Shocking: de belangrijkste doodsoorzaak onder dertigminners is zelfdoding

In 2022 maakten 1916 jonge mensen van dertig jaar of jonger een einde aan hun leven. Het jaar ervoor waren dat er 54 minder. Met dit hoge aantal blijkt zelfdoding doodsoorzaak nummer één onder jonge mensen.

Waarschuwing: dit artikel gaat over zelfdoding. Worstel je zelf met dit thema, of ken je iemand in je omgeving die hiermee worstelt? Schroom dan niet en praat erover. Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl . Stichting Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.

Opvallend is dat twee keer zoveel mannen als vrouwen in 2022 een einde aan hun leven maakten. Onder vrouwen daalde het aantal zelfdodingen zelfs iets, terwijl het aantal onder mannen juist toenam.

Zeventig procent van alle zelfdodingen valt in de categorie veertigplussers, namelijk zo’n 70%. Opvallend is echter dat het percentage zelfdodingen ook onder de jonge generatie sterk is toegenomen. Van alle tieners stierf in 2022 één op de vijf aan zelfdoding, van alle twintigers was dit zelfs één op de drie. Daarmee sterven er dus vaker jonge mensen aan zelfdoding dan aan verkeersongevallen of een bepaalde vorm van kanker.

Stabiele cijfers

Toch zijn de zelfdodingscijfers volgens het CBS nog redelijk stabiel te noemen. Vooral in economisch slechte tijden lijkt het aantal zelfdodingen onder jonge mensen te groeien, hetzelfde geldt overigens voor stress. Hiervan leek in 2022 volgens het CBS echter geen sprake.

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl