Seks met Tineke: ‘Mag ik mijn eitjes laten invriezen?’

eitjes; vrouw; bijbel; seksuologe

Tineke van der Veer-Mikkers is klinisch psychologe en seksuologe. Elke maand beantwoordt ze op Meet you in the field een seksvraag van een van onze lezers. Vandaag: Ik heb een kinderwens, maar ben op zoek naar de juiste partner. Mag ik mijn eitjes laten invriezen? Wat zegt de bijbel hierover?

Vraag:

Ik ben nu eind 30 en inmiddels al weer een aantal jaar vrijgezel. Ik heb wel een kinderwens en sta er ook zeker voor open om met een toekomstige partner een kindje te krijgen. Is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen? Hoe wordt daar vanuit de Bijbel naar gekeken? Het voelt nogal een taboe binnen de kerk.

Antwoord:

Wat een grote vraag! Ik heb echt de tijd genomen om hierover na te denken, in de hoop dat ik je een mooi antwoord zou kunnen geven. Helaas ik heb geen antwoord voor je gevonden. Wat ik wel wil graag doen, is mijn gedachten met je delen.

Als het gaat om de vraag ‘is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen’ dan gun ik je een deskundig antwoord. Ik kan mij zeker voorstellen dat je dit overweegt, omdat algemeen bekend is dat de kwaliteit van eitjes achteruitgaat als je ouder wordt. Maar wanneer is het juiste moment? En hoe werkt dat precies? Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Hier schiet mijn kennis als seksuoloog met psychologische achtergrond tekort. Mijn advies zou daarom zijn om je dilemma een keer met een ter zake deskundige te bespreken, met een medicus. Je huisarts kan hier vast in meedenken.

Het tweede deel van je vraag is: wat vindt de Bijbel ervan? Mijn eerste reactie is dan: niets. Maar dat is dan misschien een (te) gemakkelijk en kort antwoord. Maar feit is wel dat deze kwestie in de tijd van de Bijbel nog niet speelde. Dus het echte antwoord zul je in het hier en nu en in gesprek met God en anderen moeten vinden. Tenminste, dat denk ik. Mijn persoonlijke mening is dat de Bijbel op veel seksuologische vragen uit onze tijd pasklaar antwoord geeft en dat ervaar ik als bevrijdend.

God geeft ons voor mijn gevoel de ruimte om naar antwoorden te zoeken. Antwoorden die passen bij Gods bedoeling, bij Gods woord, maar ook bij jou in jouw persoonlijke situatie. Antwoorden die passen in deze tijd. Jammer genoeg gaan we als gelovigen veel te veel vragen uit de weg. Ik kan je dus niet eens vertellen welke gedachten er over dit thema binnen de kerken spelen. Ik vermoed dat die behoorlijk divers zullen zijn. Het enige wat ik weet, of, laat ik wat bescheidener zijn, als seksuologe denk te weten, is dat er geen pasklaar, absoluut antwoord voor je is.

Het mooie is dat je je vraag aan mij stelt op een platform dat gelezen wordt door vele andere vrouwen. Wellicht ook door vrouwen die met dezelfde vraag worstelen, of vrouwen die al een antwoord gevonden hebben. Dus dames: laat van je horen en zoek elkaar op. Ga samen op zoek, praat, overweeg, denk en bid en formuleer vervolgens jouw eigen antwoord. Wellicht kun je daarna andere vrouwen inspireren en steunen in hún zoektocht naar een antwoord.

Oproep:

Heb jij je eitjes laten invriezen? Hoe en wanneer heb je die knoop doorgehakt? Of misschien worstel je nog wel met dezelfde vraag als onze lezer en heb je je antwoord nog niet gevonden? Vertel ons jouw verhaal! Reageer hieronder of stuur een mailtje naar redactie@meetyouinthefield.nl. Meet you in the field wil dit onderwerp graag bespreekbaar(der) maken!

Heb jij ook een vraag voor seksuologe Tineke? Je kunt hem hier anoniem insturen!

Lees ook

Tineke van der Veer-Mikkers

Tineke van der Veer-Mikkers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Het gevecht

Stille tranen lopen over zijn wangen en zijn pijn is voelbaar. Zonder dat ik ook nog maar iets over zijn verhaal weet, voel ik met hem mee.

Schaamte

Schaamte is een emotie die we als mens allemaal kennen en schaamte is een van de meest onderschatte emoties.

Meet you recenseert: Ieder moment heilig

Nog niet zolang geleden kreeg ik het boek ‘Ieder moment heilig’ in handen. Sinds ik meer lees over wat gebeden voor anderen betekenen, ontstond er in mij een zoektocht naar iets wat vergelijkbaar is met het Common Book of Prayer. En nu ís er een boek wat hierop lijkt, in het Nederlands uitgegeven! Dit boek is er voor iedereen die verlangt naar meer van God.

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl