Hoe duur is jouw menstruatie?

Menstrueren is niet bepaald gratis. Sterker nog, de NOS ontwikkelde afgelopen jaar zelfs een tool om uit te rekenen hoeveel geld je gedurende je leven ongeveer kwijt bent aan menstuatiekosten.

Een snelle rekensom leert dat vrouwen (en mensen met een baarmoeder) in hun hele leven gemiddeld 5500 euro uitgeven aan hun menstruatie. Die kosten kunnen natuurlijk per persoon verschillen, afhankelijk van hoe zwaar iemand menstrueert en in hoeverre men anticonceptie gebruikt. Maar de conclusie blijft hetzelfde: menstrueren is exorbitant duur.

Menstruatiearmoede

De NOS ontwikkelde deze rekentool om aandacht te vragen voor menstruatiearmoede. Volgens een schatting van de Wereldbank kampen wereldwijd namelijk zo’n 500 miljoen mensen met menstruatiearmoede. Dit betekent dat deze mensen niet genoeg hebben om menstruatieproducten aan te schaffen en dus sneller aangewezen zijn op bijvoorbeeld wc-papier of kranten om hun menstruatiebloed op te vangen – wat weer gepaard kan gaan met infecties en andere gezondheidsrisico’s.

Ook gaat menstruatiearmoede vaak gepaard met schaamte, omdat de angst om door te lekken ervoor zorgt dat mensen vaker thuisblijven en dus minder actief deelnemen aan de samenleving.

Er is geen mannelijke equivalent

De NOS wijst met hun rekentool ook op het oneerlijke aspect van menstruatie. ‘Er is geen mannelijk equivalent.’ Nu draaien alleen vrouwen en mensen met een baarmoeder voor de kosten van menstruatie op. Hopelijk komt daar gauw verandering in!

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl