Zes manieren om Oekraïners te helpen (zonder je oude kleren op te sturen)

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelde in een interview in Trouw dat veel van de goedbedoelde kleding, knuffels en schoenen die we massaal naar Oekraïne stuurden, op een grote hoop belandden. Hieronder vijf manieren om Oekraïners te helpen, waarbij je er zeker van kunt zijn dat je hulp ook echt bij de Oekraïners aankomt.


1. Boek een dienst via Fiverr

Op zoek naar een op maat gemaakte illustratie? Iemand die een lied voor je schrijft? Een vertaling, video, app of bijvoorbeeld een 3D-animatie? Via Fiverr regel je makkelijk en snel professionals vanuit de hele wereld die iets moois voor je maken. Je kunt de aanbieders en verkopers selecteren op land. Wellicht interessant om eens te kijken of er een Oekraïner is die je op deze manier kunt ondersteunen?

2. Boek een airbnb in Kiev

Voor als je deze viral actie om Oekraïners te helpen gemist hebt. Boek een AirBnB in Kiev of een andere plek in Oekraïne. Natuurlijk ga je er vervolgens niet langs, maar het geld komt zo wel op de rekening van de mensen terecht. AirBnB steunt de actie en heeft aangekondigd de serviceskosten voor hosts in Oekraïne te laten vervallen. Let er wel goed op of je inderdaad een persoon helpt – er zijn ook professionele verhuurbedrijven die kamers aanbieden. Check de info die de verhuurder geeft: biedt de persoon nog meer adressen te huur aan, dan weet je dat het een bedrijf is. Ook even oppassen voor oplichters trouwens: sinds deze actie viral ging, worden er ook fake adressen te huur aangeboden.

3. Help iemand via Etsy

Vind je het te duur om een AirBnB te boeken, dan kun je ook rechtstreeks Oekraïners helpen door iets via Etsy te kopen. Je moet hier wel even een account voor aanmaken. Zoek op downloadable files, filter op Ukraine, check of de verkoper ook echt uit Oekraine komt en draag zo een steentje bij.

Digitale downloads van artiesten uit Oekraine

4. Word buddy

Zonder gelijk Oekraïners in huis te nemen (via bijvoorbeeld Takecarebnb) kun je toch wat voor vluchtelingen in Nederland te betekenen. Via de app RefugeeFriend kun je je opgeven als helper. Stichting Bootvluchteling zoekt trouwens ook nog vrijwilligers die bereid zijn naar Oost-Europa te reizen.

5. Ondersteun lokale journalistiek in Oekraïne

Onafhankelijke journalisten die eerlijk verslag doen zijn van levensbelang voor zowel de Oekraïnsebevolking als hun familie in het buitenland. The Kyiv Indipendent zoekt sponsoren om in het Engels vanuit het land verslag te blijven doen. Meehelpen kan via GoFundMe of Patreon.

6. Of stuur geld

Geld sturen om Oekraïners te helpen werkt in veel gevallen beter dan het sturen van goederen, omdat dat flexibel ingezet kan worden op de plekken waar het het meest nodig is. Agavni Jessaijan, je weet wel, die stoere chick uit Kamp van Koningsbrugge, maakte een lijst met organisaties waar je aan kunt doneren. Download ‘m hier.


Jilke Tanis

Jilke Tanis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl