Tien documentaires die jij dit jaar nog moet kijken

Het liefst breng je je lange zomeravonden natuurlijk buiten door. Maar mocht je je de aankomende hittegolf toch liever binnen bij de airco verschansen, kijk dan eens een documentaire! Wij delen onze tien favorieten met je.

1. De documentaire Getrouwd met Jezus vertelt het verhaal van zuster Theresa Anne (36), die sinds haar achttiende leeft als non in het klooster.


2. Baas in je eigen zak. Nu anticonceptie geregeld wordt door vrouwen, lijken mannen een zorgeloze seksuele vrijheid te ervaren. In werkelijkheid verliezen zij de autonomie over hun eigen zaad. Tijd om meer regie te nemen.


3. Onder de tieners en twintigers van nu leeft sterk het gevoel dat zij de rotzooi moeten opruimen van de generaties vóór hen. In de korte documentaire We Are Fucked zien we drie jongeren die hun klimaatzorgen omzetten in actie. Hoe ver gaan ze daarin en hoe eenzaam is hun strijd?



4. Hoe is het om gay te zijn op een (orthodox) religieuze school? Yora Rienstra spreekt in Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs vol zelfspot en nieuwsgierigheid met jongeren, hun ouders, scholen, en instanties die zich inzetten voor LHBTQIA+-ers.

5. Sociaal tribunaal. Journalist Doortje Smithuijsen onderzoekt hoe sociale media steeds meer veranderen in een openbare rechtszaal waarin iedereen elkaar kan aanklagen en veroordelen.

6. Sunny Bergman onderzoekt in Man Made wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden? Ze gaat op zoek naar antwoorden bij studenten en zondagsvoetballers, maar ook bij transgenders. Hoe zien zij hun mannelijkheid? Bergman test het testosteron van mannen uit diverse groepen om de relatie tussen testosteron en mannelijkheid te bevragen. In IJsland bezoekt ze scholen waar jongens ‘gendercompensatieonderwijs’ krijgen. Is dit de weg naar de complete man? Of de man als mens?

7. Writing with fire. De redactie van het Indiase nieuwsplatform Khabar Lahariya wordt gerund door vrouwen die vechten voor waarheid en gerechtigheid. En met succes. Onafhankelijkheid en moed belichamen de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

8. De Kaapverdiaans-Nederlandse Nelly onderzoekt in Liever Kroes waar de afkeer van haar kroeshaar vandaan komt. Waar begon de afwijzing van haar uiterlijk? Portret van een zwarte vrouw op zoek naar zelfacceptatie.

9. Sophie Dros gaat in Sisterhood gesprek met vier uitgesproken dertigersvrouwen, maar ook met een groep jonge meisjes. Samen bespreken zij de dagelijkse confrontaties waar ze als meisje en vrouw mee te maken krijgen.

10. Wat betekent het om vrouw te zijn? Deze vraag stelt regisseur Heleen Declercq in haar afstudeerfilm Girlhood. Een film over haar eigen worsteling met vrouwelijkheid en de universele vraag wat iemand nu tot een vrouw maakt.

Lees ook

Mariska van Dijk

Mariska van Dijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl