Last van stress? Zo voorkom je dat het je seksleven beïnvloedt

Els runt de christelijke erotiekshop Intimitijd.nl. Ze blogt voor Meet you in the field over de slaapkamerissues die dertigers bezighouden. Vandaag op de agenda: het seksleven van een dertiger wordt geteisterd door stress.

Inmiddels heb ik de 36 jaar bereikt. En ik ben heel blij met deze leeftijdsfase. Ik weet nu wie ik ben, ik voel me zeker in mijn rol als echtgenoot, moeder, werknemer en eigenaar van een onderneming. De vele onzekerheden waar ik als twintiger tegenaan liep, ervaar ik niet meer zo. Ik heb het gevoel dat ik lekker gesetteld ben. Maar toch ervaar ik de druk van alles wat deze levensfase van mij vraagt. Ik wil graag uitblinken in mijn werk, me persoonlijk en professioneel blijven ontwikkelen, gezond leven, een goede moeder zijn, een liefdevolle echtgenoot, iets voor mijn naasten betekenen en als het even kan ook nog een schoon en opgeruimd huis hebben.

De lat ligt dus hoog. Deels doordat ik mijzelf deze dingen opleg, maar ook omdat ik denk dat anderen dit van mij verwachten. Er zullen genoeg dertigers zijn die zich hierin herkennen. Maar wat heeft deze ervaren druk eigenlijk voor invloed op je seks- en liefdesleven?

Hoe hoog leg jij de lat?

Dat je de lat zelf kan bepalen klinkt logisch, maar het is toch een kwestie van (soms moeilijke) keuzes maken. In de coronaperiode, met regelmatig weer lockdowns, ervaarde ik persoonlijk wat de ‘verplichte’ rust met ons gezin en mijn relatie deed. Het had een enorm positieve uitwerking. We hadden veel meer tijd voor elkaar en voor ons gezin


Lees ook het onderzoek dat Intimitijd hierover heeft gedaan!

Nu het leven weer volop is opgestart, stappen we al snel in de valkuil om ons leven weer vol te stoppen met verplichtingen: sportclubjes, werk en alles waar jij je leven verder maar mee opvult. Deze week kopte een nieuwsbericht op NOS: ‘Stressuitval op werk weer terug op pre-coronaniveau: ‘We gaan gewoon iets te hard.’’ De neiging om aan een bepaald beeld te moeten voldoen speelt dus bij veel mensen. Alle verplichtingen en druk die wij onszelf opleggen zorgt voor een toename van stress.

Wist je dat stress een directe invloed heeft op de mate waarin je zin hebt in seks? Bij chronische stress maakt het lichaam een teveel aan cortisol aan en dat kan het libido verlagen. Daarnaast zorgt stress ervoor dat je (zeker bij vrouwen) meer in je hoofd zit en minder bezig bent met wat je voelt in je lichaam. Hierdoor kan het moeilijker zijn om opgewonden te raken, of om een orgasme te bereiken. Betrap je jezelf er weleens op dat er een to-do lijstje door je hoofd gaat terwijl je de liefde aan het bedrijven bent? Niet erg opwindend toch?!

Accepteren of investeren?

Herken jij je hierin, dan denk je nu vast; oké en nu? Moet ik mijn hele leefstijl veranderen? Of hoort het gewoon bij deze levensfase en moet ik accepteren dat het voorlopig even is zoals het is? Een beetje van allebei zou ik zeggen! Je hebt lang niet altijd de keuze of de vrijheid om bepaalde stressfactoren of druk uit je leven weg te nemen. Je kinderen kan je moeilijk even voor een tijdje de deur uitdoen en misschien kun je er door financiële omstandigheden wel helemaal niet voor kiezen om minder te gaan werken. Dan kan het ook helpen om dit feit te accepteren en bijvoorbeeld naar elkaar uit te spreken dat dit voor nu ook gewoon oké is.

Misschien voel jij je wel schuldig omdat je te weinig seks hebt. Het komt er gewoon minder vaak van als je druk bent. Bespreek het met je partner. Het is fijn als de ander kan begrijpen hoe jij in elkaar zit. Dat maakt het ook makkelijker om het samen te accepteren, of om samen op zoek ta gaan naar oplossingen. Het kan bijvoorbeeld helpen om samen eens al jullie verplichtingen en afspraken op een rijtje te zetten. Waarom doen we dit? Is het echt nodig? Worden we er gelukkig van? Kan het een tijdje wat minder? Kunnen we iets samendoen wat ik nu alleen doe? Kunnen mijn kinderen meer zelf doen? Et cetera, et cetera.

Hoe dat er bij ons uitziet

Zelf ervaar ik dat een fijn en regelmatig seksleven een belangrijk onderdeel is van onze relatie. Dit hebben we ook expliciet naar elkaar uitgesproken. In welke leeftijdsfase we ook zitten en wat het leven ook van ons vraagt, het blijft een van de prioriteiten voor ons om in te investeren. Als we niet opletten zit ook ons leven in no-time vol met drukke banen, een webshop en drie opgroeiende kinderen in de leeftijd van 3, 13 en 17 jaar oud.

Ik ben me er heel erg van bewust dat een fijne relatie en een fijn seksleven in deze fase van mijn leven vraagt om een goede balans en keuzes maken. Waar vroeger onze weekenden altijd helemaal vol zaten, plannen we nu, heel bewust, maximaal één sociale activiteit in het weekend. Ook ben ik voorlopig even gestopt met vrijwilligersactiviteiten, omdat ik merkte dat het ten koste ging van mijn gezin en relatie. Al die verschillende ballen die ik in de lucht moet houden zorgen alleen maar voor onrust in mijn hoofd en stress in mijn lijf. Nu ik weet dat de liefdestaal aanraking en intimiteit voor ons allebei op nummer één staat, weet ik waar ik mijn prioriteiten moet leggen.

Een aantal praktische tips!

Ervaar jij ook dat je een druk en vol leven hebt, maar wil je echt meer tijd investeren in je seks- en liefdesleven? Dan heb ik vijf praktische tips voor je waar je vandaag al mee aan de slag kan gaan:

  1. Plan een regelmatige date-night in beide agenda’s in! Desnoods al voor het hele jaar.
  2. Te moe voor seks s’ avonds? Ga lekker op tijd naar bed, zet wat vroeger de wekker en bedrijf de liefde voordat de kinderen wakker worden. Ochtendseks kan soms nog fijner zijn, omdat je vaak met een ‘leeg’ hoofd wakker wordt en je je uitgeruster voelt. Nog leuker als je jouw partner wakker maakt voor wat surpriseseks!
  3. Geen zin in seks? Probeer je er toch aan over te geven en kijk of de zin ontstaat. Soms helpt het om bewust de keuze te maken om met elkaar te gaan vrijen. Je kan eerlijk aangeven dat je geen zin hebt, maar toch graag intiem met je partner wil zijn. Als je eenmaal de stap maakt en begint met voorspel, dan ontstaat de zin en opwinding vanzelf.
  4. Communiceer! Ook praten over je liefdesleven, je fantasieën, je wensen en verlangens kan helpen om je lustgevoelens aan te wakkeren. Vind je het lastig om hier open over te praten? Dan zijn Openhartig in Love of Openhartig Private Time leuke vragenspellen die je hierbij kunnen helpen.
  5. Laat je telefoon uit! Nog even op social media scrollen of lekker tegen je partner aan rollen? Kies voor het laatste en laat die telefoon het liefste buiten je slaapkamer. Of schaf een ouderwetse wekker aan.

Wat is dé gouden tip die voor jou en je partner goed werkt? Laat het weten in de reacties!

_____________
Els blogt voor Meet you in the field over de slaapkamerissues die dertigers bezighouden. Daarnaast werkt ze voor de Christelijke Hogeschool Ede en runt ze haar eigen webshop: Intimitijd.nl.

Els Gouman

Els Gouman

2 gedachten over “Last van stress? Zo voorkom je dat het je seksleven beïnvloedt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl