All you need is love? Tips voor single-zijn tijdens de kerstdagen

De temperatuur daalt onder het vriespunt, de muziek van Mariah Carey klinkt overal en de adventskaarsen worden weer aangestoken. Je kunt het niet ontkennen: het is (bijna) kerst. Een mooie tijd, waarin je mag delen en vieren met familie en vrienden; maar ook een moeilijke tijd voor sommigen van ons.

De kersttijd kan bijvoorbeeld best lastig zijn als je single bent. Veel liedjes, tv-programma’s en tradities zijn gecentreerd rondom liefdesrelaties, wat jou erbij kan bepalen dat je single bent. Bovendien kun je, zoals ik ook in mijn boek beschrijf, een gemis aan sociale intimiteit ervaren: je mist een partner of een gezin bij wie je de vanzelfsprekendheid hebt om activiteiten te ondernemen. Daarin moet je dus soms zelf meer initiatief in nemen en dat is lastig. Juist met kerst kan dat (extra) confronterend zijn.

All you need is Gods love?

‘Richt je op God,’ wordt er dan weleens gezegd. ‘Wees als Paulus,’ misschien zelfs wel. Mooie maar wel lege woorden als er verder geen betekenis en praktische richting aan wordt gegeven. Want als jij op kerstavond in je eentje All you need is love aan het kijken bent, wat heb jij dan aan de opdracht ‘richt je op God?’ Hoe is God aanwezig in jouw moeilijke kerstmomenten?

Het is mooi om te bedenken dat Jezus ook voor jou kwam. Met Kerst werd hij klein om aanwezig te kunnen zijn in onze pijn en moeite. Hij voelt met je mee als je vreugde voelt over je single-zijn, maar ook als dat even pijnlijk is. God kijkt daarbij niet van een afstand naar je pijn, maar is echt dichtbij, omdat God – door Jezus’ komst – voelt wat wij voelen.

Bovendien was Jezus zelf ook single en wordt er in de Bijbel (bijvoorbeeld in 1 Korintiërs 7 en Matteüs 19) positief gesproken over single-zijn. God vindt jou goed zoals je bent: single, verliefd, verloofd of getrouwd. Het maakt God niets uit en áls er al iets is wat God vindt van jouw single-zijn, dan is het dat het goed is. Het kan helpend zijn om tijdens de kerstdagen te weten dat jouw identiteit in God goed is –wat anderen ook vragen of opmerken over jouw relatiestatus.

Verbondenheid met anderen

Naast verbondenheid met God is ook verbondenheid met anderen belangrijk. Jouw naasten zijn de handen en voeten van God op deze aarde. Verbonden zijn met anderen betekent dat je contact hebt met mensen die jou echt begrijpen, aan wie je je diepste verlangens en donkerste geheimen durft te vertellen. Soms heb je die contacten al –  fijn! – en soms moet je daar nog in investeren. Dan is het belangrijk om tijd vrij te maken, open te zijn en door te vragen.

Zorg dat je ook – in elk geval een deel van – de kerstperiode met dit soort vrienden doorbrengt. Het is belangrijk om je te omgeven met mensen die jou echt kennen en met wie jij kunt delen hoe het echt met je gaat. Die het begrijpen als jij het misschien even moeilijk vindt of die juist oprecht geïnteresseerd zijn in hoe jij de mooie kanten van single-zijn ervaart.

Tips voor de feestdagen

  1. Maak er je eigen kerstfeest van! Wat vind jij leuk om te doen? Kies iets uit – koken, wandelen, of een andere activiteit – en doe dat dan ook. Alleen of samen met een vriend of vriendin. Voel je niet bezwaard om een activiteit met je familie af te zeggen. Het is ook jouw kerst en jij mag voor jezelf kiezen.
  2. Het is oké om met kerst alleen te zijn en dat mag je ook best tegen die nieuwsgierige oom/tante/opa/oma zeggen als zij vragen of je ‘al’ een relatie hebt. Zeg gerust: ‘Nee, er is nu niemand, maar ik ben wel hier mee bezig.’ Dan sla je het gesprek niet dood, maar geef je wel je grens aan. Mensen bedoelen het niet altijd verkeerd.
  3. Gun jezelf een derde kerstdag of derde kerstavond alleen om bij te komen van alle prikkels en emoties. Kijk bijvoorbeeld de herkenbare Noorse serie Hjem til jul over single-zijn tijdens de kerstdagen. Wordt het je tijdens kerst zelf allemaal een beetje te veel? Ga dan gerust ook even naar de wc of loop een rondje om bij te komen.
Hilde Pater

Hilde Pater

Hilde Pater is socioloog en sociaal wetenschapper. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met onderzoek over mens, maatschappij en levensloopontwikkeling. In 2021 kwam haar boek Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk uit bij Uitgeverij Sestra.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl