Goede ervaringen met huizenruil

Als je mijn boek hebt gelezen, dan weet je dat wij sinds een tijdje aan huizenruil doen. Een aangename, goedkope manier om vakantie te vieren. Tenminste, dat vind ik. Natuurlijk heb ik voordat ik aan huizenruil begon er goed over nagedacht, maar, toen ik eenmaal de website grondig had bestudeerd, was ik overstag! Ondertussen hebben we al twee heerlijke huizenruilvakanties achter de rug en de derde komt er aan. Deze keer gaan we naar Bretagne. Ik heb er helemaal zin in!

Vreemden in je huis? Nou dacht ik dat ik de enige zou zijn die moeilijk zat te doen over huizen ruilen, maar niets blijkt minder waar! Na een jaar ervaring, begin ik ondertussen inwendig al een beetje te gniffelen als het gespreksonderwerp weer op vakantie komt en ik vertel over onze aankomende huizenruil. Altijd weer krijg ik dezelfde vragen (die ik ook ooit had) “Zomaar vreemde mensen in je huis?? Vertrouw je dat?” Als ik zeg dat die mensen mij en mijn jongens ook zomaar moeten vertrouwen in hún huis, wordt er geknikt, maar toch, de meesten zien het voor henzelf niet zitten.

Terwijl ik steeds enthousiaster word. In plaats van een klamme tent en een lek luchtbed, of een veel te krappe hotelkamer voor drie personen, of een kleine stacaravan op een troosteloze camping, zitten wij nu vaak in een heerlijk ruim, droog huis waar ieder van ons zijn eigen kamer heeft met een comfortabel bed. Met in dat huis één of meerdere tv’s, computer, vaatwasser, wasmachine en wat voor andere luxe dan ook maar aanwezig is. Ja, ik ben enthousiast en denk soms stiekem dat juist voor christenen eens gaan huizenruilen een goeie zaak zou zijn. Daardoor ging ik namelijk weer eens nadenken over bepaalde bijbelgedeelten.

Geen schatten op aarde

In de Bijbel staat dat wij geen schatten op aarde moeten verzamelen. En bij de rijke jongeling die het allemaal zo goed wil doen, zegt Jezus zonder pardon ‘Verkoop alles wat je hebt en geef het aan de armen!” Wij zeggen dan heel vroom dat bezit niet erg is, dat mag, zolang we ons hart er maar niet op zetten en dat doen wij niet! Maar als je ons vraagt alleen maar even ons huis te ruilen voor een paar weekjes, ja kijk, dan wordt  alles toch ineens heel anders…

Hoe vieren jullie vakantie? Wel eens aan huizenruil gedacht?  Wel eens gedaan en beviel het? Zo nee, waarom niet? Zitten wij vast aan ons bezit? Ben benieuwd naar jullie meningen.

Handige links van Ciska:

www.homeforexchange.com

http://www.intervac-homeexchange.com/

www.huizenruil.com


‘Eenvoudig leven’ van Sam Janse, Bert de Leede, Koos van Noppen, en Jacques en Paul Schenderling is een bijbelstudiebundel die over thema’s als duurzaamheid en levensstijl de brug slaat tussen Bijbel en actualiteit. In onze tijd wordt het duidelijk dat we hard op weg zijn deze wereld onleefbaar te maken. Wie in dat besef de Bijbel leest, voelt de vragen boven komen: Wat moeten we doen? Wat kunnen we nog? Wat heeft prioriteit? In dit boek slaan de auteurs door middel van bijbelstudies een brug tussen Bijbel en actualiteit. Ze wijzen een weg naar het goede leven dat, verrassend genoeg, het eenvoudige leven blijkt te zijn. ‘Eenvoudig leven’ geeft diepe vreugde en opent nieuw perspectief. Beknopte interviews illustreren hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Het boek leent zich goed voor persoonlijke overweging en is mede dankzij de gespreksvragen ook geschikt voor het gebruik in kringen.

Puur Vandaag

Puur Vandaag

4 gedachten over “Goede ervaringen met huizenruil”

 1. Wij ruilen al meer dan 29 jaar huizen en hebben dat inmiddels 35+ keer gedaan. Altijd goede ervaringen. Communicatie is erg belangrijk voordat je een definitieve afspraak maakt.

 2. Al 19 ruilen achter de rug en nog drie andere gepland…ook wij zijn grote fans!
  We zijn gestart omdat het een goedkope manier van reizen is, maar ondertussen is het toch echt wel het sociale dat doorweegt, eigenlijk. Ik heb op die manier al heel veel leuke mensen leren kennen.

 3. Van de zomer gaan wij onze 9e (buitenlandse) huizenruil doen, en het bevalt super! Herkenbaar wat je noemt over reacties van anderen… ‘huh, maar hoe doe je dat dan?’ en ‘vind je het niet gek dat…?’ 🙂
  Voor ons werkt het goed, en de kids genieten tot nu toe ook top! Zolang we er plezier in hebben en we leuke ‘matches’ krijgen, blijven we het zo doen!
  Maar ik zou wel oppassen met een te snelle conclusie dat dit een ‘bijbelse’ manier van vakantie vieren is. Wij ervaren zeker een stukje waarin we gastvrijheid kunnen tonen en we wat losser raken van ‘aardse bezittingen’. Maar zo is ieders levensstijl anders en maakt elk gezin/stel daar andere (bewuste en waardevolle) keuzes in. Voor ons was het een eye-opener. Absoluut. Met veel bijkomende (financiele) voordelen. En ja, wij mede door huizenruil zo’n gezin geworden dat 3x per jaar op vakantie is geweest! 🙂
  Maar een ‘bijbels’ leven en manier van vakantie vieren kent gelukkig meerdere aspecten!

 4. Hi Cisca,
  Ben het helemaal met je eens. Jammer dat mensen elkaar zo weinig vertrouwen. Ik ben een fervente HomeExchanger.com.
  Ben in hele mooie huisen geweest op fantatissche plekken. Mensen vinden ook ons huis en Leiden een feestje. Ik heb wel speciaal beddegoed en als ik thuis ben gaat mijn stoomreiniger door de badkamer en WC. Verder heb ik het altijd net zo schoon aangetroffen als ik zelf ben of tenminste met die intentie . Ik heb design meubelen dus voor mij geen ruil met kleine kinderen dat dan wel voor mijn eigen gemoedsrust.
  Verder raad ik het iedereen aan. En ja er gebeuren soms dingen met elkaars spullen en dat los je op. Ja ik heb een annulering gehad en dat los je ook op. Ik bezoek ook mensen die lid zijn als ik er ben om te kijken voor een volgende keer. Je hebt op die manier vrienden over ds hele wereld.
  Ik ben fan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

 •  *
 •  *
  naam@bedrijf.nl