Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, lezer van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.

Investeer in duurzame verpakkingen

Om de plastic verpakkingen in de supermarkt te vermijden: investeer in weckpotten en stoffen zakjes. Deze kun je dan vullen met je aankopen, zodat je geen verpakkingen hoeft weg te gooien. In Aken is bijvoorbeeld een ‘onverpakte’ supermarkt waar je bulkinkopen kunt doen. Andere winkels die verpakkingsloos verkopen vind je op deze lijst.

Begin klein: bijvoorbeeld in de badkamer

Kijk kritisch naar de producten die je koopt: waar kan je makkelijk en klein beginnen? Hanne-Maria: ‘Voor ons begon dat in de badkamer. Er zijn tegenwoordig zoveel goede alternatieven voor plastic flessen.’ Denk dan aan shampoo bars, die nu makkelijk verkrijgbaar zijn en die je ‘gewoon’ in de HEMA of Kruidvat kunt kopen. Ook deo kun je duurzaam kopen in een deo bar: bij Happy Soaps heb je bijvoorbeeld een pakketje om mee te beginnen. Daarnaast kun je voor wattenschijfjes en -staafjes een goede herbruikbare vervanger vinden. Tot slot: investeer in veiligheidsscheermesjes. Dat is even wennen en leren, maar daarna hoef je nooit meer wegwerpscheermesjes te kopen.

Elke stap is er één

Vier elke kleine stap die je zet, want elke stap is er één vooruit. Alles in één keer veranderen kan te afschrikwekkend zijn en met kleine stukjes maak je het behapbaarder. Helemaal als je misschien samenleeft met een partner en/of kinderen, die met jou mee bewegen. Dus wees mild en aandachtig voor jezelf, en leg de nadruk op wat wél lukt.

Kleine tips voor plasticvrije alternatieven

 Als afsluiter enkele kleine tips die je verder kunnen helpen.

  • Lees het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn. Je leert hoe je, onder andere op het gebied van klimaatbewustzijn, een zo groot mogelijke impact kan maken.
  • Annemiek van Deursen schrijft op haar blog over consuminderen. Ook tips voor plasticvrije alternatieven komen geregeld voorbij.
  • Koop bijenwas doeken om etenswaren af te dekken of op te bergen.
  • Koop aluminium drinkflessen en wen jezelf aan om deze altijd mee te nemen wanneer je weggaat.

En tot slot: heb plezier! Het is geen wedstrijd, probeer jezelf niet met anderen te vergelijken. Jij probeert te doen wat je kunt. Je kunt via Instagram- of Facebookgroepen verder altijd op zoek naar gelijkgestemden voor tips of inspiratie. En mocht je nog een goede tip hebben: via Instagram kun je ‘m altijd bij ons kwijt, worden we blij van. Heel veel succes en plezier!

admin

admin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl