Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, lezer van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.

Investeer in duurzame verpakkingen

Om de plastic verpakkingen in de supermarkt te vermijden: investeer in weckpotten en stoffen zakjes. Deze kun je dan vullen met je aankopen, zodat je geen verpakkingen hoeft weg te gooien. In Aken is bijvoorbeeld een ‘onverpakte’ supermarkt waar je bulkinkopen kunt doen. Andere winkels die verpakkingsloos verkopen vind je op deze lijst.

Begin klein: bijvoorbeeld in de badkamer

Kijk kritisch naar de producten die je koopt: waar kan je makkelijk en klein beginnen? Hanne-Maria: ‘Voor ons begon dat in de badkamer. Er zijn tegenwoordig zoveel goede alternatieven voor plastic flessen.’ Denk dan aan shampoo bars, die nu makkelijk verkrijgbaar zijn en die je ‘gewoon’ in de HEMA of Kruidvat kunt kopen. Ook deo kun je duurzaam kopen in een deo bar: bij Happy Soaps heb je bijvoorbeeld een pakketje om mee te beginnen. Daarnaast kun je voor wattenschijfjes en -staafjes een goede herbruikbare vervanger vinden. Tot slot: investeer in veiligheidsscheermesjes. Dat is even wennen en leren, maar daarna hoef je nooit meer wegwerpscheermesjes te kopen.

Elke stap is er één

Vier elke kleine stap die je zet, want elke stap is er één vooruit. Alles in één keer veranderen kan te afschrikwekkend zijn en met kleine stukjes maak je het behapbaarder. Helemaal als je misschien samenleeft met een partner en/of kinderen, die met jou mee bewegen. Dus wees mild en aandachtig voor jezelf, en leg de nadruk op wat wél lukt.

Kleine tips voor plasticvrije alternatieven

 Als afsluiter enkele kleine tips die je verder kunnen helpen.

  • Lees het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn. Je leert hoe je, onder andere op het gebied van klimaatbewustzijn, een zo groot mogelijke impact kan maken.
  • Annemiek van Deursen schrijft op haar blog over consuminderen. Ook tips voor plasticvrije alternatieven komen geregeld voorbij.
  • Koop bijenwas doeken om etenswaren af te dekken of op te bergen.
  • Koop aluminium drinkflessen en wen jezelf aan om deze altijd mee te nemen wanneer je weggaat.

En tot slot: heb plezier! Het is geen wedstrijd, probeer jezelf niet met anderen te vergelijken. Jij probeert te doen wat je kunt. Je kunt via Instagram- of Facebookgroepen verder altijd op zoek naar gelijkgestemden voor tips of inspiratie. En mocht je nog een goede tip hebben: via Instagram kun je ‘m altijd bij ons kwijt, worden we blij van. Heel veel succes en plezier!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Wanneer er voor vrouwen geen plaats is in de kerk

Ik zie ons nog zitten. Drie twintigjarige theologiestudentes, allemaal lid van de Gereformeerde Theologische Studentenverenining Voetius, tegenover drie grijze mannen in donkere pakken. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt met een afvaardiging van het bestuur van de Gereformeerde Bond. We voelen ons thuis in deze hoek van de kerk. En willen het gesprek aangaan over het gebrek aan loopbaanperspectief voor jonge vrouwen zoals wij, die zich geroepen voelen tot het ambt van predikant. Waarvoor op dat moment de mogelijkheden binnen deze gezindte uiterst beperkt zijn. Dus vandaar onze vraag: wat gaan jullie daaraan doen?

Aan mijn dertigjarige ik

Hoe zullen wij terugkijken op onze levens, over twintig, dertig jaar? Wat zouden we anders hebben gedaan, waar zouden we spijt van hebben? In deze rubriek schrijven vrouwen ‘verder in leeftijd’ een brief aan hun dertigjarige ik. Opdat we leren van hun volle levens. In deze aflevering schrijft Rietje (64) een brief aan haar dertigjare ik. Over hoe ze meer van zichzelf mag laten zien, en niet alles perfect hoeft te doen.