Een spree met foeten

Als kind kon ik uren bladeren in het versjesboek Ziezo van Annie M.G. Schmidt. Een versje dat ik standaard opzocht was dat over een mislukte fee, die met sproeten ter wereld komt tot wanhoop van haar moeder. Uiteindelijk wordt ze naar de koning gestuurd bij wie ze wellicht in dienst kan als keukenmeid, maar eenmaal ter plekke stamelt ze ‘ik ben een spree met foeten’. Waarop de koning onder de indruk raakt van ‘de eerste spree die ik ooit zag’. Ik vond dat fascinerend, die paar letters, wat voor verschil in perspectief dat kon maken.

En nu ben ik nog altijd naar dat soort voorbeelden op zoek. Ik hou van dubbele betekenissen, van plaatjes van jurken die voor de een wit met goud zijn en voor de ander blauw met zwart (weet je het nog?) en van artikelen die een 180-graden-draai in mijn hoofd bewerkstelligen. Op zo’n moment voel ik dat ik leef en deel ben van een groter geheel. Een geheel dat ik nooit helemaal zal omvatten, maar wat een heerlijk idee dat er altijd wat te leren en te ontdekken valt.

Foto: Ditta van Gent

Die voorliefde voor leren en ontdekken is de grondslag geworden voor dit platform. Toen we aan het brainstormen waren voor de naam, kwam het idee langs van een veld dat God voor ons heeft gecreëerd. Geen uitgestippeld pad dat je als christen moet zien te vinden en zo goed en kwaad als het gaat moet zien te volgen. Een veld waarin je kunt spelen en experimenteren, je ontwikkelen, anderen ontmoeten. En ik moest meteen denken aan een paar zinnen uit een gedicht van de dichter Rumi: ‘Voorbij goed en kwaad is een veld, laten we elkaar daar ontmoeten.’

We hebben allemaal onze ideeën over goed en kwaad, maar in plaats van polarisatie te creëren of te vergroten is het mijn diepste wens dat Meet You in the Field een plek is waar je veilig kunt onderzoeken waar die ideeën eigenlijk vandaan komen, en jezelf kunt slijpen aan de ideeën van anderen. Je mag kriskras door het veld gaan of gewoon om je heen kijken, het is allemaal oké zolang je respect voor de ander toont en oog hebt voor elkaar. Ik zie ernaar uit je te ontmoeten. 


Any god who is mine but not yours, any god concerned with me but not with you, is an idol.

– rabbi Abraham Joshua Heschel

Header: Ditta van Gent fotografie


Maaike Hoogendoorn is uitgever van voornamelijk romans, maar nu ook van Meet You in the Field. Het is haar missie om krachtige stemmen zoals die van Rachel Held Evans een podium te geven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Wanneer er voor vrouwen geen plaats is in de kerk

Ik zie ons nog zitten. Drie twintigjarige theologiestudentes, allemaal lid van de Gereformeerde Theologische Studentenverenining Voetius, tegenover drie grijze mannen in donkere pakken. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt met een afvaardiging van het bestuur van de Gereformeerde Bond. We voelen ons thuis in deze hoek van de kerk. En willen het gesprek aangaan over het gebrek aan loopbaanperspectief voor jonge vrouwen zoals wij, die zich geroepen voelen tot het ambt van predikant. Waarvoor op dat moment de mogelijkheden binnen deze gezindte uiterst beperkt zijn. Dus vandaar onze vraag: wat gaan jullie daaraan doen?

Aan mijn dertigjarige ik

Hoe zullen wij terugkijken op onze levens, over twintig, dertig jaar? Wat zouden we anders hebben gedaan, waar zouden we spijt van hebben? In deze rubriek schrijven vrouwen ‘verder in leeftijd’ een brief aan hun dertigjarige ik. Opdat we leren van hun volle levens. In deze aflevering schrijft Rietje (64) een brief aan haar dertigjare ik. Over hoe ze meer van zichzelf mag laten zien, en niet alles perfect hoeft te doen.