Vier tips voor slow travel

We mogen weer reizen! In ons eigen landje hebben we de afgelopen jaren alle hoeken en gaten bekeken, waardoor het prikkelt om weer wat van de wereld te ontdekken. Vier tips hoe je dat op een betekenisvolle manier kunt doen. Meet slow travel!

De trendwatcher Lidewij Edelkort, sprak als één van de eersten uit dat de pandemie zou leiden tot een wereldwijde recessie die zou zorgen voor een reset van de menselijke waarden. De ‘quarantaine van menselijke consumptie’ zou zorgen voor een diepe culturele en economische impact. Samen met de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter was Lidewij te gast in de aflevering van VPRO Tegenlicht of de quarantaine-ervaring ons wijzer maakt. En wat er nodig is om deze crisis nu eens wél als een kans voor blijvende verandering te benutten.

 

Verandering naar transformatief reizen

We willen niet meer op reis omdat het alléén onszelf iets brengt. We willen steeds vaker iets terugdoen voor de wereld, het milieu, de lokale bevolking of bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Als we dan toch die onvermijdelijke voetafdruk achterlaten, dan liever op een zinvolle manier. 

Ook reizen zelf wordt steeds duurzamer. Zo heeft TUI onder de naam Fair Travel een pakketreis gelanceerd waarmee reizigers bijdragen aan een eerlijke vakantie met een positieve impact. Met een Fair Travel-reis steunen reizigers de lokale bevolking en economie, verblijven ze in een accommodatie met een eco-label en dragen ze bij aan de verduurzaming van mobiliteit. Maar ook zelf kun je iets doen! Denk aan de spreiding van de drukte op populaire locaties, eerlijke prijzen voor lokale producten of excursies betalen en manieren van reizen gebruiken die het milieu minder belasten. 

Het zo snel mogelijk afwerken van je bucketlist en een Instagramprofiel met zoveel mogelijk jaloersmakende plaatjes, maken dus plaats voor onthaasten en ontspannen. Steeds meer mensen besluiten daarom de slow travel movement te omarmen. 

 

Duurzaam vakantie vieren

Betekenisvol en duurzaam reizen is in opkomst: op vakantie gaan met een doel dat groter is dan alleen je eigen uitrust-genot. Een reis die goed doet voor jou, maar ook voor mensen, dieren, natuur en cultuur. Maar hoe geef je zo’n vakantie vorm? Vier tips voor slow travel.

  1. Kies bewust je vervoer
    Pak een keer de trein in plaats van het vliegtuig of auto. Naast dat het beter is voor het milieu, zie je ook veel meer van de omgeving. Je bent dan niet meer bezig om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen, maar de reis maakt ook deel uit van je ervaring. Zeker weten dat je op toffe plekken komt waar je anders nooit was gekomen. Over slow travel gesproken: van juni t/m augustus reis je voor maar negen euro met de trein door Duitsland.

     

     

  2. Go where the locals go!
    Ga lokaal eten proeven, leren van lokale gemeenschappen en ambachtslieden. Zo doe je nieuwe ervaringen op die een verschil maken in jouw leven en dat van anderen. Skip de grote ketens en ga voor een bak koffie bij dat kleine tentje om te hoek. Haal je boodschappen bij een plaatselijk supermarktje. En ga eten waar de locals eten. Je eet op deze plekken vaak niet alleen het lekkerst, maar je ondersteunt ook de lokale bevolking.

     

     

  3. Afgesloten van het wereldwijde web
    Op vakantie je smartphone meenemen is eigenlijk heel tegenstrijdig. Want met je telefoon neem je ook je werkmail, WhatsApp en je hele bereikbaarheid mee. Stel je voor: op vakantie zonder je telefoon. Ik denk dat je eerst een paar dagen ontwenningsverschijnselen hebt! Maar daarna ben je pas écht weg en er lekker uit. Want bij het zien binnenkomen van één appje is je brein weer terug aan het werk.
    Er zijn alleen twee obstakels: mijn telefoon is ook mijn camera en ik wil, in geval van nood, toch wel een telefoon op zak hebben. Ga dan voor de vliegtuigstand, die je er dus ook niet even tussendoor afhaalt. En nee, ook niet om iets te Googelen. Kan je niet zonder je telefoon? Verwijder dan in ieder geval je werkmail, WhatsApp en sociale media. Durf jij dat aan?

     

     

  4. Ga buiten de gebaande paden
    Het kiezen voor minder populaire plekken klinkt logisch, maar toch gaan de meeste mensen massaal voor de populairste gebieden: hartje Parijs en in ons eigen land het centrum van Amsterdam. Terwijl je nét buiten die drukke gebieden het ‘echte’ Parijs of Amsterdam kunt ontdekken. Laat de bekende plekken eens liggen en vraag de locals om advies. Zij kennen hun land het beste en kunnen je vaak de beste – minder toeristische – plekjes tippen. Ontdek verborgen pareltjes die nog authentiek zijn!

 

Hoe nu verder?

Of je nu je vakantie doorbrengt in je eigen huis, land of (ver) daarbuiten, er zijn altijd manieren om de vakantie betekenisvol te maken. Betekenisvol heeft voor iedereen een andere invulling maar er zitten wel overlappende elementen in. Namelijk ‘iets voor iemand anders betekenen’, ‘iets kunnen toevoegen aan een groter geheel’ of ‘jezelf kunnen zijn’.  

Daarbij denk je al snel aan grote activiteiten, maar weet dat het juist in de kleine dingen zit. Bijvoorbeeld een kort moment van contact met een buurvrouw of iemand naast je in de trein kan al betekenis geven in jouw leven of dat van de ander. Een stukje verbondenheid met én aandacht voor de ander. 

Heb een mooie tijd!

Lees ook

Mariska van Dijk

Mariska van Dijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl