Zes manieren om Oekraïners te helpen (zonder je oude kleren op te sturen)

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelde in een interview in Trouw dat veel van de goedbedoelde kleding, knuffels en schoenen die we massaal naar Oekraïne stuurden, op een grote hoop belandden. Hieronder vijf manieren om Oekraïners te helpen, waarbij je er zeker van kunt zijn dat je hulp ook echt bij de Oekraïners aankomt.


1. Boek een dienst via Fiverr

Op zoek naar een op maat gemaakte illustratie? Iemand die een lied voor je schrijft? Een vertaling, video, app of bijvoorbeeld een 3D-animatie? Via Fiverr regel je makkelijk en snel professionals vanuit de hele wereld die iets moois voor je maken. Je kunt de aanbieders en verkopers selecteren op land. Wellicht interessant om eens te kijken of er een Oekraïner is die je op deze manier kunt ondersteunen?

2. Boek een airbnb in Kiev

Voor als je deze viral actie om Oekraïners te helpen gemist hebt. Boek een AirBnB in Kiev of een andere plek in Oekraïne. Natuurlijk ga je er vervolgens niet langs, maar het geld komt zo wel op de rekening van de mensen terecht. AirBnB steunt de actie en heeft aangekondigd de serviceskosten voor hosts in Oekraïne te laten vervallen. Let er wel goed op of je inderdaad een persoon helpt – er zijn ook professionele verhuurbedrijven die kamers aanbieden. Check de info die de verhuurder geeft: biedt de persoon nog meer adressen te huur aan, dan weet je dat het een bedrijf is. Ook even oppassen voor oplichters trouwens: sinds deze actie viral ging, worden er ook fake adressen te huur aangeboden.

3. Help iemand via Etsy

Vind je het te duur om een AirBnB te boeken, dan kun je ook rechtstreeks Oekraïners helpen door iets via Etsy te kopen. Je moet hier wel even een account voor aanmaken. Zoek op downloadable files, filter op Ukraine, check of de verkoper ook echt uit Oekraine komt en draag zo een steentje bij.

Digitale downloads van artiesten uit Oekraine

4. Word buddy

Zonder gelijk Oekraïners in huis te nemen (via bijvoorbeeld Takecarebnb) kun je toch wat voor vluchtelingen in Nederland te betekenen. Via de app RefugeeFriend kun je je opgeven als helper. Stichting Bootvluchteling zoekt trouwens ook nog vrijwilligers die bereid zijn naar Oost-Europa te reizen.

5. Ondersteun lokale journalistiek in Oekraïne

Onafhankelijke journalisten die eerlijk verslag doen zijn van levensbelang voor zowel de Oekraïnsebevolking als hun familie in het buitenland. The Kyiv Indipendent zoekt sponsoren om in het Engels vanuit het land verslag te blijven doen. Meehelpen kan via GoFundMe of Patreon.

6. Of stuur geld

Geld sturen om Oekraïners te helpen werkt in veel gevallen beter dan het sturen van goederen, omdat dat flexibel ingezet kan worden op de plekken waar het het meest nodig is. Agavni Jessaijan, je weet wel, die stoere chick uit Kamp van Koningsbrugge, maakte een lijst met organisaties waar je aan kunt doneren. Download ‘m hier.


Jilke

Jilke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl