11-11 is Singles Day: jouw single-zijn is het vieren waard!

Misschien heb je het al wel gehoord: vandaag is het Singles Day! Hoewel deze dag in Nederland vooral wordt gebruikt als marketingstunt, heeft het een hele andere oorsprong. Singles Day is ontstaan in China en is daar een populaire feestdag onder jongeren. Zij willen hun single-zijn vieren, omdat ze trots zijn op hun vrijgezelle status.

Steeds meer singles

Singles Day staat niet geheel op zichzelf. Het aantal singles in Nederland is namelijk hard aan het groeien, blijkt uit onderzoek van het CBS. Waar in de jaren 50 slechts vier procent van de bevolking single was, is dat nu al ruim twintig procent.

Ondanks deze trends lijkt single-zijn nog steeds niet echt normaal te zijn. Toen ik een ober ooit vroeg om een tafel voor één, keek hij me vreemd aan. Ook heb je als single bijvoorbeeld weinig aan de 1+1- gratis-kortingen. En kom je op zondag in de kerk, dan gaat het daar ook vaak over het gezin. Veel kerkelijke gebruiken benadrukken dit ook.

Dit kan ervoor zorgen dat jij je single-zijn als anders gaat zien; als afwijkend van de norm. Dat was voor mij vaak wel het geval en ik hoor het ook vaak terug van andere vrouwen. Soms is dat gevoel zelfs zo sterk dat mensen het gevoel hebben dat er iets mis met hen is, omdat ze nog single zijn. Daar helpt de eeuwig terugkomende vraag: ‘Waarom ben jij nog single?’ natuurlijk ook niet bij.

Een ander geluid

Daarom is het juist mooi dat er een dag als Singles Day is, waarop er een ander geluid klinkt. Dit kan helpen om single-zijn als normaler te zien en de mooie kanten ervan te benadrukken. Natuurlijk, er zijn ook dingen lastig, zoals dat bij elke relatiestatus het geval is. Problemen als eenzaamheid, onzekerheid over het wel of niet vinden van een partner of pijn en verdriet horen ook bij single-zijn. Juist in deze koude decembermaanden, waarin veel feestdagen gepland staan, kunnen die lastige kanten extra gevoeld worden.

Maar daarnaast zijn er ook genoeg mooie kanten aan het single-zijn en die mogen vandaag gevierd worden. Ook de Bijbel schrijft hierover. In 1 Korinthe 7 benadrukt Paulus dat single-zijn goed is, omdat je zonder afleiding God kunt dienen. Je hebt namelijk meer tijd en vrijheid, waardoor je ook je relatie met God verder kunt opbouwen.

Op Singles Day mag je vieren waar je staat in het leven, nu op dit moment. Hier heeft God je geroepen en hier mag je dienen. God kijkt positief naar jouw single-zijn en jouw relatiestatus maakt Hem niets uit. God ziet zijn geliefde kind en wil jou gebruiken in zijn koninkrijk, in alle fases van je leven. Dat mag je vieren, vandaag op deze Singles Day, maar ook op alle andere dagen van dit jaar! Want jij, lieve vrouw, bent het vieren waard!

3 tips voor jouw single-zijn

Soms kan het best wel lastig zijn om single-zijn te vieren, zeker in een maatschappij waar samenzijn de norm is. Daarom geef ik je vandaag drie tips die je daar de komende tijd hopelijk bij kunnen helpen.

  1. Wees niet bang om activiteiten te ondernemen in je eentje. Doe dingen die jij leuk vindt, zoals alleen naar die ene film, een weekendje weg of lunchen bij je favoriete tentje. Steeds meer mensen doen dit, dus het is helemaal niet gek. Tips voor zo’n weekendje weg vind je in deze blog van Dorina!
  2. Omarm de pijn die je soms voelt en het verdriet dat kan opspelen. Ga er niet tegen vechten of het wegstoppen, maar laat het er zijn. Geef zo ruimte aan die pijn en onthoud dat het oké is om je zo te voelen. Je kunt het eventueel delen met een vriendin.
  3. Investeer in je vriendschappen en zet de bewuste stap om echt te delen. Wees ook niet bang om eens aan anderen de vraag ’Hoe gaat het met je single-zijn?’ te stellen. Het kan in het begin een beetje ongemakkelijk voelen, maar ook voor echte verbinding zorgen!

_____________
Hilde Pater is socioloog en sociale wetenschapper. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met onderzoek over mens, maatschappij en levensloopontwikkeling. In 2021 kwam haar boek Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk uit bij Uitgeverij Sestra.

Hilde Pater

Hilde Pater

Hilde Pater is socioloog en sociaal wetenschapper. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met onderzoek over mens, maatschappij en levensloopontwikkeling. In 2021 kwam haar boek Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk uit bij Uitgeverij Sestra.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’.

Annemieke vraagt zich af: kan die kerk niet gewoon een tijdje dicht?

De kerk en ik is een lang verhaal. Ik groeide op in een streng reformatorisch stadje, ging naar een reformatorische basisschool en reformatorisch voortgezet onderwijs. Op maandagavond naar de catechisatie, op vrijdagavond naar de bijeenkomst van de jeugdvereniging. En op zondag twee keer naar de kerk.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl