen…. 

_____________
Els blogt voor Meet you in the field over de slaapkamerissues die dertigers bezighouden. Daarnaast werkt ze voor de Christelijke Hogeschool Ede en runt ze haar eigen webshop: Intimitijd.nl.

Lees ook

Els Gouman

Els Gouman

1 gedachte over “Schaamte en onzekerheid in de slaapkamer”

  1. Pingback: Een theologie van onzekerheid | Meet you in the Field

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl