Leer mediteren met bomen

Vorige maand verscheen bij Kok Boekencentrum het boek ‘Leren van bomen’ door Mirjam van der Vegt. Met 50 meditaties helpt ze je om te mediteren met bomen, door middel van een lectio divina: een diepgaande, meditatieve manier van Bijbellezen. Bij elke meditatie staat de stilte van de natuur. Vandaag delen we met jou een gedeelte: ‘Voor een boom is er altijd hoop’ (Job 14:7).

Lezen: Job 14:7-10

Voor een boom is er altijd hoop:

als hij wordt omgehakt, loopt hij weer uit,

er blijven nieuwe loten komen.

Al wordt zijn wortel in de aarde oud,

al gaat zijn stronk dood in de grond,

zodra hij water ruikt, bot hij weer uit

en vormt twijgen, als een jonge scheut.

Maar een mens sterft en hij ligt terneer.

Hij blaast zijn laatste adem uit – waar is hij dan?

Stilstaan bij het licht

Steek een kaars aan en bid: Schenk uw licht over mijn vragen, zodat ik het leven licht kan dragen.

Stilstaan bij je eigen hart

Word je bewust van je ademhaling. Vertel God eerlijk hoe het met je gaat.

Stilstaan bij Gods Woord

Lees en overpeins Job 14:7-10. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op?

Stilstaan en rusten bij God

Leg je gedachten aan God voor. Word daarna stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Wat heeft Hij jou te zeggen?

Gedeelde gedachten

Job 14:7. ‘Voor een boom is er altijd hoop.’

Job voelt zich zonder hoop en dat is logisch na alles wat hem is overkomen. Deze aanzienlijke, onberispelijke man is geveld als een machtige woudreus. Maar, zegt Job, voor de bomen is er in ieder geval nog hoop. Zodra ze water ruiken, botten ze weer uit. Ze vormen nieuwe twijgen, al had niemand dat meer gedacht.

Job zegt: ‘Mijn hoop is ontworteld als een boom’ (19:10). Hij legt zijn wanhoop in de handen van God. En wanneer je God kent, weet je wat Hij kan doen met wanhoopskreten. Hij keert alles om. Deze wanhoopskreet wordt een soort profetie, want Job komt aan het einde van zijn leven op wonderlijke wijze meer tot leven dan ooit. Maar dat weet Job nu nog niet. Nu schreeuwt hij naar de hemel.

Houd niets achter voor God – alles is van Hem – dus geef Hem ook maar jouw wanhoop. Laaf je aan de hoop van de bomen. Want in verbinding met God zul je zijn als een boom die geplant is aan levend water.

Vanuit de stilte de wereld in

Doof de kaarsvlam. Sluit af met een eigen gebed of bid:

Alles is van U.

Ik ben onrustig over …

Alles is van U.

Ik ben bang voor …

Alles is van U.

Machteloos voel ik me over …

Alles is van U.

Mijn onrust, mijn angsten, mijn machteloosheid, mijn wanhoop.

Ik breng het onder uw machtige zegen.


Leren van bomen van Mirjam van der Vegt bevat 50 unieke meditaties over bomen in de Bijbel in de vorm van een lectio divina. Natuur en diepgaande bijbelse lessen worden in dit boek met elkaar verbonden. Ook de bijbelse symboliek van bomen krijgt veel aandacht. Bij aankoop van dit boek krijg je ook toegang tot podcasts met alle ingesproken meditaties, omlijst door muziek.

Andere titels van Mirjam van der Vegt zijn o.a. het Stiltedagboek, Herademen met de Psalmen en De kracht van rust, dat werd verkozen tot het Spirituele Boek 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees hier ook:

‘Een zwangerschap kan om meerdere redenen ongewenst zijn’

Sinds bekend is dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus mogelijk wil afschaffen, zie ik mijn Instafeed ontploffen. Voor- én tegenstanders van abortus lijken wel steeds feller te worden in hun standpunten. En dat zet me aan het denken: hoe sta ik zelf eigenlijk in deze discussie? En in hoeverre spelen de normen en waarden die ik mijn christelijke opvoeding meekreeg daarin nog een rol?

Om niet te vergeten: ‘this girl is on fire’

Gister in de auto met de radio hard. Alicia Keys zingt: “This girl is on fire, this girl is on fire.” Ik doe mee, lekker hard, en trommelend op m’n stuur: “Looks like a girl, but she’s a flame!”

Plasticvrije alternatieven – tips en tricks

We schreven het eerder al: de dreigende berichten over klimaatverandering kunnen verlammend werken. Hoe kan jij nog je steentje bijdragen? Waar moet je dan beginnen? Het is dan fijn om in oplossingen en praktische handvatten te denken. Te beginnen bij het begin: wat kan jij in jouw eigen leven veranderen? Hanne-Maria, volger van Meet you in the field, denkt na over plasticvrije alternatieven: ‘Al leven wij beslist niet plasticvrij, we proberen wel te investeren in plasticvrije alternatieven.’ In deze blog zetten we haar tips op een rijtje.