Met vertrouwen keuzes maken: zo doe je dat!

De laatste vijf decennia zijn onze keuzemogelijkheden exponentieel gegroeid. Bij de supermarkt kunnen we kiezen uit meer dan tachtig diepvriespizza’s, op internet is het aanbod van vakantiehuisjes, kleding en woonaccessoires eindeloos en voordat we een profiel aanmaken op een datingsite, kiezen we eerst aan welk algoritme we ons toevertrouwen: de datingsite voor hoogopgeleiden, kattenliefhebbers of ondernemers. De keuze is reuze, maar het is de vraag of dat ons verder helpt.

Wanneer we geen of heel weinig opties hebben, voelen we ons gevangen. We kunnen geen kant op, staan met de rug tegen de muur. Het is fijn om iets te kiezen te hebben. Aan de andere kant kunnen we ons overweldigd voelen door de enorme hoeveelheid informatie en mogelijkheden die als een eindeloze stroom dagelijks op ons afkomt. We kiezen maar niet, uit angst om de verkeerde keuze te maken. Of we blijven heel lang twijfelen en piekeren, ook nadat we een keuze hebben gemaakt. We zijn bang om dingen te missen. Hoe kunnen we kiezen met vertrouwen?

1. Ontspan

Herken je dat, dat je helemaal ‘in je hoofd’ zit? Je wikt en weegt, maakt schema’s met voor- en nadelen, je zet alles nog eens op een rijtje… Maar onbewust weet je soms al welke keuze je gaat maken. Probeer bij je gevoel te komen. Dat doe je bijvoorbeeld door een massage, wandelen, tuinieren, tekenen of te schilderen. Zo kom je meer ‘in’ je lichaam en maak je ruimte om te kiezen.

2. Maak keuzes

Juist het niet kiezen maakt je als mens vaak ongelukkig. Je probeert met alle winden mee te zeilen en aan alles mee te doen, maar door al dat hollen en vliegen kun je niet meer focussen en raak je jezelf kwijt. Maak daarom keuzes. Probeer het ook te zien als een experiment: een pad ontstaat door erop te lopen. Als je een keus maakt, kun je verder, een deur door; je ontdekt nieuwe weidegrond. Kiezen gaat makkelijker wanneer je je bewust ben van je waarden, talenten en missie. In onze trainingen ontwikkelen we samen met jou een poolster, waarop je kunt navigeren. Wanneer je weet waar je vandaan komt en wie je bent in het hier en nu, worden de keuzes vaak helderder.

3. Neem afscheid van niet-gekozen opties

Wanneer je kiest, ben je als een boom die op één plek gaat staan en beslist om daar te wortelen. De andere plek komt beschikbaar voor iets of iemand anders. Een keuze voor een bepaalde opleiding – bijvoorbeeld – betekent automatisch dat je andere opleidingen niet gaat doen, of in ieder geval niet op dit moment. Het is goed om van de andere opties bewust afscheid te nemen. Dit kost tijd en kan rouw veroorzaken; neem die tijd.

4. Laat je keuze wortelen

Kiezen is één ding, maar vervolgens bij je keuze blijven – dat is nog weer van een andere orde. Er kan tijd overheen gaan voordat de gevolgen van je keuze zichtbaar worden in je leven. De keuze die je hebt gemaakt, is als een boom die je hebt geplant. Je geeft hem ruimte om te wortelen. Het kan best zijn dat die boom het eerste jaar nog geen vrucht draagt; veel gewassen bloeien pas een jaar nadat je ze een plek hebt gegeven in de grond. Werk (in heel kleine stapjes en vastberaden) aan nieuwe gewoonten die verband houden met jouw keuze. Zo laat je je keuze wortelen.

Meer lezen over kiezen?  Lees het boek Leven is leren. 7 onverwachte aanwijzingen voor onderweg, van Mirjam van der Vergt. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. Meer informatie vind je hier.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl