Hoe vrouwen onzichtbaar zijn in een mannenwereld

Wat leuk dat je besloten hebt mijn blog te lezen, welkom in mijn hoofd en hart. Ik neem je graag een stukje mee op reis, want we kennen elkaar (nog) niet. Het eerste dat ik graag met je deel is dat ik verliefd ben op boeken, letters, verhalen in alle soorten en maten. Het liefst old school op papier. Mijn nieuwsgierigheid naar verhalen heeft al veel prachtige en intense boeken op mijn weg gebracht. Zo ook het boek van Caroline Criado Perez, ‘Onzichtbare Vrouwen’.

Ik had geen idee dat wij vrouwen zo onzichtbaar zijn…

Onthutsend eerlijk laat Caroline Criado Perez in ‘Onzichtbare Vrouwen’ zien wat de effecten zijn van het gemis aan gegevens over vrouwen in deze wereld. Zij stelt in haar boek dat er sprake is van een wereldwijd probleem, de genderdatakloof, en dat het oplossen hiervan urgent is voor een gender gelijkwaardige toekomst.

‘We beginnen nu niet met genderspecifiek onderzoek. In plaats daarvan doen we alsof de resultaten van de onderzoeken bij mannen ook van toepassing zijn op vrouwen’ (Blz. 141).

Volgens Perez is de genderdatakloof ontstaan door een structureel gebrek aan gegevens over vrouwen. Aan de hand van wetenschappelijke data uit onderzoeken en juist ook het gebrek aan die data laat Perez zien hoe het vrouwelijk perspectief structureel mist in bijvoorbeeld algoritmes en data. Zo benoemt ze in haar boek dat wereldwijd bijvoorbeeld meer vrouwen aan een hartaanval sterven omdat bij onderzoeken naar hartfalen geen onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw en zijn vrouwen structureel banger in openbare ruimtes omdat bij stadsplanning onvoldoende rekening wordt gehouden met het vrouwelijk perspectief op veiligheid in die ruimtes. Ook is vrijwel geen onderzoek gedaan naar oplossingen voor PMS terwijl zeker 90% van de vrouwen last heeft van dergelijke klachten. Aanvragen voor dergelijke onderzoeken worden nog altijd meestal afgewezen. Zo maar een paar voorbeelden van zaken die laten zien dat het oplossen van de genderdatakloof actueel en urgent is voor alle vrouwen.

Echt? Ja, ik had ook geen idee…

Caroline Criado Perez maakt in haar boek expliciet wat ik als vrouw vaak onbewust wel ervaar in de wereld om me heen. Ik was me er totaal niet van bewust hoe het gebrek aan gegevens ook mijn leven op veel gebieden beïnvloedt. En dat terwijl ik ook nog een ontzettend bevoorrechte blanke vrouw in een welvarend land ben. Iedere vrouw, van laag- tot hoogopgeleid, zal in dit boek ervaringen van zichzelf en haar vriendinnen herkennen. Dat alleen al maakt het boek de moeite waard.

Foto: Ditta van Gent

Onzichtbare vrouwen is ook het eerste boek over cijfers, gegevens en onderzoek dat me zo raakte dat ik moest huilen. Niet alleen vanwege de persoonlijke verhalen en voorbeelden in het boek, maar ook omdat ik me er bewust van werd dat het ook mijn leven raakt. Want pas na twintig jaar ernstige maandelijkse klachten die tussen mijn oren zouden zitten, is er drie jaar geleden eindelijk een echo gedaan. Blijkt het toch een chronische aandoening te zijn. De oplossing? Slik maar hormonen of leer er mee leven, want er is te weinig onderzoek naar gedaan. De genderdatakloof werd tijdens het lezen pijnlijk zichtbaar in mijn eigen leven. Persoonlijk denk ik dat dit niet gebeurd zou zijn als mannen deze klachten maandelijks zouden ervaren. We weten allemaal wat er gebeurt als ze de “man-flu” hebben, toch?

“Doe mee, word zichtbaar”

De meeste vrouwen ervaren dagelijks de nadelen van vrouw-zijn in een mannenwereld. 50% van de wereldbevolking (h)erkent dit probleem niet. Het is een fenomeen dat vraagt om meer aandacht en samenwerking van man en vrouw. En ja, het begint bij ons vrouwen, het is aan ons om te laten zien wat vrouwelijke wijsheid en kracht toevoegt in de wereld. Maar niet zonder mannen, ook zij hebben een cruciale rol in het slechten van de genderdatakloof. Samen sterker, is uiteindelijk de boodschap die Caroline Criado Perez brengt en ik sluit me van harte bij haar aan.  

Doe je ook mee? Daag dan bijvoorbeeld je mannelijke vrienden uit dit boek te lezen, maak het bespreekbaar op je werk, doneer aan een organisatie die vrouwen in achterstandsposities helpt, zorg dat je jezelf (en vriendinnen) serieus neemt als je een “vrouwenprobleem” ervaart. Stift je lippen, trek hakken of stoere stappers aan en wees zichtbaar!

Header: Ditta van Gent fotografie


Adrianne Rook is een vrouw van 39 jaar, onderweg in het leven. Ze ziet het leven als een reis waarbij ze Jezus volgt. Op die weg hoopt ze dichter bij God, zichzelf en anderen te komen en bij te dragen aan een betere wereld.   

Adrianne Rook

Adrianne Rook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl