Seks met Tineke: ‘Hoe vind ik mijn libido terug?’

Tineke van der Veer-Mikkers is klinisch psychologe en seksuologe. Elke maand beantwoordt ze op Meet you in the field een seksvraag van een van onze lezers. Vandaag: Hoe vind ik mijn libido terug? Lees hieronder Tinekes advies

Vraag:

Ik gebruik bepaalde medicatie waardoor mijn libido echt onder nul is gedoken. Nu heb ik, door schade en schande (en dankzij de podcast van Esther Perel), geleerd dat seks een erg belangrijk erg onderdeel is van een intieme relatie, dus hebben mijn man en ik zo’n twee tot drie keer in de week seks. Maar daarin staat het genot van mijn man altijd centraal. Ik verwen hem vaak met de hand en soms met de mond. Als we eenmaal bezig zijn, vind ik het fijn om hem zo te zien genieten, Maar ik zou zelf ook zo graag eens verwend willen worden en alle exclusieve aandacht krijgen. Maar omdat ik nauwelijks opgewonden raak, beleeft mijn man daar kennelijk geen plezier aan en verliest hij al vrij snel zijn aandacht voor mij en mijn lijf. Ik zou graag eens tantraseks willen proberen, om op een heel nieuwe manier intimiteit te leren beleven, maar tegelijkertijd durf ik het ook niet zo goed. Het is namelijk 1) erg duur en 2) ik geen heb geen idee waar ik een coach of begeleider kan vinden die respectvol met ons omgaat. Zijn er nog andere manieren van seks of intimiteit mogelijk zonder libido?

Advies:

Het eerste wat ik zou willen zeggen, is dat ‘libido’ niet bestaat. Er is niet zoiets als een innerlijke kracht die je aanzet tot zin in seksualiteit. Zin ontstaat doordat je geprikkeld wordt; geprikkeld door liefde en/of lust. Het klopt dat sommige medicijnen tot gevolg kunnen hebben dat het veel moeilijker is om geprikkeld te worden. De grote uitdaging is dan om op zoek te gaan naar nieuwe en andere prikkels. Prikkels die wel binnenkomen. Kijk voor specifieke voorbeelden eens op de website OMGYES.com. Dit is een site die informatie geeft over het vrouwelijke genot en er is behoorlijk wat goed advies op te vinden.

Wat mij triggert in jouw verhaal, is dat je man er geen plezier aan beleeft als jij niet opgewonden raakt. Terwijl jij in jouw vraag niet alleen aangeeft dat je zelf ook wel eens verwend zou willen worden, maar vooral dat je op zoek bent naar exclusieve aandacht. De vraag die dan bij mij opkomt, is: om wiens behoefte gaat het hier? Hebben jullie al wel eens met elkaar besproken dat ontspanning, strelen en samen sensuele dingen doen óók kan horen bij een goed seksleven? Dat seks niet alleen maar om opwinding en klaarkomen draait, maar juist om het delen van iets intiems, iets moois en inderdaad, soms ook om iets explosiefs, iets geils? Maar als er geen sprake is van geilheid, is er dan automatisch ook geen sprake van geen of slechte seks? Wat mij betreft gaan jullie samen eerst eens met deze vragen aan de slag.

Juist het op zoek gaan naar wat seks meer kan zijn dan alleen hete, geile penetratieseks is voor veel meer vrouwen, mannen en stellen een uitdaging. We gaan nog te vaak uit van een soort ‘ideaalplaatje’ dat we halen uit de media, maar ook uit eerdere ervaringen. Als medicatie of iets anders ervoor zorgt dat het oude plaatje niet meer compleet is, is het extra belangrijk dat je op zoek gaat naar nieuwe plaatjes, nieuwe ervaringen. En dat doe je samen met degene met wie je seks beleeft.

Sorry als ik te direct ben, maar mijn vraag aan jou is: hoe vind je het om drie keer in de week seks te hebben waarbij alle aandacht uitgaat naar de ander? Drie keer in de week is overigens gemiddeld gezien best een hoge frequentie😊 Ik ben wel benieuwd waarom dit zo gegroeid is tussen jullie en waarom jouw genot langzaam maar zeker naar de achtergrond is verdwenen. Zoals ik al eerder aangaf, er bestaat immers veel meer dan alleen opwinding en klaarkomen?

Nog even terugkomend op het begin van mijn antwoord: ik wil hiermee niet zeggen dat je niet op zoek mag gaan naar manieren waarop je wel weer opgewonden kunt raken. Want dat ís uiteraard ook een belangrijke vraag en zoektocht en ik gun je een heleboel tips en trucs van andere vrouwen. En tantraseks is zeker het onderzoeken waard. Bij wie je daarvoor moet zijn, dat weet ik niet precies. Ik ga zelf ook eens even surfen en zoeken. Maar misschien hebben andere vrouwen tips voor ons? Verder is mijn advies om erover te praten met vriendinnen, maar zoek ook je antwoorden op het internet, bezoek eens een leuke, vrouwvriendelijke sekshop. Wie weet kom je zo op een heleboel nieuwe ideeën!

Heb jij ook een vraag voor Tineke? Je kunt hem hier anoniem insturen!

Lees ook

Tineke van der Veer-Mikkers

Tineke van der Veer-Mikkers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl