Stille Week – Dag 3

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de terebint (Jesaja 1)

Dan zal men zich schamen voor de terebinten

die jullie zo vurig vereerden,
men zal beschaamd staan over tuinen

waar jullie hart naar uitging.
Jullie worden als een terebint

waarvan het blad verwelkt,

als een tuin zonder water.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Laat dit licht mij louteren, zodat ik weet of het nog om U alleen draait.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Jesaja 1:27-31. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Jesaja 1:30. Jullie worden als een terebint waarvan het blad verwelkt.

Dit gedeelte gaat over het volk Israël dat God verlaten heeft. In plaats van God te vereren onder de machtige bomen, gingen ze de bomen zelf aanbidden. Het is van alle tijden: we aanbidden liever iets wat zichtbaar is en wat we zelf onder controle kunnen houden.
Een boom met veel takken en schaduw, een sterke stam, stevig geworteld in de grond: je zou zeggen dat deze terebint genoeg is om het volk alles te geven wat het nodig heeft.
Maar God laat via zijn profeet zien dat zelfs de sterke terebint kan verwelken (vs. 30) als hij geen water krijgt. De terebint is dus afhankelijk van God voor dat water.

Merk je dat je aan het verdorren bent en dat jouw schatten vervliegen als kaf in de wind?
Bedenk dan wie jij nu eigenlijk vereert. Zijn dat de oppervlakkige zaken, of de Schepper van het heelal? Bedenk dat je kunt terugkeren naar je bron.
Start met luisteren naar de diepe onderstroom en ontdek:

Als je weer naar Mij wilt luisteren,

zal het beste van het land je ten deel vallen.

(Jesaja 1:19)

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid:

Open mijn oren, mijn hart en mijn wezen.

Breng aan het licht wat mij laat verwelken.

Leer mij luisteren naar uw liefde.Bevloei mijn land met uw zegen.

.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.