Liesbeth leest ‘Theater voor engelen’

Jij en ik, wij kunnen het mysterie van God en het leven niet overzien. De auteur van het boek ‘Theater voor engelen’, Tomáš Halík, doet filosofisch en theologisch een poging. Houd je daarvan? Dan even verder lezen. Halík vraagt zich af wat er met het christendom is gebeurd waardoor we God zijn gaan beschouwen als een concurrent van vrijheid, waarheid en werkelijkheid.

Het antwoord hierop vraagt om wat je tijd, om langzaam lezen en om wat worstelen door diepere lagen. Antwoorden die je niet vindt in dichtgetimmerde geloofswaarheden. Integendeel. Halík huivert bij de arrogantie van het geloof die de stem van de kritische rede negeert. En visa versa.

Herkenbaar, die strijd van geloof versus ongeloof? Halík geeft daar mooie woorden aan: ‘Geen geloof hebben of je geloof verliezen betekent dat je het vermogen of bereidheid hebt verloren om het leven als een Dialoog te zien: “een leven dat luistert en antwoordt”.’

De wereld is een theater voor engelen

Hoe is jouw Dialoog met God? Geloof in God is ‘vaak verborgen in wolk van geheimenis- midden in een wereld vol ambivalentie en paradoxen, levert ons een leven als een hypothese die we in de praktijk van het leven steeds weer op de proef moeten stellen.’ Daarom, zegt Halík, moet je gewoon het toneelstuk binnenstappen. De wereld is een theater en ik kan eeuwig toeschouwer blijven en wachten tot God en de engelen, kerk of vrienden voldoende argumenten aandragen voor mijn geloof. Maar ik moet gewoon dat toneel op, als ik echt wil gaan begrijpen waar het om gaat.

Jouw Dialoog met God

Dit boek, met filosofische en theologische zinnen, gaat met je op zoek naar ontmoetingen om jouw Dialoog met God op het spoor te komen. Meet you in the field dus! Dit boek geeft mij, hoewel meer in de rede dan in mijn hart, ruimte om te zoeken naar dat Dialoog en helpt me om mysterie niet weg te duwen.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.