Equal Pay Day: waarom de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd schrikbarend groot is

Vandaag is het Equal Pay Day. Op 14 november ligt nog maar 13% van het jaar te voor ons, hetzelfde percentage als het verschil in loon tussen mannen en vrouwen. De datum markeert hoeveel dagen extra vrouwen moeten werken om hetzelfde salaris te krijgen als mannen. Beter gezegd: vanaf 14 november werken vrouwen tot aan het einde van het jaar ‘voor niks’. Dat je het even weet.

Ze baarde veel opzien, Wehkamp-medewerker Miriam, toen onlangs in het nieuws kwam dat ze een rechtszaak had aangespannen tegen haar werkgever omdat ze 1000 euro minder verdiende dan haar mannelijke collega. Maar Miriams verhaal staat niet op zichzelf. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog altijd groot, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het uurloon van mannen ligt gemiddeld 13% hoger dan dat van hun vrouwelijke collega’s.

Onderhandelen werkt averechts

Volgens sceptici zijn er tientallen redenen te bedenken waarom vrouwen minder verdienen dan mannen. Ze zouden niet goed genoeg onderhandelen met hun werkgever. Ze kiezen te vaak voor parttime contracten. Ze dingen te weinig mee naar leidinggevende functies. En, o ja, misschien moeten ze voortaan wat minder vaak kiezen voor een baan in het onderwijs of de zorg, waar de inkomens gemiddeld toch al lager liggen?

Zo simpel ligt het echter niet. Allereerst heeft de loonkloof niets te maken met de slechte onderhandelskills van vrouwen, of hun keuze om parttime te werken. Vrouwen zijn namelijk prima onderhandelaars, maar onderhandelen over salaris werkt voor veel vrouwen juist averechts. Waar salarisonderhandelingen bij mannen veelal positief worden ervaren, krijgen onderhandelende vrouwen juist vaak het stempel van bazig of onaardig opgedrukt, waardoor hun weinig wordt gegund. Fulltime werken loont ook nauwelijks, omdat onze belastingregelingen er niet op zijn ingericht dat meer werken ook automatisch meer inkomsten betekent.

Met 1-0 achter

Ook krijgen vrouwen in het bedrijfsleven sneller te maken met een zogenoemde ‘carrière-onderbreking’. Wanneer een vrouw zwanger wordt, staat haar carrière bij voorbaat al zes maanden stil vanwege zwangerschapsverlof. Daarnaast kiezen vrouwen over het algemeen sneller voor een carrièreswitch, of het volgen van een opleiding naast hun baan – die niet door alle werkgevers vergoed wordt. Zulke onderbrekingen van de carrière maakt een vrouw nooit meer goed.

Als vrouw sta je op de arbeidsmarkt dus bij voorbaat al met 1-0 achter. Niet omdat je zelf ‘gewoon niet goed je best doet’, maar omdat je uurloon structureel al 13% lager ligt. Dit wetende, zou je ervoor kunnen kiezen om het de komende weken gewoon wat rustiger aan te doen. Mocht je werkgever je écht missen, probeer dan toch maar eens te onderhandelen. Je hebt immers gewoon recht op die laatste 13% van het jaar!

Succes!

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’.

Annemieke vraagt zich af: kan die kerk niet gewoon een tijdje dicht?

De kerk en ik is een lang verhaal. Ik groeide op in een streng reformatorisch stadje, ging naar een reformatorische basisschool en reformatorisch voortgezet onderwijs. Op maandagavond naar de catechisatie, op vrijdagavond naar de bijeenkomst van de jeugdvereniging. En op zondag twee keer naar de kerk.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl