5 x tips voor een geslaagde retraite

Elk jaar gaat Dorina er een paar dagen tussenuit. Alleen. Ze laat dan haar gezin en haar werk achter zich, om weer even tot zichzelf te komen. Als het aan haar ligt, zou elke vrouw zo af en toe op zo’n (mini)retraite moeten gaan. Maar hoe doe je dat concreet als het leven om je heen maar doordendert en je nooit een vrij plekje in je agenda vindt? Ze deelt hieronder vijf tips die haar goed hebben geholpen.

De pont vaart net weg als ik kom aanrijden. Ik ga op retraite naar het (bijna) onbewoonde eiland Tiengemeten. Ik heb twee dagen helemaal voor mezelf om te onthaasten. Geen kinderen die mijn hulp nodig hebben, geen werk of andere dingen die nog moeten gebeuren. Wat een heerlijk vooruitzicht! Met mijn praktische wandelschoenen en mijn rugtas vol overlevingsspullen ben ik zojuist in de auto gestapt. Onderweg luisterde ik een podcast over onthaasten. En natuurlijk reed ik meteen de file in. Via binnendoorweggetjes kwam ik helaas nét te laat aan bij de pont. En hoewel alles op het eiland langzaam gaat, vaart de pont toch precies om 10 uur weg. Ook al heb ik alle tijd van de wereld, toch baal ik ervan. Ik moet een uur wachten op de volgende. Meteen een goed moment om me over te geven aan deze dagen van onthaasting…  

Eens per jaar gun ik mezelf een retraite waarbij ik een of twee nachtjes wegga. Ik zou iedereen willen adviseren om zoiets regelmatig te doen. En al helemaal als je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Zo leerde ik tijdens mijn retraites dat de ritmes in mijn leven me helpen om op adem te komen. Ik hoef dan niet te produceren, maar kan gewoon even in het nu zijn. Ik merk elke keer weer dat er daardoor ruimte ontstaat, voor mezelf en voor de ander. De beste keuzes worden namelijk op momenten van rust gemaakt. Misschien heb jij ook al wel eens overwogen om er even tussenuit te gaan en wat meer tijd voor jezelf te nemen. Maar hoe pak je dat nou aan? Hierbij 5 tips voor een geslaagde retraite!

1. Bereid je voor

Elke retraite begint met het blokken van tijd in je agenda. Je maakt een afspraak met jezelf om deze tijd vrij te houden. Voor mijn eigen retraite moest ik een aantal werkafspraken verplaatsen. En met drie jonge kinderen was er ook thuis het nodige te organiseren. Ik heb ontdekt dat de natuur me helpt om te onthaasten. En dat ik graag bij iemand aan tafel schuif, zodat ik zelf niet over het eten hoef na te denken. Het nadenken over de invulling van je retraite sluit aan bij wat je nodig hebt om te onthaasten en te reflecteren. Wat helpt jou? Waar ga je verblijven? Wat helpt je om tot rust te komen en afstand te nemen? Een goed gesprek met een vriendin, een activiteit, schrijven, een goed boek, muziek luisteren of maken?

Met mijn plan om naar Tiengemeten te gaan was ik helemaal in mijn nopjes. Op het eiland was werkelijk niets te doen, behalve wandelen. De overtocht met het pontje maakte dat ik gemakkelijk overgeschakelde van het drukke leven naar de rust in de natuur. En ik vond bij toeval een hele leuke plek om te overnachten. Neem de tijd om een passende locatie te vinden.

2. Travel light

Alles wat je meeneemt, moet je dragen. En dat kost energie. Dat geldt in het dagelijkse leven, maar al helemaal als je op retraite bent. Je hebt maar weinig spullen nodig. Probeer bij het inpakken van je tas alleen het hoognodige mee te nemen. Voor mij betekende dat dat ik geen make-up meenam, weinig kleding en maar één boek. Licht reizen scheelt keuzestress en je voorkomt ermee dat je afleiding gaat zoeken. Je zult merken dat het meenemen van weinig spullen je onmiddellijk een lichter gevoel geeft, letterlijk en figuurlijk. Voor mij is het ook praktisch, omdat ik graag een wandeling maak en het loopt veel lekkerder als je weinig met je meedraagt. Wat wel áltijd in mijn tas zit is een schrijfboekje om mijn gedachten op te schrijven.

3. Zet je telefoon uit

Deze tip klinkt gemakkelijk, maar ondertussen. De meesten van ons zetten hun telefoon nooit uit en voelen zich onthand als ze dat wel doen. Wie weet heb je wel allemaal goede redenen om je telefoon aan te laten: je wilt een mooie foto maken, muziek luisteren of bereikbaar zijn voor noodgevallen. Gelukkig zijn er dan genoeg alternatieven: mobiele data uit, de niet-storen-stand, waarbij je instelt wie je eventueel nog wel zou kunnen bellen, de vliegtuigstand, het vooraf downloaden van de muziek of podcasts die je wilt luisteren. Het uitzetten van je telefoon vraagt voorbereiding. Zoek uit wat de beste optie is om offline te gaan en maak afspraken met jezelf en de mensen om je heen, zodat ze weten dat je niet bereikbaar bent. En wie weet besluit je tijdens je retraite wel om je telefoon eens wat vaker uit te zetten!

4. Ga alleen

Voor veel mensen voelt het als een flinke drempel om alleen op reis te gaan. Ik hoor vaak van mensen dat ze best alleen op pad zouden willen, maar het toch niet zo goed durven. Op de een of andere manier vinden we het zielig als iemand alleen op pad gaat. Maar dat is een gedachte die niet klopt. Natuurlijk kan het opzoeken van eenzaamheid ook confronterend zijn, maar het is tegelijkertijd ook een cadeau aan jezelf. Je kunt erin oefenen, mocht je het niet zo gewend zijn. Accepteer het ongemak bij jezelf als je er alleen op uit gaat. Je zult ervaren dat het steeds gewoner wordt naarmate je het vaker doet. Ook alleen op pad gaan is iets wat je kunt leren en waarmee je kunt oefenen.

5. Je hoeft niets

Voor je het weet heb je allerlei doelen gesteld voor de invulling van je rustmoment. Het zit in ons systeem om plannen te maken en je tijd zo effectief mogelijk te willen invullen. Want stel je voor dat je jezelf betrapt op de gedachte dat alles wat je doet nuttig moet zijn. Wanneer je onthaast oefen je erin om helemaal niets te moeten. Je hoeft dus ook geen nieuwe inzichten op te doen, geen boek uit te lezen of lange wandeling te maken. Het valt niet mee om te niksen, maar probeer het eens. Doe eens je best om niks te bereiken. Geloof me, daar heb je je handen vol aan.

Ik wens je een heerlijke tijd van leegte, rust, luisteren, voelen en ervaren toe. En ik wens je veel vrede toe in de dagen die je met jezelf doorbrengt en met het accepteren van gevoelens die confronterend kunnen zijn. Heb een goede tijd!

Lees ook

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

1 gedachte over “5 x tips voor een geslaagde retraite”

  1. Pingback: 11-11 is Singles Day: jouw single-zijn is het vieren waard! | Meet you in the Field

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl