Een ‘vrome vrouw’ worden? Ga je eigen weg!

Twee jaar geleden begon Gertine Blom (33) de blog Vrome Vrouwen, waar ze inspirerende vrouwen portreteert. Voor Meet You in the Field vertelt ze over de inspirerende verhalen die ze tegenkwam

Als predikant in haar gemeente ontmoet Gertine Blom regelmatig vrouwen op hoge leeftijd met verhalen en een wijsheid waar ze naar eigen zeggen erg van geniet. Want ondanks dat er van hen verwacht werd dat ze bijvoorbeeld stopten met werken als ze trouwden en leefden ‘zoals het hoort’, komt ze regelmatig voorbeelden tegen van vrouwen die zichzelf wisten te blijven en hun eigen pad kozen. Relativerend en verdiepend vindt ze dat, die generatieoverstijgende verhalen.

Welke vrouw op je blog is een inspiratie voor je?
“Ik moet dan altijd meteen denken aan Dorothee Sölle. Zij was een Duitse theologe die het hart op de tong had. Ze schreef en sprak in duidelijke bewoordingen en had een mening die ook zeker politiek gekleurd was. Dat vind ik heel inspirerend, omdat ikzelf vaak kies voor de veilige nuance. Bang om mensen tegen me in het harnas te jagen. Dorothee had die angst niet, zo leek het wel. Dus sprak ze zich uit tegen onrecht en armoede en kon zo heel veel betekenen voor mensen wereldwijd.”

Waar vind je al die inspirerende verhalen?
“Nu Vrome Vrouwen wat langer bestaat, sturen mensen me regelmatig tips als ze iets interessants tegenkomen. Dat is leuk, want zo kom ik zelf ook weer nieuwe vrouwen op het spoor. Verder vind ik regelmatig namen in boeken, ik zoek in de lijst met heiligverklaarden, en soms speur ik gewoon een beetje rond op Wikipedia. Ik probeer af te wisselen tussen vrouwen van vroeger en van nu, en ik kies meestal voor de vrouwen die iets verrassends of unieks in hun levensverhaal hebben.”

Thérèse van Lisieux, een van de vrome vrouwen op de site. Foto: Society of the Little Flower.

Als je kijkt naar al die vrouwen die je al geanalyseerd hebt: welke eigenschappen moet je volgens jou hebben om een vrome vrouw te worden? Waar blinken deze vrouwen in uit?
“Ik denk dat de gemene deler is: je eigen weg gaan. Meestal is dat niet gemakkelijk. In de vroege kerk werden bijdehante vrouwen gemarteld, in de Middeleeuwen moesten ze vluchten voor gearrangeerde huwelijken, en nog steeds zit lang niet iedereen te wachten op een vrouw met een mening of een roeping om te spreken.

Dus: je eigen weg gaan, en je eigen stem durven laten klinken. Vertrouwen op je intuïtie, je diepste gevoel van binnen – dat er gewoon laten zijn. Het probleem van vrouwen is vaak dat we ons laten overstemmen door anderen. Terwijl het zo waardevol is als we ieders stem horen.”

Wat nou als ik me helemaal niet ‘vroom’ voel?
“Ik voel me meestal ook niet echt vroom! Maar ik zie het woord als een soort geuzennaam. Je kunt het met een knipoog gebruiken. Juist voor iedereen die niet in een keurig hokje past. Ik denk dat iedereen iets waardevols en unieks heeft in te brengen in deze wereld. Dat durven doen is me al vroom genoeg. Al die vrouwen op mijn blog laten ons zien dat we nooit de eerste of de enige zijn die dat doen. Al kan dat soms wel zo voelen. De verhalen helpen mij zelf om stevig te staan als moderne vrome vrouw.”

Lees ook

Jilke Tanis

Jilke Tanis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl