Zo ga jij je klimaatverlamming te lijf

‘Antarctische ijsplaat zo groot als Rome uiteengevallen na recordwarme weken’, schreef nu.nl vorige week. Experts waarschuwen: dit is ‘een voorteken van wat zou kunnen komen’. In februari van dit jaar publiceerde het VN Klimaatpanel IPCC een alarmerend rapport: de gevolgen van klimaatverandering worden steeds erger, en deels onomkeerbaar. Wat nu? Bij veel mensen zorgt dit voor een moedeloos gevoel. Klimaatmoeheid of klimaatverlamming: door de stortvloed aan ellendig nieuws over toekomstige rampen niet meer weten wat je moet doen, en het misschien ook niet meer wíllen. Wat heeft het nog voor zin?

Optimisme

Wat (bewezen) helpt om aan te zetten tot actie, is een optimistische manier van activeren. Een berichtgeving waarbij de nadruk ligt op hoe het nog goed kan komen, wat de oplossingen zijn en hoe je daar als individu aan kunt bijdragen. Welke boeken helpen je om je kijk te veranderen? Waarmee kan jij je klimaatverlamming te lijf gaan? We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Een schone toekomst

Een schone toekomst van Joshua Goldstein en Staffan Qvist is een krachtig en overtuigend, zelfs onontkoombaar pleidooi vóór kernenergie. Het rekent af met de mythes en angsten waarmee kernenergie omgeven is en legt uit hoe het een succes werd in Zweden, Frankrijk en Ontario, waar zowel de kwaliteit van het milieu als de welvaart verbeterde. Terwijl de klimaatverandering een potentieel rampzalig kantelpunt nadert, ligt de oplossing volgens Goldstein en Qvist binnen handbereik. Verschillende landen hebben met succes fossiele brandstoffen vervangen door ‘groene’ energie te combineren met kernenergie. Door hun voorbeeld te volgen, zou in 2050 de mondiale CO²-uitstoot drastisch lager kunnen zijn dan nu, zelfs als het energieverbruik blijft stijgen. Ligt hier een enorme kans voor de rest van de wereld?

Hoop voor de aarde

Niemand kan het probleem van de klimaatverandering zo goed onder woorden brengen als Katharine Hayhoe in haar boek Hoop voor de aarde: hoe we samen het klimaat kunnen redden. De klimaatverandering is even urgent als complex. We benoemen het en zuchten erover, maar het lukt ons moeilijk om samen tot concrete actie te komen. Katharine Hayhoe legt daar de vinger bij en geeft aan hoe we vanuit een gesprek hierover heel praktisch aan de slag kunnen gaan om het klimaat te redden. Daarvoor is nodig dat de feiten bekend zijn. Die zet ze op een rij. Daarnaast is het belangrijk dat we zicht hebben op oplossingen. Die geeft ze in het boek. Hayhoe spoort de lezer aan om werk te maken van het klimaat en daarbij de hoop niet te verliezen.

Eenvoudig leven

Het is niet altijd makkelijk om de Bijbel als praktisch boek te zien en er direct mee aan de slag te gaan in je eigen leven. Eenvoudig leven biedt daar toch goede handvatten voor. In acht bijbelstudies gaan de auteurs op zoek naar de handen en voeten in de verhalen. De hoofdstukken worden afgewisseld met praktische tips van bekende en minder bekende christenen. Aan het eind van elk hoofdstuk zijn gespreksvragen opgenomen, zodat het je extra makkelijk wordt gemaakt om dit niet alleen te doen. Uiteindelijk staan we er samen voor.

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Ook in dit boek staat het gesprek centraal: hoe kunnen we samen nadenken over een oplossing en hier ook met elkaar mee aan de slag gaan? De nadruk ligt daarbij op de jongere generatie. Hoe kunnen we jongeren, de generatiegenoten van Greta Thunberg, (blijven) motiveren en aansporen? En hoe kunnen we elkaar ondersteunen? Hoe kunnen we, kortom, samen een veilige toekomst creëren?

Ellen

Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl