Broodnodig of achterhaald? 7 x waarom Internationale Vrouwendag nog steeds belangrijk is

In 1911 werd Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd en sindsdien is 8 maart niet meer weg te denken als ‘de dag van de vrouw’. En dat blijft nodig, waarschuwt belangenorganisatie voor emancipatie WOMEN Inc., want als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker achtentachtig jaar totdat er in Nederland gendergelijkheid is bereikt. Reden genoeg dus om Internationale Vrouwendag groots te vieren. Toch? Of is zo’n Internationale Vrouwendag toch eigenlijk vooral een achterhaald concept? Wij geven je zeven redenen waarom Internationale Vrouwendag wat ons betreft nog steeds zéér relevant is.

1. Ranglijst

Nederland staat op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen op een schamele 28e plaats. Toch grappig dat dát ‘ontzettend gave’ lijstje nooit door onze minister-president genoemd wordt…

2. Loonkloof

We blijven het herhalen: vrouwen verdienen per uur nog altijd 13 procent minder dan mannen.

3. Financiële afhankelijkheid

44 procent van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van haar partner of de overheid.

4. Zorgtaken

Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (kinderen, huishouden, mantelzorg) als mannen.

5. Minder werken

Bij de geboorte van een kind gaat vier op de tien vrouwen minder werken, ten opzichte van slechts één op de tien mannen.

6. Vrouwelijke kunstenaars

Van alle collectiestukken in Nederlandse musea is slechts 13 procent door een vrouw gemaakt.

7. Ondervertegenwoordigd in de media

Slechts 27 procent van de deskundigen (bijvoorbeeld wetenschappers, woordvoerders of experts) in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is vrouw. Bovendien staat er in de top-10 van meest gevraagde talkshowgasten maar één vrouw.



Wat vind jij? Is Internationale Vrouwendag nog steeds nodig? Of vind jij het ook een achterhaald concept? Praat mee in de comments!

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

De mythe van het maagdenvlies

Over seks doen regelmatig verkeerde ideeën de ronde. Helaas worden deze onjuiste ‘waarheden’ nog steeds doorverteld aan de volgende generatie. Eén hardnekkige mythe wil ik in deze blog onder de aandacht brengen, namelijk die over het ‘maagdenvlies’.

Annemieke vraagt zich af: kan die kerk niet gewoon een tijdje dicht?

De kerk en ik is een lang verhaal. Ik groeide op in een streng reformatorisch stadje, ging naar een reformatorische basisschool en reformatorisch voortgezet onderwijs. Op maandagavond naar de catechisatie, op vrijdagavond naar de bijeenkomst van de jeugdvereniging. En op zondag twee keer naar de kerk.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl