Leer mediteren met bomen

Vorige maand verscheen bij Kok Boekencentrum het boek ‘Leren van bomen’ door Mirjam van der Vegt. Met 50 meditaties helpt ze je om te mediteren met bomen, door middel van een lectio divina: een diepgaande, meditatieve manier van Bijbellezen. Bij elke meditatie staat de stilte van de natuur. Vandaag delen we met jou een gedeelte: ‘Voor een boom is er altijd hoop’ (Job 14:7).

Lezen: Job 14:7-10

Voor een boom is er altijd hoop:

als hij wordt omgehakt, loopt hij weer uit,

er blijven nieuwe loten komen.

Al wordt zijn wortel in de aarde oud,

al gaat zijn stronk dood in de grond,

zodra hij water ruikt, bot hij weer uit

en vormt twijgen, als een jonge scheut.

Maar een mens sterft en hij ligt terneer.

Hij blaast zijn laatste adem uit – waar is hij dan?

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Schenk uw licht over mijn vragen, zodat ik het leven licht kan dragen.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Job 14:7-10. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Job 14:7. ‘Voor een boom is er altijd hoop.’

Job voelt zich zonder hoop en dat is logisch na alles wat hem is overkomen. Deze aanzienlijke, onberispelijke man is geveld als een machtige woudreus. Maar, zegt Job, voor de bomen is er in ieder geval nog hoop. Zodra ze water ruiken, botten ze weer uit. Ze vormen nieuwe twijgen, al had niemand dat meer gedacht.

Job zegt: ‘Mijn hoop is ontworteld als een boom’ (19:10). Hij legt zijn wanhoop in de handen van God. En wanneer je God kent, weet je wat Hij kan doen met wanhoopskreten. Hij keert alles om. Deze wanhoopskreet wordt een soort profetie, want Job komt aan het einde van zijn leven op wonderlijke wijze meer tot leven dan ooit. Maar dat weet Job nu nog niet. Nu schreeuwt hij naar de hemel.

Houd niets achter voor God – alles is van Hem – dus geef Hem ook maar jouw wanhoop. Laaf je aan de hoop van de bomen. Want in verbinding met God zul je zijn als een boom die geplant is aan levend water.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid:

Alles is van U.

Ik ben onrustig over …

Alles is van U.

Ik ben bang voor …

Alles is van U.

Machteloos voel ik me over …

Alles is van U.

Mijn onrust, mijn angsten, mijn machteloosheid, mijn wanhoop.

Ik breng het onder uw machtige zegen.


Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

Zou Jezus een optreden cancelen vanwege een homoseksuele dominee?

WWJD, What would Jesus do? Ik herinner me nog de felgekleurde armbandjes waarmee ik in mijn tienertijd rondliep. Wat zou Jezus doen? Het was een actuele vraag wanneer ik weer eens op een kruispunt in mijn leven stond: wat zou Jezus nu doen? De armbandjes verdwenen na een tijdje in de la, de term WWJD raakte langzaam ‘uit’. En zelf ontdekte ik dat het eigenlijk niet eens zo’n heel moeilijke vraag was, waar ik ook niet dagelijks aan herinnerd hoefde te worden. Wat Jezus deed sprak voor zichzelf: radicaal liefhebben. Zonder voorbehoud. Toch was het deze vraag die mij te binnenschoot toen ik afgelopen week het nieuws las dat de christelijke band InSalvation hun optreden besloot af te zeggen vanwege een samenwerking met een homoseksuele dominee. Wat zou Jezus hebben gedaan? Het antwoord mag je zelf invullen.

5 x tips voor een geslaagde retraite

Elk jaar gaat Dorina er een paar dagen tussenuit. Alleen. Ze laat dan haar gezin en haar werk achter zich, om weer even tot zichzelf te komen. Als het aan haar ligt, zou elke vrouw zo af en toe op zo’n miniretraite moeten gaan. Maar hoe doe je dat concreet als het leven om je heen maar doordendert en je nooit een vrij plekje in je agenda vindt? Ze deelt hieronder vijf tips die haar goed hebben geholpen.