80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw. En van die 80 procent voelt zeker 65 procent zich niet gehoord door haar huisarts of medisch specialist. Veel klachten die vrouwen bij hun zorgverleners melden, worden onterecht afgedaan als psychisch of stressgerelateerd. Terwijl de echte oorzaak is dat er gewoon te weinig kennis is over vrouwspecifieke ziektes, specifiek over hun hormonen.
Een vrouwenlichaam is anders ziek
Dat moet anders, vindt Voices for Women, een platform dat pleit voor vrouwspecifieke zorg. Medisch onderzoek wordt van oudsher gedaan op mannen, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat een vrouwenlichaam anders ziek wordt dan een mannenlichaam. Het gevolg hiervan is dat er bij vrouwen nog te vaak verkeerde diagnoses worden gesteld, waardoor de behandelingen die ze krijgen weinig tot geen nut hebben. Voices for Women stelt vast dat er in de medisch wereld nog te weinig kennis is over de werking van het vrouwenlichaam.
Petitie
Daarom overhandigt de stichting op 12 september een petitie aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Ze vragen met deze petitie meer aandacht voor genderspecifieke zorg. Ook richtte de stichting een meldpunt op, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen. Verrassend genoeg meldden zich ook een heel aantal mannen bij dit meldpunt. Uit hun verhalen blijkt vaak dat ze zich schuldig voelen, omdat ze de klachten van hun eigen vrouw niet geloofden, maar de geruststelling van de artsen wel, terwijl hun vrouw in sommige gevallen toch ernstig ziek bleek te zijn.
Waar zijn de hormonen?
Vrouwen krijgen twee keer vaker dan mannen de diagnose depressie toegeschreven. Ook gebruiken ze vaker medicatie dan mannen en ervaren daarbij ook meer bijwerkingen. Hormoongerelateerde klachten en menstruatiecycli worden vaak niet meegenomen bij het stellen van diagnoses, terwijl het niet onwaarschijnlijk is dat veel medische klachten bij vrouwen een hormonale oorzaak hebben.
Heb jij je weleens niet serieus genomen gevoeld door een arts, enkel en alleen omdat je vrouw bent? Heb je ervaring met verkeerd gestelde diagnoses, of ben je afgescheept met een psychische aandoening of burn-out, terwijl jouw klachten toch een andere oorzaak hadden? Vertel ons je verhaal! We helpen je graag om meer ruchtbaarheid aan deze zaak te geven.
Je kunt de petitie van Voices of Women hier ondertekenen.