Bang voor een hoge energierekening? Met deze zes tips kun jij vandaag nog besparen

De energieprijzen rijzen de pan uit en steeds meer Nederlanders komen hierdoor in de financiële problemen. Vraag jij je ook af of jij straks je energierekening nog wel kunt betalen? Wij geven je zes tips waarmee je snel en gemakkelijk energie kunt besparen.

1. Zes de thermostaat een graadje lager

En trek een extra trui aan als je het koud hebt. Dit kan algauw tot aan 7 euro per dag schelen. Wist je dat je je lichaam kunt trainen om te wennen aan kou? In feite kun je kou zien als een vorm van sporten. Bij een temperatuur van 17 graden of lager worden je bruine vetcellen geactiveerd. En die zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf warm houdt en dat alle ongezonde vetten in je lijf worden verbrand. Best een slimme work-out, toch?

2. Kook eenpansgerechten

Hoe minder gaspitten je hoeft aan te draaien, hoe meer gas je bespaart. Sla dus een stapel kookboeken in bij de bieb, of ga op internet op zoek naar de lekkerste eenpansgerechten. En nodig dan direct een aantal vrienden of familieleden uit om te komen eten, zo kun je elkaar ook nog een beetje warm houden.

3. Douche maximaal vijf minuten

Als je altijd vijf minuten doucht, bespaar je met de huidige gasprijzen gemiddeld 140 euro per jaar. Ongeveer tachtig procent van het warme water dat je verbruikt, stroomt door de douche. Hoe korter je dus doucht, hoe minder warm water je verbruikt en hoe minder hard je cv-ketel hoeft te loeien. Korter douchen geeft je meer tijd om andere dingen te doen, bijvoorbeeld alle artikelen van Meet you in the field te lezen. En wist je dat het ook nog eens hartstikke goed voor je haar is om het minder vaak te wassen?

4. Zet kaarsjes aan

Kaarsjes zijn niet alleen erg gezellig, ze zijn ook nog eens kleine warmte- en lichtbronnetjes die jou kunnen helpen om het net iets aangenamer te krijgen in huis. Dim dus je lichten, steek al je kaarsen aan en kruip onder een dekentje op de bank. Veel gezelliger kun je het in de wintermaanden bijna niet krijgen, toch?

5. Ga op tijd naar bed

Het klinkt zo simpel, maar probeer elke avond eens een halfuurtje eerder naar bed te gaan. Dan kan je verwarming een halfuurtje eerder uit en kun jij lekker opwarmen onder de dekens. Vermoeidheid en kou gaan vaak hand in hand, dus hoe uitgeslapener je bent, hoe minder last je hebt van dat lagere standje van de thermostaat.

6. Besteed je energietoeslag goed

Over niet al te lange tijd krijgt elk huishouden tweemaal een compensatie van 190 euro uitgekeerd voor de gestegen energiekosten. Leuk als dat geld straks op je rekening wordt gestort, maar het is misschien slim om het niet uit te geven aan een nieuwe outfit of een etentje buiten de deur, hoe leuk of gezellig ook. Slimmer is om je geld te investeren in het verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door tochtstrips te plaatsen of eventuele naden en kieren dicht te kitten. Heb je het geld niet per se nodig, omdat je geen hoge financiële nood hebt? Je kunt het ook doneren aan mensen die het wel hard nodig hebben, bijvoorbeeld via het Armoedefonds.

Welke besparingstips pas jij toe? Deel het hieronder in de comments!

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

2 gedachten over “Bang voor een hoge energierekening? Met deze zes tips kun jij vandaag nog besparen”

  1. Pingback: Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’ | Meet you in the Field

  2. Goed om te weten op welke manieren ik geld kan besparen op mijn gasrekening. Gelukkig heb ik mijn cv ketel al laten afstellen en nagekeken. Ik ben benieuwd hoeveel ik uiteindelijk kan besparen op jaarbasis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’.

Annemieke vraagt zich af: kan die kerk niet gewoon een tijdje dicht?

De kerk en ik is een lang verhaal. Ik groeide op in een streng reformatorisch stadje, ging naar een reformatorische basisschool en reformatorisch voortgezet onderwijs. Op maandagavond naar de catechisatie, op vrijdagavond naar de bijeenkomst van de jeugdvereniging. En op zondag twee keer naar de kerk.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl