Minder werken loont: waarom de vierdaagse werkweek wél een goed idee is

Terwijl de overheid ons probeert over te halen om juist meer te gaan werken, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Cambridge dat de sleutel tot een evenwichtige, succesvolle maatschappij ‘m niet zit in meer werken, maar juist in minder.

Bij een proef onder 61 Britse organisaties kregen alle fulltime medewerkers de kans om een half jaar lang één dag minder te werken, met behoud van salaris. De gevolgen hiervan waren opmerkelijk: er waren maar liefst 65% minder ziekmeldingen en ook werd er veel minder ontslag genomen. De proefpersonen rapporteerden dat ze aantoonbaar minder vermoeidheid en stress ervoeren en daarentegen juist een betere werk-privébalans.

Korter vergaderen

Ondertussen werden de bedrijfsdoelen in die zes maanden gewoon gehaald. Vergaderingen werden korter en beter gestructureerd en er werd meer gewerkt met to-do-lijstjes en specifieke concentratieblokken. De deelnemende organisaties gaven aan graag door te willen gaan met deze nieuwe vierdaagse werkweek.

Hoeveel dagen werk jij? Wat zijn jouw gedachten over kortere werkweken?

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl