Stille Week – Dag 5

In deze Stille Week voor Pasen delen we iedere dag een meditatie van Mirjam van der Vegt, uit het boek Leren van bomen. Elke dag staat er een andere (Bijbelse) boom centraal die symbool staat van onze afhankelijkheid van God. Vandaag: de wortels van de bomen (Jesaja 27).

De tijd zal komen

dat Jakob zal wortelen,

dat Israël zal uitbotten en bloeien.
En de vruchten van zijn oogst zullen de hele aardbodem bedekken.

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Open mijn ogen in dit licht, zodat ik het kleine mag zien ontspruiten.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Jesaja 27:2-6. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Jesaja 27:6. De tijd zal komen dat Jakob zal wortelen.

Het begint bij de wortels, altijd. Vruchten hangen niet op miraculeuze wijze vanzelf aan de boom. Zie ook Jesaja 11:1, waar God spreekt over de stronk van Isaï. Daar zegt Hij: ‘… een scheut van zijn wortels komt tot bloei.’ Wortelen gaat over dieper gaan. Onzichtbaar naar beneden op zoek willen gaan naar levend water, voordat je staat te schitteren. De tijd ontvangen als een gift, net zoals de bomen dat doen. Dit is de wetmatigheid die in de schepping verankerd ligt en waar God elke keer naar teruggrijpt. Hij verlangt naar een geworteld volk. Mensen die staan als bomen die een storm kunnen weerstaan. Die elke keer weer opnieuw vrucht zullen dragen. Die zijn gegrond in zijn vrede. Heb vandaag oog voor de wortels van een plant of boom, zie hoe ze zich vertakken en zoeken naar leven. Zijn zij bezig met de vrucht die ooit zal komen? Ik denk het niet – ze zoeken simpelweg naar water. Hoe zoek jij naar leven vandaag?

Wortelen – uitbotten – bloeien – vrucht dragen.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid samen met David uit de Psalmen:

Heer, doorgrond mij.

Heer, wortel in mij.

Zoek mij met uw liefde.

Vertak uzelf in mij.

Schiet in mij op.

Verbaas mij over uw vruchten in mijn leven.

Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Zou Jezus een optreden cancelen vanwege een homoseksuele dominee?

WWJD, What would Jesus do? Ik herinner me nog de felgekleurde armbandjes waarmee ik in mijn tienertijd rondliep. Wat zou Jezus doen? Het was een actuele vraag wanneer ik weer eens op een kruispunt in mijn leven stond: wat zou Jezus nu doen? De armbandjes verdwenen na een tijdje in de la, de term WWJD raakte langzaam ‘uit’. En zelf ontdekte ik dat het eigenlijk niet eens zo’n heel moeilijke vraag was, waar ik ook niet dagelijks aan herinnerd hoefde te worden. Wat Jezus deed sprak voor zichzelf: radicaal liefhebben. Zonder voorbehoud. Toch was het deze vraag die mij te binnenschoot toen ik afgelopen week het nieuws las dat de christelijke band InSalvation hun optreden besloot af te zeggen vanwege een samenwerking met een homoseksuele dominee. Wat zou Jezus hebben gedaan? Het antwoord mag je zelf invullen.

5 x tips voor een geslaagde retraite

Elk jaar gaat Dorina er een paar dagen tussenuit. Alleen. Ze laat dan haar gezin en haar werk achter zich, om weer even tot zichzelf te komen. Als het aan haar ligt, zou elke vrouw zo af en toe op zo’n miniretraite moeten gaan. Maar hoe doe je dat concreet als het leven om je heen maar doordendert en je nooit een vrij plekje in je agenda vindt? Ze deelt hieronder vijf tips die haar goed hebben geholpen.