De zeven mooiste planten uit de Bijbel

Acacia

Exodus 25:1-2, 5, 10:

De HEER zei tegen Mozes: ‘Vraag de Israëlieten mij geschenken te geven; neem (…) acaciahout (…). Laat van acaciahout een ark maken.

De eerste van de door ons geselecteerde mooiste planten uit de Bijbel is de Acacia. De acaciaboom is te vinden op het Sinaïtisch Schiereiland. Hij kan wel negen tot twaalf meter hoog worden en kan zijn bladeren laten vallen om water vast te houden. Geurige bloemen groeien in groepjes aan de takken en zijn wit of geel. In de Bijbel wordt het hout van de acacia gebruikt voor de bouw van de tabernakel en de ark van het verbond. De Acacia seyal komt vooral in de woestijn voor en groeit langzaam, waardoor het hout hard en compact wordt. Hierdoor is het beter bestand tegen rotting. Het ziet er erg mooi uit wanneer het wordt opgepoetst.

 

Tetraclinis

Openbaring 18:10-12 (HSV)

Wee, wee de grote stad Babylon, de sterke stad, want in één uur is uw oordeel gekomen. En de kooplieden van de aarde zullen over haar huilen en treuren, omdat niemand hun waar meer koopt: koopwaar van goud en zilver, (…) allerlei geurig hout.

In de Statenvertaling wordt gesproken over ‘geurig hout’. Dat verwijst naar een boom die in het Grieks wordt weergegeven met de naam thyinos. De boom komt uit de cipresfamilie. Het hout van de boom is hard, hazelnootbruin en aromatisch. De hars staat bekend als Sandarak. Het hout werd waarschijnlijk ingevoerd uit het noordwesten van Afrika. Een leuk feitje is dat de boom opnieuw kan gaan groeien wanneer deze gekapt is, als er een nieuwe spruit omhoogschiet uit de oude stronk. De knoesten die aan de basis van de stam gevormd zijn, zijn erg waardevol en worden gebruikt voor decoratief houtwerk. Er kunnen echter geen nieuwe spruiten ontstaan als ze worden weggehaald en hierdoor is deze van de mooiste planten een bedreigde soort geworden.

Koriander

Exodus 16:31

Het volk van Israël noemde het voedsel manna. Het leek op korianderzaad, maar dan wit, en het smaakte als honingkoek.

Koriander groeit in Israël net zo snel als onkruid. De hele plant heeft een sterke geur, maar de plant wordt vooral gekweekt voor zijn zaden. Die zaden groeien in een klein bolletje ter grote van een peperkorrel aan de plant en worden gebruikt als kruid en als medicijn. De vergelijking in Exodus 16:31 met manna is waarschijnlijk niet alleen gebaseerd op het uiterlijk, maar ook op de hoeveelheid. Zoals korianderplantjes opschoten uit de grond, zo bedekte de manna de bodem van de woestijn.

De koriander wordt ongeveer veertig tot zestig centimeter hoog. De bladeren worden gebruikt in de Marokkaanse, Thaise, Mexicaanse en Indische keuken. De zaden worden gebruikt als specerij. Men kan de zaden zaaien na de laatste vorst in de lente, direct in de volle grond of in een pot. Koriander heft niet veel verzorging nodig. Het jaar na de planting komt er meestal weer nieuwe op.


Planten uit de Bijbel is een prachtig full-color cadeauboek voor iedereen met groene vingers.

De bomen in het paradijs, Ruth die graan oogst, de specerijen van Salomo, Zacheüs in de boom: de Bijbel staat vol met planten, bomen en bloemen. In Israël leefde de bevolking dicht bij de natuur, wat blijkt uit vele Bijbelteksten. In dit boek worden 50 Bijbelse planten getekend en toegelicht, wat een nieuwe blik geeft op God en zijn schepping. Met achterin meer informatie om zelf Bijbelse planten in de tuin te zetten en een Joodse oogstkalender.

> Bestel dit boek voor €14,99

 


 

Zwarte komijn

Jesaja 28:27

Zo dorst men komijn niet met een dorsslede en over karwij rolt men geen wagenrad; komijn wordt met de stok uitgeklopt en karwij met een roede.

De planten in Jesaja 28:27 worden in Nederlandse vertalingen verschillend weergegeven. In de NBV staat ‘komijn’ en ‘karwij’, in de HSV staat ‘wikke’ en ‘komijn’ (in deze volgorde) en in de NBG vertaling uit 1951 staat ‘dille’ en ‘komijn’. Volgens de schrijvers van het boek Planten uit de Bijbel zou het eerste woord moeten worden weergegeven met ‘zwarte komijn’ en het tweede met ‘komijn’. De komijn die hier bedoeld wordt, is waarschijnlijk ongeveer gelijk aan het kruid dat we ook nu nog kennen. Zwarte komijn is wat sterker en bitterder. De zaden zijn zwart en stekelig. Wetenschappers onderzoeken momenteel de mogelijke medicinale werking van zwarte komijn. Het zou kankergezwellen kunnen terugdringen en de effecten van de ziekte van Alzheimer kunnen afremmen.

 

Gal

Matteus 27: 34

Ze gaven Jezus met gal vermengde wijn, maar toen hij die geproefd had, weigerde hij ervan te drinken.

In Matteüs 27:34 weigert Jezus te drinken van de wijn toen Hij aan het kruis hing. Maar waarom? Veel geleerden denken dat ‘gal’ een bitter smakend verdovend middel was dat afkomstig was van de opiumpapaver. Opiumpapaver was destijds nog niet zo sterk veredeld als de plant die wij nu kennen, maar hij stond in de tijd van het Nieuwe Testament wel bekend als pijnstiller. Toch weigert Jezus de met gal vermengde wijn te drinken. Hij koos ervoor het lijden met zijn volle bewustzijn te dragen. Niet alleen in het Nieuwe Testament wordt de plant genoemd, ook een paar keer in het Oude testament wordt over ‘gal’ gesproken (HSV). We weten niet zeker over welke plant het daar precies gaat, maar hij stond in elk geval bekend om de bittere smaak. Daarnaast is het natuurlijk één van de mooiste planten.

Mirte

Nehemia 5:15

Ga de bergen in en haal takken van de olijfboom, de oleaster, de mirte, de palm en andere loofbomen om er loofhutten mee te maken, zoals is voorgeschreven.

De mirte is familie van de eucalyptus. De aromatische plant is groenblijvend. Hij bloeit met sneeuwwitte bloesems en daarna ontstaan er donkere besjes die wel eetbaar zijn, maar niet lekker. In de Bijbel komt de plant pas voor in de tijd van de ballingschap. In Nehemia wordt de plant genoemd bij het herstellen van de eredienst na de Babylonische ballingschap. De plant wordt gebruikt bij het maken van de loofhutten. In Leviticus bij de oorspronkelijke voorschriften komt mirre niet ter sprake. Deze verandering heeft, naast dat het volk nu dus loofhutten mag maken die beter ruiken, ook te maken met de voorafschaduwing van de genade van Christus (zie Johannes 4:23, 24).

Mirte groeit in zones 8-10. De boom wordt ongeveer 150 tot 180 centimeter hoog en zo’n 120-150 centimeter breed. Hij is groenblijvend is krijgt geurige witte bloesems. Het is een aanrader om hem in een plantenbak te zetten, zo kan hij in de winter binnen worden gezet. Het is een eetbare plant. Bladeren kunnen gebruikt worden als alternatief voor laurierbladeren en de bloemen kunnen worden gebruikt in een salade. Ook kunnen gedroogde bloemen en gedroogd hout op de barbecue gebruikt worden, dan krijgt het vlees extra smaak.

Roos van Saron

Hooglied 2:1 (HSV)

Ik ben een roos van Saron, een lelie uit de dalen.

De Saronvakte was tijdens de regering van Salomo zo’n honderd kilometer lang en strekte zich uit langs de Middellandse Zee. Deze vlakte stond bekend om haar weelderige plantengroei en prachtige bloeiende bloemen. Waarschijnlijk is de roos van Saron afkomstig uit de familie van de tulp. In de tijd van de Bijbel groeide hij bijna overal in Israël. Tegenwoordig is hij nauwelijks nog te vinden. De plant kan goed tegen zout en groeit op plaatsen met droge zomers en koude winters. Hij wordt ongeveer twintig tot dertig centimeter hoog. De bladeren zijn rood en symmetrisch. In Hooglied staat de plant symbool voor de schoonheid van de spreker. Daarom kozen wij deze als zevende van de mooiste planten uit de Bijbel. Ook Jezus wordt in een bekend lied beschreven als de ‘Roos van Saron’.

De Roos van Saron is winterhard vanaf zone 3 en bloeit in de vroege lente. Hij heeft volle zon tot halfschaduw nodig. In een bloembed ziet de bloem er prachtig uit, maar bollen zijn lastig verkrijgbaar.


Planten uit de Bijbel is een prachtig full-color cadeauboek voor iedereen met groene vingers.

De bomen in het paradijs, Ruth die graan oogst, de specerijen van Salomo, Zacheüs in de boom: de Bijbel staat vol met planten, bomen en bloemen. In Israël leefde de bevolking dicht bij de natuur, wat blijkt uit vele Bijbelteksten. In dit boek worden 50 Bijbelse planten getekend en toegelicht, wat een nieuwe blik geeft op God en zijn schepping. Met achterin meer informatie om zelf Bijbelse planten in de tuin te zetten en een Joodse oogstkalender.

>> Bestel dit boek voor €14,99

 

Puur Vandaag

Puur Vandaag

2 gedachten over “De zeven mooiste planten uit de Bijbel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl