Meet you recenseert: Is er nog hoop voor de aarde?

Klimaatverandering is een thema waar ik eigenlijk nooit zoveel mee bezig was. Als mensen in mijn omgeving over dit onderwerp begonnen, vond ik het altijd maar een ingewikkeld iets, waar ik zelf niet zoveel aan kon doen. Ik zag niet in wat de klimaatverandering met mijn leefomgeving te maken had en vond het altijd maar overdreven. Tot ik dit boek las: Hoop voor de aarde, van Katharine Hayhoe.

Hoop voor de aarde is geschreven voor mensen zoals jij en ik, of we nu actief met klimaatverandering bezig zijn of niet. Het is geschreven om ons aan te moedigen om samen het gesprek aan te gaan over onderwerpen die met klimaatverandering te maken hebben. Dit boek geeft handvatten om vanuit de verbinding en overeenkomsten die we samen hebben het gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld over onze gezondheid, de toekomst van onze kinderen, de asielinstroom, maar ook onze vakanties en de economie. Uiteindelijk krijgt iedereen last van de klimaatverandering en er zijn altijd raakvlakken te vinden om van daaruit het gesprek met elkaar aan te gaan.

Op vakantie gaan

Een van de voorbeelden die in het boek genoemd worden, is onze vakanties. De meesten van ons gaan graag op vakantie. Veel stranden lijden onder erosie en worden overstroomd door een stijgende zeespiegel. Het zou zo maar eens kunnen dat aan het einde van deze eeuw vele stranden in de wereld verdwenen zijn! Het probleem gaat veel verder dan enkel en alleen het ‘op vakantie gaan’, want dit heeft namelijk ook een grote invloed op de werkgelegenheid en de economie. 

Klimaatverandering raakt ons allemaal

Het boek schetst een helder en compleet beeld over klimaatverandering. Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven en er worden veel feiten genoemd. Er staat zoveel informatie in dit boek dat ik zeker weet dat er voor bijna iedereen wel weer nieuwe dingen in staan. Klimaatverandering raakt zoveel meer aspecten van het leven dan ik van tevoren had gedacht. 

De aarde is niet hopeloos

De auteur, Katharine Hayhoe, is zelf klimaatwetenschapper. Je kunt door het hele boek heen merken dat ze heel veel kennis heeft over de klimaatverandering. Naast haar kennis merk ik een groot enthousiasme over het onderwerp wat aanstekelijk werkte en me nieuwsgierig maakte om verder te lezen. Hoewel de vele informatie en soms wat moeilijke woorden die er gebruikt worden er ook voor zorgden dat ik een zin soms twee keer moest lezen om het te begrijpen.

Het boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven en vertaald naar het Nederlands. Wat ik erg prettig vind, is de positieve insteek van de auteur. De aarde is niet hopeloos, wij kunnen wat doen aan de klimaatproblemen. Er is hoop voor de aarde!


Katharine Hayhoe is een Canadese klimaatwetenschapper en hoogleraar in de politieke wetenschappen aan de Texas Tech University. Haar boek Hoop voor de aarde (Saving us) kwam in 2022 uit.

Lianne

Lianne

Lianne is creatief, leest graag boeken en is dol op Bossche bollen. Ze kan niet tegen onrecht, wordt geraakt door gebrokenheid in gezinnen en zet zich hier graag voor in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl