Podcasttip: Moderne Profeten

Ik weet niet hoe het voor jou was, maar voor mij voelde de afgelopen jaren vaak als chaotisch en verwarrend. Het lijkt alsof corona álle discussies op scherp heeft gezet.

Doordat we veel thuis waren, en hele dagen achter de pc of op de telefoon, kwam alles direct en vaak ook ongefilterd binnen. Er gebeurde naast corona ook nogal wat, Black Lives Matter, de klimaatdiscussie die door een aantal natuurrampen steeds indringender en urgenter wordt, vragen rondom feminisme en gender, racisme. Ik vind het lastig overal iets van te vinden, maar voel tegelijk ook een verantwoordelijkheid óm er iets van te vinden. Als het gaat over onrecht, over mensen, over kwetsbaren dan moet ik hier als christen toch ook iets van over zeggen, voor hen opkomen. Maar wat en hoe?

In onze kerkelijke gemeente liepen een aantal discussies over onderwerpen zoals hierboven hoog op. Toen ik daarnaast ook nog de discussie over wel of niet vaccineren ineens heel dichtbij moest voeren, raakte ik overstuur. Zoveel argumenten, zoveel meningen, zoveel experts, input, ruis. Wat vind ik zelf eigenlijk, waar haal ik mijn informatie vandaan, wat is nog waarheid?

En precies met die laatste zin begint de podcast Moderne Profeten van Kees van Erkis. Wat is wijsheid in deze gistende tijd waarin zoveel in beweging is. Hoe kom je waarheid op het spoor bij zoveel talkshows en tweets. Welke stem vertrouw ik.

Foto: Ditta van Gent

In deze podcast komen acht moderne profeten aan de orde, acht mensen uit de recente christelijk traditie. De podcast vertelt op een bijna docu-achtige manier over hun levens, de crisis die zij meemaakten en het moment dat zij voelden dat ze íets moesten zeggen of doen en dat ook deden. Het gaat over hun inspiratiebronnen en de weg die zij in hun geloof liepen. Het zijn bekende namen als Dietrich Bonhoeffer, Martin Luther King, en Desmond Tutu, maar ook verassende namen als Jacques Ellul, Bisschop Muskens en Angela Merkel. Iedere aflevering behandelt een profetisch woord dat uit het leven van die persoon spreekt, zoals liefhebben, vrijheid, roeping.

De podcast geeft geen direct antwoord op de vragen, op mijn vragen, wat is waar?, wat moet ik vinden? Toch zit het antwoord voor mij in elk van de acht levens. Hun verhaal, hun boodschap, hun offer vaak ook, geeft moed. Het zijn mensen die hun weg lopen met God en zich daarbij niet af laten leiden door de wereld, door de meningen van anderen. Dat alleen al is een les die ik na het luisteren van de podcast weer meer met me meedraag. Ik heb een aantal afleidingen van mijn telefoon en to-do-list gehaald en maak bewuster tijd voor dingen die niet efficiënt zijn, maar wel waardevol. Zoals dansen na het eten, zomaar een beetje rondstruinen in huis of buiten en bidden. Minder afhankelijk van iemands anders mening zijn, maakt mij opener in gesprekken, nieuwsgieriger en, met hulp van God, ook dapperder om soms van mening te veranderen. De levens van deze bijzondere, heel gewone mensen, moedigen aan om stappen te zetten in lef, menselijkheid en overgave aan God. Niet omdat het moet, maar omdat je er door het luisteren zo’n zin in krijgt.  

De podcast, die zeer goed gemonteerd is, een feestje om naar te luisteren, is te beluisteren op alle bekende podcastkanalen en via de EO. Onlangs is er ook een boek verschenen dat goed te gebruiken is voor gesprekskringen of voor catechisatie. Een hoofdstuk lezen, de podcast ter voorbereiding luisteren en daarna met elkaar praten over hoe wij in onze tijd solidair en alert kunnen zijn.


Nyncke Graafland – van den Berg (38) is een stadsmens wonend in een dorp, een jongensmoeder die van roze houdt (en stilte) en een beleidsadviseur die het liefst met haar handen werkt. Naast verbouwen en tuinieren borduurt zij graag en probeert zij manieren te vinden om haar talenten in te zetten voor daar waar haar grootste frustratie zit; hoe Nederland omgaat met armen en kwetsbaren.  

Foto Nyncke: @authentic_memories.

Nyncke Graafland - Van den Berg

Nyncke Graafland - Van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl