Liesbeth leest ‘Theater voor engelen’

Jij en ik, wij kunnen het mysterie van God en het leven niet overzien. De auteur van het boek ‘Theater voor engelen’, Tomáš Halík, doet filosofisch en theologisch een poging. Houd je daarvan? Dan even verder lezen. Halík vraagt zich af wat er met het christendom is gebeurd waardoor we God zijn gaan beschouwen als een concurrent van vrijheid, waarheid en werkelijkheid.

Het antwoord hierop vraagt om wat je tijd, om langzaam lezen en om wat worstelen door diepere lagen. Antwoorden die je niet vindt in dichtgetimmerde geloofswaarheden. Integendeel. Halík huivert bij de arrogantie van het geloof die de stem van de kritische rede negeert. En visa versa.

Herkenbaar, die strijd van geloof versus ongeloof? Halík geeft daar mooie woorden aan: ‘Geen geloof hebben of je geloof verliezen betekent dat je het vermogen of bereidheid hebt verloren om het leven als een Dialoog te zien: “een leven dat luistert en antwoordt”.’

De wereld is een theater voor engelen

Hoe is jouw Dialoog met God? Geloof in God is ‘vaak verborgen in wolk van geheimenis- midden in een wereld vol ambivalentie en paradoxen, levert ons een leven als een hypothese die we in de praktijk van het leven steeds weer op de proef moeten stellen.’ Daarom, zegt Halík, moet je gewoon het toneelstuk binnenstappen. De wereld is een theater en ik kan eeuwig toeschouwer blijven en wachten tot God en de engelen, kerk of vrienden voldoende argumenten aandragen voor mijn geloof. Maar ik moet gewoon dat toneel op, als ik echt wil gaan begrijpen waar het om gaat.

Jouw Dialoog met God

Dit boek, met filosofische en theologische zinnen, gaat met je op zoek naar ontmoetingen om jouw Dialoog met God op het spoor te komen. Meet you in the field dus! Dit boek geeft mij, hoewel meer in de rede dan in mijn hart, ruimte om te zoeken naar dat Dialoog en helpt me om mysterie niet weg te duwen.


Liesbeth Vos

Liesbeth Vos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Hoe duur is jouw menstruatie?

Menstrueren is niet bepaald gratis. Sterker nog, de NOS ontwikkelde afgelopen jaar zelfs een tool om uit te rekenen hoeveel geld je in je leven ongeveer kwijt bent aan menstuatiekosten.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl