De rijkdom van overvloed: 5 x tips voor een overvloedig leven

Overvloed: de één woont op een flat en dankt elke dag voor haar rijkdom, de ander heeft tachtig miljoen op de bank staan en is nog steeds ontevreden. Overvloed heeft niet zoveel te maken met hoeveel of hoe weinig geld en rijkdom je bezit. Het gaat om het gevoel dat je ervaart. Wanneer je overvloed ervaart, voel je vreugde en dankbaarheid. In dit artikel vind je praktische tips om stil te staan bij wat overvloed betekent voor jou.

1. Onderzoek je tekorten

De mens is van nature bang voor tekort – van daaruit gaan we vergaren, verzamelen en jagen naar meer. Achter een tekort gaat altijd een verlangen schuil. Daarom is het interessant om juist jouw tekort te onderzoeken; waarin of waarvan heb je geen genoeg? En waar verlang je dan eigenlijk naar?

2. Streven of leven?

Overvloed ontvang je wanneer je leeft, in plaats van streeft. Wanneer je je bezighoudt met overvloed, leef je vaak in de toekomst – wanneer je dat ene specifieke inkomen, huis of die partner zult hebben, zijn je problemen voorbij of zul je rust ervaren. Zo wordt leven heel vaak streven. Het verschil ertussen is soms maar heel klein. Ontdek waar jij in het hier en nu van tot leven komt, in plaats van steeds in de toekomst te willen kijken.

3. Richt je op wat jij te delen hebt

Maak een lijst van jouw bronnen en bedenk heel concreet hoe jij dit kunt delen. Het kan gaan om van alles: ICT-kennis, gereedschap, boeken, kleding, tijd, eieren van je kippen. Wie deelt, ontvangt.

4. Maak je hoofd leeg

Vechten tegen je gedachten helpt meestal niet. Ze erkennen en er laten zijn wel. Dat kost tijd. Besef dat luisteren naar je gevoelens nog iets anders is dan ze gehoorzamen. Het erkennen van je gedachten kun je doen door ze op te schrijven door middel van een braindump.

> Ga zitten met een leeg vel papier voor je.

> Teken of schrijf je gedachten ongecensureerd op papier.

> Ga hier net zo lang mee door totdat je hoofd ‘leeg’ is.

5. Vul je gedachten met het goede

Heb je je hoofd leeggemaakt? Vergeet jezelf dan niet te vullen met het goede. Zaai een aantal dankbare gedachten en herhaal ze meerdere malen gedurende de dag. Houd je gedachten gericht op het licht. Dit werkt ook fysiek: loop met je hoofd gericht op het licht en de horizon en je zult anders naar het leven kijken, blijkt uit onderzoek. Je vult jezelf met perspectief. Buiten wandelen is een heel beproefde methode om jezelf met het goede te vullen.

Meer lezen over kiezen?  Lees het boek Leven is leren. 7 onverwachte aanwijzingen voor onderweg, van Mirjam van der Vergt. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. Meer informatie vind je hier.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl