Seks met Tineke: ‘Mag ik mijn eitjes laten invriezen?’

eitjes; vrouw; bijbel; seksuologe

Tineke van der Veer-Mikkers is klinisch psychologe en seksuologe. Elke maand beantwoordt ze op Meet you in the field een seksvraag van een van onze lezers. Vandaag: Ik heb een kinderwens, maar ben op zoek naar de juiste partner. Mag ik mijn eitjes laten invriezen? Wat zegt de bijbel hierover?

Vraag:

Ik ben nu eind 30 en inmiddels al weer een aantal jaar vrijgezel. Ik heb wel een kinderwens en sta er ook zeker voor open om met een toekomstige partner een kindje te krijgen. Is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen? Hoe wordt daar vanuit de Bijbel naar gekeken? Het voelt nogal een taboe binnen de kerk.

Antwoord:

Wat een grote vraag! Ik heb echt de tijd genomen om hierover na te denken, in de hoop dat ik je een mooi antwoord zou kunnen geven. Helaas ik heb geen antwoord voor je gevonden. Wat ik wel wil graag doen, is mijn gedachten met je delen.

Als het gaat om de vraag ‘is het verstandig om mijn eitjes te laten invriezen’ dan gun ik je een deskundig antwoord. Ik kan mij zeker voorstellen dat je dit overweegt, omdat algemeen bekend is dat de kwaliteit van eitjes achteruitgaat als je ouder wordt. Maar wanneer is het juiste moment? En hoe werkt dat precies? Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Hier schiet mijn kennis als seksuoloog met psychologische achtergrond tekort. Mijn advies zou daarom zijn om je dilemma een keer met een ter zake deskundige te bespreken, met een medicus. Je huisarts kan hier vast in meedenken.

Het tweede deel van je vraag is: wat vindt de Bijbel ervan? Mijn eerste reactie is dan: niets. Maar dat is dan misschien een (te) gemakkelijk en kort antwoord. Maar feit is wel dat deze kwestie in de tijd van de Bijbel nog niet speelde. Dus het echte antwoord zul je in het hier en nu en in gesprek met God en anderen moeten vinden. Tenminste, dat denk ik. Mijn persoonlijke mening is dat de Bijbel op veel seksuologische vragen uit onze tijd pasklaar antwoord geeft en dat ervaar ik als bevrijdend.

God geeft ons voor mijn gevoel de ruimte om naar antwoorden te zoeken. Antwoorden die passen bij Gods bedoeling, bij Gods woord, maar ook bij jou in jouw persoonlijke situatie. Antwoorden die passen in deze tijd. Jammer genoeg gaan we als gelovigen veel te veel vragen uit de weg. Ik kan je dus niet eens vertellen welke gedachten er over dit thema binnen de kerken spelen. Ik vermoed dat die behoorlijk divers zullen zijn. Het enige wat ik weet, of, laat ik wat bescheidener zijn, als seksuologe denk te weten, is dat er geen pasklaar, absoluut antwoord voor je is.

Het mooie is dat je je vraag aan mij stelt op een platform dat gelezen wordt door vele andere vrouwen. Wellicht ook door vrouwen die met dezelfde vraag worstelen, of vrouwen die al een antwoord gevonden hebben. Dus dames: laat van je horen en zoek elkaar op. Ga samen op zoek, praat, overweeg, denk en bid en formuleer vervolgens jouw eigen antwoord. Wellicht kun je daarna andere vrouwen inspireren en steunen in hún zoektocht naar een antwoord.

Oproep:

Heb jij je eitjes laten invriezen? Hoe en wanneer heb je die knoop doorgehakt? Of misschien worstel je nog wel met dezelfde vraag als onze lezer en heb je je antwoord nog niet gevonden? Vertel ons jouw verhaal! Reageer hieronder of stuur een mailtje naar redactie@meetyouinthefield.nl. Meet you in the field wil dit onderwerp graag bespreekbaar(der) maken!

Heb jij ook een vraag voor seksuologe Tineke? Je kunt hem hier anoniem insturen!

Lees ook

Tineke van der Veer-Mikkers

Tineke van der Veer-Mikkers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook:

Vier alternatieven voor Black Friday (die uiteindelijk veel goedkoper zijn)

De maand november is nog maar nauwelijks begonnen of de eerste campagnes vliegen je al om de oren: ‘Be prepared! Straks is het Black Friday! Welke items ga jij met megaveel korting scoren?’ Het klinkt aantrekkelijk, zo’n Black Friday. Want wie wil er nou niet shoppen tegen bijzonder lage prijzen? Zeker nu de decembermaand voor de deur staat en je nog tientallen sinterklaas-  en kerstaankopen moet doen. Maar begint jouw geweten niet ook altijd een beetje te knagen als je je winkelmandje vol spullen gooit? Want hoe duurzaam is het eigenlijk, zo’n Black Friday? En dat in een wereld waarin het vrijwel onmogelijk lijkt om de klimaatdoelen te halen?

Waarom de misstanden bij DWDD symbool staan voor een veel groter probleem

‘Wij wisten dat als presentatoren onder druk staan, het moeilijk voor ze is om zich altijd goed te gedragen,’ was het excuus van BNN-VARA toen de misstanden bij De Wereld Draait Door bekend werden. Dat het juist die extreme druk is die ervoor zorgt dat er zoveel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op veel redacties van grote televisieprogramma’s, daar hoor je niemand over. Nee, het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk kan en mag niet zomaar worden goedgepraat. Maar, vraag ik me af, wie of wat zorgde er dan voor dat hij zo onder druk kwam te staan? Zijn de hoge kwaliteitseisen die in de televisiewereld worden gesteld geen onderdeel van een veel groter probleem?  

Blijf op de hoogte

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl