Stille Week – Dag 1

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de levensboom (Spreuken 11).

Een rechtvaardig mens plant een levensboom,
wie wijs is, neemt veel mensen voor zich in.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Zet mij in uw licht en help mij om uw licht zichtbaar te maken.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Spreuken 11:30. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Spreuken 11:30. Een rechtvaardig mens plant een levensboom, wie wijs is, neemt veel mensen voor zich in.

Er staan een aantal bijzondere wijsheden in dit gedeelte, die in verschillende vertalingen tot hun recht komen.

In deze vertaling (NBV) valt als eerste op dat een rechtvaardig mens een boom plant. Hij gaat dus niet zitten wachten totdat de wijsheid hem zomaar overkomt – hij komt ervoor in actie. Als je wijsheid ontvangen hebt, zaai dan in de grond, zet er boompaaltjes omheen, geef haar water, markeer haar. Vervolgens laat dit vers zien dat je wijsheid niet alleen voor jezelf is. Heb je ooit wel eens een boom zien eten van zijn eigen vruchten? Nee, de vrucht is voor de mensen om je heen. Deze levensboom is niet zozeer dienstbaar aan de rechtvaardige zelf, maar aan de ander. Met zijn vruchten neemt hij anderen voor zich in en wint harten. Je bent niet wijs voor jezelf, maar om in verbinding met anderen van elkaar te genieten. Als je mensen voor je inneemt, of ‘ontvangt’, zoals in andere vertalingen staat, dan is daar verbinding en vreugde.

Denk hierbij ook aan het refrein van Opwekking 705:

Toon mijn liefde aan de ander,

dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad.

Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt,

dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid met Thomas a Kempis:

Maak mij wijd in de liefde;

dan leer ik met de innerlijke mond

van mijn hart proeven

hoe teder het is om lief te hebben

in de liefde te smelten en te zwemmen.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.