Wat zou Jezus doen? Band cancelt vanwege homoseksuele dominee

De band InSalvation, band cancelde vanwege homo

WWJD, What would Jesus do? Ik herinner me nog de felgekleurde armbandjes waarmee ik in mijn tienertijd rondliep. Wat zou Jezus doen? Het was een actuele vraag wanneer ik weer eens op een kruispunt in mijn leven stond: wat zou Jezus nu doen? De armbandjes verdwenen na een tijdje in de la, de term WWJD raakte langzaam ‘uit’. En zelf ontdekte ik dat het eigenlijk niet eens zo’n heel moeilijke vraag was, waar ik ook niet dagelijks aan herinnerd hoefde te worden. Wat Jezus deed sprak voor zichzelf: radicaal liefhebben. Zonder voorbehoud. Toch was het deze vraag die mij te binnenschoot toen ik afgelopen week het nieuws las dat de christelijke band InSalvation een optreden in Monnickendam had afgezegd vanwege een samenwerking met een homoseksuele dominee. Wat zou Jezus hebben gedaan? Het antwoord mag je zelf invullen.

InSalvation zou zaterdag 24 september een optreden geven in Monnickendam. Het concert was een samenwerking met de protestantse gemeente van Monnickendam. Maar omdat de voorganger van de protestantse gemeente homo is, had de band gevraagd of de gemeente een andere predikant kon sturen om tijdens de aanbiddingsavond het gebed te leiden. Daar wilde de kerk echter niet aan; zij wilden alleen hun eigen voorganger sturen. Vervolgens besloot de christelijke band het concert daarom maar helemaal niet meer door te laten gaan.

Verschil van inzicht

De reacties op het besluit van InSalvation zijn wisselend. Op hun socialemediakanalen vind je zowel steun als onbegrip terug. De vraag die veel terugkomt, is: kun je als christelijke band zomaar homo’s buitensluiten? Zelf noemt de band het een ‘verschil van inzicht’. Bandleider Jafeth Bekx vertelde in het Nederlands Dagblad dat hij niet inhoudelijk op de zaak in wilde gaan: ‘Het gaat ons er niet om een standpunt tegen mensen in te nemen. We hebben in het intensieve gesprek met elkaar geconstateerd dat we een verschil hebben van inzicht. Uit respect voor deze verschillen en de lokale kerk hebben we ervoor gekozen om deze avond niet door te laten gaan.’

Wat zou Jezus doen?

Wat zou Jezus hebben gedaan? Dát is wat ik me afvraag als ik over deze situatie nadenk. Het is gemakkelijk om een mening te vormen – en misschien heb ik dat stiekem, diep vanbinnen, ook allang gedaan. Maar wij als Meet you in the field staan niet voor niets midden in het veld: we willen anderen ontmoeten, zonder vooroordelen en veroordeling. Wij willen verbinden, in plaats van polariseren. En dus ben ik benieuwd: waar in het veld ontmoet ik jou? Wat vind jij? Is het terecht dat InSalvation zo reageerde toen ze hoorde dat de dominee homo was? Wat had jij in dit geval gedaan?

Lees ook

Gerda Lok-Bijzet

Gerda Lok-Bijzet

Gerda (1989) is, naast eindredacteur van Meet you in the field, ook schrijver en literair vertaler. Ze houdt van boeken, koken, taartjes eten, een goede kop koffie en (trein)reizen. Op haar eigen introverte wijze strijdt ze voor een betere, gelijkere, vrouwvriendelijkere wereld. Ze woont met haar man en dochter in Zwolle.

7 gedachten over “Wat zou Jezus doen? Band cancelt vanwege homoseksuele dominee”

 1. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Ik vind het verdrietig, beschamend en arrogant van InSalvation. Natuurlijk is dit weer veroordelend van míj, maar ik vind het naar de (seculiere) buitenwereld en mede-christenen zo’n slechte uitstraling: waarom mogen zij bepalen wie erbij hoort, wie bij God hoort, wie God mag aanbidden?! Zijn zíj de maatstaf van geloof?! Nota bene veroordeelt Jezus nergens homoseksualiteit; wel echtscheiding. Treedt InSalvation niet op als er gescheiden mensen in het publiek zijn?
  Ze kunnen wat mij betreft beter algemene muziek gaan zingen; ik ga niet meer naar ze luisteren.

 2. Oef.. wat een moeilijke en pijnlijke situatie voor alle betrokkenen.
  Wat ik er mooi aan vind is dat de kerkelijke gemeente achter hun predikant is blijven staan. Wat ik heel moeilijk vind is dat de band om een andere predikant heeft gevraagd op een plaats waar zij als gasten een concert verzorgen. Je bent te gast in het huis van een ander, dan is standpunten afdwingen niet heel netjes. Op deze manier kun je elkaar niet in liefde ontmoeten. Het zou toch mogelijk moeten zijn om het verschil van standpunt van elkaar te accepteren en toch met elkaar te vieren dat je van God houdt.

 3. Tsja, wat is wijsheid bij dit soort kwesties?
  Ik denk in deze dat dit beter niet in de media had terecht moeten komen, nu vind iedereen er wat van en het polariseert nog meer en door corona en de oorlog in de Oekraïne zijn we al zo heftig gepolariseerd…

  Weten wij zelf nog wel wat liefde betekend?
  Wij Nederlanders zijn allemaal een soort mini dictatortjes die anderen graag vertellen hoe het hoort of zou moeten.

  Misschien moeten we wat vaker onze mening/oordeel voor ons houden.

  Wat minder praten en wat meer de liefde van Jezus doen.

 4. Iedereen vindt er weer eens wat van en zijn op hun teentjes getrapt.

  Nergens in de Bijbel vraagt God wat wij er van vinden, luistert die naar onze mening om vervolgens Zijn Woord aan te passen.

  Gods Woord is heel helder, over iedere vorm van seks dat anders is dan seks tussen één man en één vrouw binnen het huwelijk.

  Als je vanuit je gevoel (die anders is dan Gods Woord) hier problemen mee hebt, dan ga je daarmee naar God, niet met stenen gooien naar de ander. Wie met een oprecht hart zich bekeert en het oude leven achter laat, die zal door de Heilige Geest overtuig worden van zonde, en die dan niet meer willen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

 •  *
 •  *
  naam@bedrijf.nl