Drie tips voor het opbouwen van een goede vriendschap

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het percentage mensen dat zich eenzaam voelt in Nederland om en nabij de veertig ligt. Best een hoog aantal, dat bovendien het hardst stijgt onder jonge mensen. Een manier om deze eenzaamheid tegen te gaan is contact met andere mensen. Uit je eigen leven herken je vast wel dat dit belangrijk is voor hoe jij je voelt, maar ook in de wetenschap wordt hier veel naar gekeken als oplossing voor verschillende maatschappelijke problemen. Vriendschap, menselijk contact, hulp en steun, wordt daar sociaal kapitaal genoemd. Een soort rijkdom op sociaal gebied, dus.

Ook jij hebt waarschijnlijk contact met andere mensen. Op je werk, opleiding, kerk of sportclub; overal ontmoet je mensen. Maar contact is nog niet hetzelfde als echte verbinding. Leven samen met anderen kan namelijk best eenzaam worden als er niemand is die echt tot jouw kern komt. Of in de woorden van het liedje ‘Voorzichtig’ van Schrijvers voor gerechtigheid: ‘We zijn vrienden zonder vriendschap, geen mens die ons echt kent.’

Ik loop met je mee

In haar boek Kom uit je hoofd beschrijft Jennie Allen deze kern als ‘de laatste twee procent’. Jouw donkerste geheimen en diepste verlangens, wie mag die weten? Wie laat je daarin toe? Juist het delen van die rauwe randjes van het leven zorgt voor echte verbinding met de mensen om je heen. Een vriendin van mij zegt vaak: ‘Ik loop met je mee in het leven’ en dat vind ik altijd een mooie manier om ernaar te kijken.

Dat vergt wel een bewuste keuze, want zoiets gaat niet vanzelf. Je moet het echt aandurven om te vertellen wat je echt bezighoudt en bijvoorbeeld zelf ook bewust de tijd nemen om door te vragen als een vriendin jou iets vertelt. Sta het deze mensen daarnaast ook toe om invloed te hebben op jouw leven. Als ze jou echt kennen, mogen ze dan ook zeggen dat je sommige dingen beter anders aan kunt pakken? Dat er iets anders is wat beter bij je past? Mogen ze je liefdevol aanspreken en vormen?

Wat als het niet lukt?

Misschien lees je dit wel en ontbreekt het je nog aan dit soort contacten. Dat kan ik me voorstellen. Als je bijvoorbeeld net in een nieuwe stad bent gaan wonen, je vrienden verhuizen of je net in een lastige levensfase zit om nieuwe vrienden te maken, dan kan dit best ingewikkeld zijn. Er zijn verschillende Facebookgroepen voor ontmoeting tussen christenen en ik raad je ook aan bij je plaatselijke kerk te rade te gaan. Vaak kun je daar ook zonder dat je lid bent meedoen met bijvoorbeeld kringen of activiteiten!

Drie tips

Aan het einde van deze blog wil ik je nog drie tips geven, zodat jij jouw eigen ‘sociaal kapitaal’ op kunt bouwen. Hopelijk kun je dan over een poosje naar jouw sociale contacten kijken en  – in de woorden van mijn oma – verzuchten: ‘Wat een (sociale) rijkdom!’

  1. In de Bijbel staan veel verhalen over vriendschap, dit kan je mooie inspiratie geven. De bijbelboeken Prediker en Spreuken geven verschillende adviezen over vriendschap, maar ook de prachtige verhalen van bijvoorbeeld Ruth en Naomi en David en Jonathan kunnen een bron van inspiratie zijn.
  2. Durf te vragen en je uit te spreken. Veel mensen voelen een drempel om iets van hun vrienden te vragen, of aan te geven wat ze fijn vinden in een relatie, maar het getuigt juist van goede vriendschap als je dit doet. Zo heb ik ooit aan een vriendin gevraagd of we wat vaker dingen samen konden doen en ben ik een bidgroepje gestart met twee vriendinnen.
  3. Geef het de tijd. Misschien kijk jij naar die vrouw in je kerk of op je sportclub en denk je: wat zij heeft, dat wil ik ook. Maar zij woont hier al langer of kent haar vrienden nog van vroeger. Onthoud: een vriendschap opbouwen kost tijd, maar het wordt alleen maar beter!
Hilde Pater

Hilde Pater

Hilde Pater is socioloog en sociaal wetenschapper. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met onderzoek over mens, maatschappij en levensloopontwikkeling. In 2021 kwam haar boek Beantwoorde Liefde: Single in Gods Koninkrijk uit bij Uitgeverij Sestra.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl