Laat je vertrouwen in God groeien, met 3 tips

Misschien vind je God vertrouwen, net als ik, lastig omdat je:

  • hoofd uiteenbarst met wat je regelen moet;
  • leven vol modder is: hoe meer je strijdt, hoe rottiger je leven voelt;
  • bang bent dat God je iets vraagt te doen, wat je helemaal niet durft;
  • niet gelooft dat God ook van jou houdt, precies zoals je nu bent (zelfs zonder make-up en met je hopeloze uitstelgedrag).

Hoe kom je aan vertrouwen?

Hoe krijg je er meer van? En hoe weet je nu zeker dat God te vertrouwen is?

Weet je wat het mooie is van God?

God vraagt je niet om alles zeker te weten, Hij begrijpt je twijfel heel goed. Het enige dat Hij van je vraagt is: wil je mijn hand pakken? En ben je bereid van Mij te leren?

 

De afgelopen jaren leerde God mij onderstaande tips:

1. Leg je gevecht met vertrouwen bij God neer

Vraag aan God of Hij je wil laten zien hoe jij kan leren vertrouwen. En alvast een waarschuwing: houd je ogen en oren de komende tijd open voor bijbelteksten, woorden, songteksten of verhalen. God houdt ervan om jou via die weg iets duidelijk te maken.

2.  Ontdek wat Gods woord jou leert over vertrouwen.

Kijk eens naar het woord vertrouw, het bestaat uit 2 delen: ver + trouw.
Gods trouw reikt ver. Oneindig ver. Zijn trouw bedekt de hele aarde en de hemel erbij.
Geef je er maar aan over. Want door alle verhalen in de bijbel fluistert God: Ik ben te vertrouwen.

En David zegt nog duidelijker in de psalmen: ‘Vertrouw je hele leven aan Hem toe. Dan zal Hij in alles voor je zorgen. Hij zal altijd voor je opkomen. Dat is net zo zeker als dat het ’s morgens weer licht wordt en de zon hoog aan de hemel zal komen te staan.’ (Ps. 37:5-6)

 Laat je verkrampte schouders eens zakken en hoor wat God jou ook beloofd:

‘U Heeft het beloofd: U zal vrede geven aan de mensen die helemaal op U vertrouwen’ (Jes. 26:3)

Typ dat woord vertrouwen maar eens in, achter het vergrootglas (de zoekfunctie) in je bijbel-app. En neem een moment om de prachtige beloftes te lezen die God jou toevertrouwd.

God vraagt je niet om alles zeker te weten. Het enige dat Hij vraagt is: wil je mijn hand pakken? En ben je bereid van Mij te leren?

3. Verzamel momenten dat God te vertrouwen was.

Heeft God jou ooit laten zien dat Hij te vertrouwen is in je leven? Aan mij wel. Ik kan me nog levendig herinneren dat ik met m’n rug tegen de muur stond. Het ging al een tijdje minder met de gezondheid van zowel mijn man als mij. Het geld vloog de bankrekening af, door alle doktersrekeningen. De 0 op de rekening was in zicht.

Terwijl we tijdens een wandeling koortsachtig oplossingen bedachten, was daar Gods stem: Eline, heb je hier al voor gebeden? Tsja, dat was ik even vergeten God. Ik wilde koste wat kost op mezelf vertrouwen.’Ik bad God specifiek voor een oplossing. En de volgende dag belde m’n opa. Zonder voorkennis van onze bankrekening. Hij vertelde dat zijn huis (dat al ruim een jaar te koop stond) verkocht was. En dat hij graag wat geld wilde overmaken. God is zo te vertrouwen!

Schrijf dit soort momenten op. Bewaar ze in je notitie-app, een boekje of op de achterkant van een envelop. Dit helpt je vertrouwen in tijden dat je hoofd uitpuilt van zorgen.

Hoe ga jij om met vertrouwen op God? Deel jij je tip in een reactie?

Eline Pullen

Eline Pullen

2 gedachten over “Laat je vertrouwen in God groeien, met 3 tips”

  1. Heb nooit geleerd te geloven. Ik ben nu 58 en na een ‘bumpy road’ Ben ik nu begonnen met oefenen. Geloven is vertrouwen. Dat is voor mij het moeilijkste dat er is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl